7 причин, чому дітей варто серйозно обмежити в перегляді мультфільмів

Згідно зі статистикою, малюки від 2 до 5 років дивляться мультики більше 4 з половиною годин кожного дня і рівно 4 години йде на це заняття у дітей у віці від 6 до 11 років. При цьому 70% з них мають власний телевізор у своїй кімнаті. І більше половини всіх батьків ніколи не перевіряють, що дивиться дитина, з однієї простої причини: набагато легше залишити малюка перед телевізором або планшетом і трохи відпочити, ніж контролювати його, пише Жіночий Світ.

Ми розібралися, до яких наслідків може призвести відсутність контролю за телевізійним контентом і як він може впливати на юних глядачів.

1. Дітям до 3 років не можна дивитися телевізор

Приблизно до 3-річного віку дитина влаштована так, що їй в принципі байдуже, що дивитися. Якщо ви увімкнете мультики, вона буде дивитися їх. Якщо ви покажете їй передачу про тварин, вона буде дивитися її. Контент в цьому віці не важливий взагалі – важливо, що на екрані щось миготить і відбувається.

Якщо дитина цього віку дуже часто дивиться телевізор, у неї може виникнути залежність. Їй потрібно буде, щоб щось миготіло на екрані. Без динамічної картинки вона не зможе займатися будь-якими справами. Це одна з причин, чому дітям до 3 років взагалі не рекомендується дивитися мультики, передачі, відео і т. д.

2. Дитині постійно хочеться когось наслідувати. Краще – ровесника

Мозок дитини знаходиться в постійному пошуку чогось нового – ось чому діти буквально залипають в мультфільмах. Відмінно написаний сценарій, відповідні саундтреки, красиві візуальні ефекти – все це сприяє тому, що дитина починає ототожнювати себе з ким-небудь з героїв мультфільму. Підсвідомо або свідомо вона наслідує персонаж: діє так само, як він, розмовляє, жестикулює і навіть одягається.

  • Нещодавно ми обговорювали в компанії наше минуле. Хтось від тата навчився майструвати, хтось вибирав дівчину як в якомусь коміксі, у третього з дитинства після перегляду «Зоряних воєн» була мрія стати космонавтом. І ось черга дійшла до мене. Почнемо з того, що ріс я в СРСР. І був там один фільм, який залишив незгладимий відбиток на моїй дитячій психіці, – безсмертна «Гостя з майбутнього». Після цього фільму я зрозумів одне: мені подобаються розумні дівчатка. Нехай вони не найпопулярніші і не красиві, але якщо вони просто симпатичні і при цьому розумні, то вони мені будуть подобатися. А після «Чіп і Дейл поспішають на допомогу» образ Гаєчки (дівчинки-технаря) як приклад ідеальної супутниці міцно в’ївся в мій мозок і засів там до самого кінця.
  • Моя дитина росла на якісних повнометражних мультфільмах Pixar і Disney, але з деяких пір з нами стала жити племінниця, яка постійно дивиться «Маша і Ведмідь». Навіть мій син помітив, що вона веде себе як ця Маша: десь щось не так – губи дме або б’ється. Я як в цьому мультику живу: відчуваю себе Ведмедем і придумую нові покарання. У цієї дівчинки то рот не закривається, то вона на ногу вішається, то посилає дорослих. І їй всього 3 роки.
  • Нещодавно став свідком розмови між своїми дітьми. Дві доньки, 5 і 7 років. Старша каже молодшій: «Взяла б ти книжку почитала». На що молодша їй відповідає: «Хм … читати? Раптом порозумнішаю, а мужики таких не люблять». Ми з дружиною, звичайно, посміялися, а потім я у доньки запитав: «Звідки у тебе такі думки?» Дитина мені відповіла, що так говорила принцеса з мультика «Іван Царевич і Сірий Вовк», що вона була дуже розумна і донечці вона сподобалася.

