З одного боку, освіта за кордоном в Albion Education – це незамінний досвід, престижний диплом і шанс побудувати міжнародну кар’єру. З іншого – серйозні фінансові витрати, переїзд, адаптація. У цій статті ми розглянемо переваги навчання за кордоном, поговоримо про складнощі і розповімо, чим може допомогти агентство.

Що може дати освіта за кордоном

Передові наукові розробки та технологічні стартапи, робота в кращих компаніях і можливість подорожувати по всьому світу – освіта за кордоном відкриває безліч нових дверей. І ось чому.

1. Високий рівень підготовки

У США, Європі та деяких азіатських країнах працюють кращі в світі школи і вузи. Дипломи більшості українських університетів мало що скажуть іноземному роботодавцю – на відміну від диплома Сорбонни, Кембриджа чи MIT. Є й менш відомі навчальні заклади з відмінною репутацією: в Louisiana State University кращі в світі курси з фінансового аудиту та нафтової промисловості, а в University of Massachusetts Boston – одна з топових бізнес-шкіл. Деякі предмети вже в школі можна вивчати на університетському рівні. Приватні школи залучають до роботи кращих викладачів: в St. Johnsbury Academy, наприклад, 70% вчителів мають наукові ступені в університетах Brown, Harvard, Dartmouth і Johns Hopkins.

2. Доступне стажування та чудові перспективи в плані кар’єри

Освіта за кордоном – перший крок до побудови яскравої міжнародної кар’єри. Зарубіжні університети співпрацюють з провідними світовими компаніями: з Washington State University можна відправитися на стажування в Boeing, Microsoft і Amazon.com, а з Goldsmiths University of London – в Yahoo! і BBC. Студенти інституту Les Roches отримують в середньому по 3 запрошення на стажування за семестр і після випуску легко знаходять роботу в кращих компаніях індустрії. Випускники італійського інституту Polimoda в 88% випадків знаходять роботу протягом півроку після закінчення вузу – і не де-небудь, а в Dior, Cavalli і Giorgio Armani.

3. Спеціальності, якими майже не можливо оволодіти в Україні

Бізнес-освіта, гейм-дизайн і мультимедіа, альтернативна енергетика та нейробіология – у вітчизняних вузах ці напрямки поки розвинені слабко або не розвинені зовсім. За оснащеністю лабораторій і близькості до переднього краю науки закордонні університети знаходяться далеко попереду наших. Наприклад, в університеті UMass Lowell, який є частиною MIT, діють унікальні наукові програми з інженерної справи в сфері пластика і метеорології, у французькому L’Institut Superieur des Arts Appliques займаються створенням мультимедіа та цифрового мистецтва, а студенти The University of Illinois in Chicago проводять експерименти по біоінженерії.

4. Освіта для життя

Якщо у нас школярі і студенти освоюють масу теоретичних знань, то в США і країнах Європи діє інший підхід. Тут головна мета освіти – користь, а не ерудиція, статус або диплом. Всі звертають увагу не тільки на оцінки, а й на те, як ви збираєтеся застосовувати свої знання. Студенти Hult International Business School вже під час навчання створюють проекти по соціально-економічному розвитку регіонів – переможець конкурсу отримує 1 млн доларів на реалізацію своїх ідей. А один зі студентів University of Central Florida недавно заснував проект Limbitless Solutions і тепер створює біонічні протези для дітей-інвалідів просто на базі університету.

5. Гнучка система вибору спеціальності

У старших класах американської школи учні можуть самі створювати свою навчальну програму і заздалегідь готуватися до вступу. Можна вивчати програмування, статистику, ведення бізнесу, живопис і багато іншого: у дитини є все, щоб спробувати свої сили в різних заняттях. Наприклад, учні британської Lincoln Academy проводять морські дослідження, працюють над цифровими медіа і створюють інженерні проекти. Навіть після вступу до університету можна змінити спеціальність на будь-якому році навчання – або просто прослухати найцікавіші курси на сусідніх факультетах.

Освіта за кордоном потрібна не тільки для побудови успішної кар’єри. Вона вчить не боятися невдач, правильно розставляти пріоритети і ширше дивитися на світ.

З яким труднощами доведеться зіткнутися

Мало хто заперечує плюси навчання за кордоном, але чи не занадто це важко, дорого і незрозуміло? Ось з якими головними труднощами вам доведеться зіткнутися під час вступу до іноземного університету або школу:

Це дорого коштує

За рік навчання в приватній американській школі в середньому доведеться заплатити 50-60 тисяч доларів, за семестр навчання в університеті – від 18 до 50 тисяч. Іноді допомагають стипендії та гранти, але навіть в цьому випадку зарубіжна освіта вимагатиме істотних вкладень. Потрібно тільки пам’ятати, що ці вкладення обов’язково окупляться: в освіту інвестувати вигідніше, ніж кудись ще. Стартова зарплата випускників The University of Illinois in Chicago , наприклад, становить 71 тис доларів, а у інженерів, випускників University of California, Irvine може доходити до 125 тисяч.

Заважають мовні бар’єри

Порозумітися в аеропорту – одне, а написати есе на 500 слів про перспективи розвитку штучного інтелекту – зовсім інше. Потрібно буде розуміти складні лекції, брати участь в обговореннях, робити презентації і писати дослідні роботи.

Важко вибрати, куди поступити

Навіть якщо у вас вже є приблизний список вимог і очікувань, вибрати школу або університет дуже складно. В одних тільки США працює близько 5 тисяч вузів і понад 34 приватних шкіл. Критеріїв вибору – маса, а рейтинги дають лише загальну картину. Де знайти хорошу програму з комп’ютерної лінгвістики, а де краще вчитися інженерній справі? Що з кліматом в цьому окрузі, чи зручно працює транспорт і чим годують у їдальні? Деталі, які здаються незначними, на ділі можуть мати вирішальне значення.

Тяганина з документами

Переклад диплому і атестату, мотиваційні листи, рекомендації, портфоліо і віза – для навчання за кордоном доведеться пройти через безліч бюрократичних перешкод. Все це потрібно зробити вчасно і без помилок – інакше ви просто не встигнете вступити на потрібну програму.

Чим може допомогти освітнє агентство

Експерти Albion Education вже 10 років допомагають учням вступити в закордонні школи та вузи. Завдання компанії – подолати всі перешкоди, які стоять між вами і вступом.

Фахівці Albion Education допоможуть правильно подати документи: у кожному навчальному закладі свої вступні вимоги. Albion Education знайомі з усіма цими тонкощами – вам не доведеться витрачати свій час на паперову роботу. Експерти Albion Education допоможуть вам написати переконливий мотиваційний лист, підготувати рекомендації та копії дипломів, вчасно оформити візу, купити авіаквитки та забронювати житло.

У Albion Education допоможуть вам правильно обрати навчальний заклад: наші спеціалісти допоможуть обрати навчальний заклад, який підійде вам за вартістю, розташуванням і освітніми програмами.

Багато хто хотів би навчатися за кордоном, але сумніваються: лякають високі вимоги, інша культура, труднощі з іспитами і документами. Не всі з цих проблем може вирішити освітнє агентство. Але у Albion Education вам зможуть дати всю потрібну інформацію, відповісти на питання, організувати зустріч з представниками школи і вузу і познайомити з тими, хто вже через це пройшов.