Газонокосарки-роботи: особливості

Газонокосарки, як відомо, бувають різні. Відмінностей між ними безліч – різний принцип дії, наявність або відсутність двигунів того чи іншого типу: одні «харчуються» електрикою від мережі, інші використовують «жирові запаси» у вигляді акумулятора, третім подавай тільки бензин. Якісь доводиться постійно підштовхувати, які біжать самі, а є і такі, що возять власника на собі – всілякі садові трактори і райдери. Це тільки функціональні відмінності, якщо ж розглядати зовнішній вигляд, то від різноманіття форм і кольорів розбігаються очі.

Однак при всьому цьому розмаїтті є одна риса, яка об’єднує косарки різних типів – всі вони вимагають безпосередньої участі людини в процесі стрижки газону. Різні по виду, за функціональними можливостями і ціною, вони всього лише слухняне знаряддя праці в людських руках. І не більше того. Але є вельми нечисленний і поки що відносно маловідомий клас машин, які зуміли піднятися на щабель вище по сходах еволюції. Їм не потрібні «підганяння», вони самі вирішують, коли виходити на роботу, і піклуються про газон не гірше дбайливої ​​матері. Якби професія «садівник» мала на увазі тільки догляд за газоном, то ці машини можна було б вважати майже ідеальними фахівцями – настільки ретельно вони стрижуть траву. Все, що потрібно від власника газону, – вказати машині кордони ділянки і місце «годівлі», задати тимчасові рамки робочого дня і сказати: «Працюй»! І все … Якщо раптом «робочий день» машини припадає на той час, коли господаря немає вдома, то існує велика ймовірність, що він не побачить і не почує її, і єдиним свідченням того, що косарка «десь тут і не спить», буде завжди доглянутий і акуратно підстрижений газон.

ДВОРЕЦЬКИЙ ДЛЯ ГАЗОНУ

Мова йде про газонокосарки-роботи, купити як можна на сайті www.vdr.com.ua. Їх навряд чи можна вважати чимось новим – тільки в Україні ці пристрої продаються вже декілька років. Піонером була компанія Husqvarna, однак тепер роботи з’явилися і у інших брендів.

Ці апарати сильно відрізняються від «звичайних» газонокосарок, до яких можна віднести всі «керовані» моделі. У роботів тільки один режим роботи – стрижка з викидом трави вниз, під колеса. Але фактично це еквівалентно постійній стрижці з мульчуванням трави. Секрет простий – роботи не в змозі впоратися з травою, яка сильно підросла, вони можуть підрізати її по трохи. Але зате роблять це часто і настільки акуратно, що обрізка виходить дуже акуратною.

Ріжуча система може бути влаштована по-різному, в залежності від виробника. У Wiper, наприклад, це металеві «зірочки», а Husqvarna використовує обертовий диск із закріпленими на ньому «вільно плаваючими» ножами. «Вільно плаваючі» означає, що кожен ніж закріплений тільки в одній точці і може обертатися навколо осі кріплення. В ході роботи, коли диск крутиться з великою швидкістю, ніж за рахунок відцентрового прискорення приймає робоче положення і ріже траву.

З м’якими стеблами він справляється легко, якщо ж раптом зіткнеться з чимось, що не зможе перерізати, то він просто «обійде» перешкоду, повернувшись на осі.

ПРАВО ВИБОРУ

Однак найцікавіше в косарках-роботах – це система управління. Справді, як вона умудряється стригти газон сама по собі, без будь-якого втручання з боку власника?

Напрошується думка про вбудований GPS-модуль, що відстежує переміщення машини … але насправді все набагато простіше. Рівна акуратна стрижка досягається за рахунок багаторазового проходження косаркою одних і тих же ділянок в різних напрямках. Оскільки важить вона відносно небагато, то може «топтатися» по траві скільки завгодно, приминаючи її. Приступаючи до роботи, машина вибирає напрямок руху (в залежності від налаштувань програми управління або випадковим чином, або по якомусь заданому алгоритму) і їде вперед до тих пір, поки не досягне краю оброблюваної території або не зіткнеться з перешкодою. В цьому випадку вона трохи від’їжджає назад, повертає (кут повороту визначає програма управління) і знову спрямовується вперед. В якості огорожі найчастіше використовується спеціальний кабель, покладений по периметру газону – наближення до нього відстежує спеціальний датчик, який дає команду на розворот, і машина їде в іншу сторону. Кабель досить тонкий, зазвичай пофарбований в зелений колір і до грунту прикріплений спеціальними шпильками, теж зеленого кольору – в загальному, на газоні він практично не помітний, навіть якщо будеш спеціально шукати, знайдеш не відразу.

Втім, бувають і інші варіанти, коли замість обмежувального кабелю застосовують датчики трави.

БЕЗПЕКА

Природно, відразу ж виникає питання – а як вирішена проблема безпеки? Все ж щось неживе, озброєне гострими ножами і з власної волі плазує по газону в тому чи іншому напрямку, викликає природну настороженість. Поспішаємо заспокоїти – це питання дуже ретельно опрацьоване виробниками: газонокосарка-робот не становить ніякої небезпеки ні для людей, ні для домашніх тварин, навіть дрібних. Ніж з усіх боків закритий кожухом, відстань між краєм кожуха і поверхнею газону настільки мала, що ногу туди при всьому бажанні не просунеш. Крім того, ножі і корпус розділяє досить велика відстань, передбачена саме в цілях безпеки. Якщо косарку підняти або перевернути, а то і просто взятися за рукоятку, ножі відразу ж зупиняться.

Коли апарат впирається в клумбу, дерево або в будь-який інший предмет, який заважає йому проїхати (навіть в підставлену ногу), спрацьовує той же механізм, що і при наближенні до кабеля-обмежувача периметра: машина розвертається і їде.

Хіба що клумби з квітами варто обгородити хоча б найпростішим декоративним парканчиком. І то не стільки з метою захисту рослин від ножів, скільки для того, щоб косарка не “тупцювала» там, де вона зовсім не потрібна – адже серед клумбових рослин зустрічаються і досить ніжні, які вона може пом’яти корпусом.

Деяку небезпеку можуть представляти дрібні предмети, за розмірами менше самої косарки. Гілки, деревні шишки, фрукти, які впали, теоретично можуть опинитися під корпусом, якщо косарка наїде на них, і пошкодити ножі. Тому таке сміття рекомендується прибирати з газону, але це загальна вимога, що не залежить від типу застосовуваної газонокосарки, – стороннім предметам на газоні не місце.

Поділись


Новини партнерів