3. Багато мультиків із позначкою «для всієї родини» насправді випускаються для дорослих

Зараз в прокат виходить величезна кількість мультфільмів з позначкою «для всієї родини». Причина зрозуміла: так зростає цільова аудиторія продукту. Однак в подібних мультиках занадто часто миготять дійсно дорослі жарти і киплять недитячі пристрасті. Дитина цього не розуміє, але підсвідомо переймає таку модель поведінки. Тому є сенс заздалегідь переглядати мультфільми, перед тим як вирішити, чи показувати їх своїм дітям.

Дивлюся «Смішариків». Вони побачили дикуна в лісі. Далі діалог:
– Що це він там смажить?
– Шашлик.
– А Нюшу хтось сьогодні бачив?

4. Динамічні мультики з швидкою зміною кадрів дитині можуть тільки нашкодити

Деякі сучасні мультики, наприклад «Людина-павук», «Бен-10» і т. д., характеризуються дуже швидкою зміною епізодів. Через це дитина не в змозі навіть запам’ятати сюжет, не кажучи вже про те, щоб його переказати. Такий контент абсолютно неінформативний, а тому не рекомендується до перегляду.

У 2011 році авторитетний медичний журнал опублікував статтю «Ефекти швидких мультфільмів», в якій розповів про один експеримент. Фахівці хотіли зрозуміти, як «швидкі» мультики впливають на пам’ять і концентрацію уваги юних глядачів.

60 дітей розділили на 3 групи. 1-а група дивилася «Губку Боба», 2-а група малювала олівцями, а 3-я група насолоджувалася освітнім мультсеріалом Caillou. Через 9 хвилин дітей попросили пройти кілька простих тестів. З’ясувалося, що у тих дітей, які дивилися «Губку Боба», увага і пам’ять значно знизилися в порівнянні з двома іншими групами. При цьому різниці між тими, хто малював, і тими, хто дивився освітній серіал, не було. Вчені зробили висновок, що неприродно швидка зміна кадрів – це стрес для мозку.

Більш того, деякі фахівці припустили, що через це у маленького глядача можуть проявитися симптоми СДУГ.

Моя мама працює в дитсадку. Там дітям показують різні мультики. Коли діти дивляться сучасні типу «Маша і Ведмідь», вони сидять перед екраном з відкритими ротами, не відриваючи погляду. Але коли в кінці їх просять переказати, що вони тільки що бачили, ніхто і двох слів зв’язати не може. З радянськими мультиками все навпаки: можуть крутитися під час перегляду, але в кінці видають змістовну розповідь.

5. Після кожного мультика краще питати дитину, чому вона навчилася. Інакше можна зіткнутися з непередбачуваними наслідками

У багатьох мультиках присутні будь-які небажані дії (достатньо згадати «Том і Джеррі»: Тома б’ють палицею, затискають йому лапи і т. д.). У дитини при перегляді виникає когнітивний дисонанс: батьки кажуть, що не можна бити інших людей, але в мультику так роблять і ситуація виглядає кумедно. Цілком можливо, що це призведе до того, що дитині захочеться перевірити на практиці, чи бити інших і не слухати дорослих так само смішно, як це виглядає на екрані.

Тому є сенс питати дитину після перегляду чергової серії мультфільму про те, чому вона навчилася. По-перше, так ви допоможете малюкові розвинути аналітичні здібності. А по-друге, зумієте скорегувати його висновки, якщо вони виявилися неправильними.

  • Моя 4-річна донька подивилася мультик «Дід Мороз і Сірий Вовк». Там, де «тривога, тривога, вовк забрав зайчат». Як завжди, питаю: «Юлія, а чому тебе цей мультик навчив?» Подумала і каже: «Не треба нікуди зайчат носити. Зловив – їж на місці ». 
  • Ми якось з сестрою (їй 4 роки) дивилися серіал «Ліло і Стіч», де вони їли всяку гидоту, а в кінці погладшали. Після цього я стала задавати сестрі питання по сюжету, і в результаті вона прийшла до думки про те, що солодощі треба їсти тільки після обіду і зовсім трохи. Вона зрозуміла це сама і стала дотриуватися цього правила. Якби їй це сказали батьки або я, вона б проігнорувала. У той день за обідом вона постійно повторювала вивчену мантру про здорове харчування і заборонила бабусі з’їсти печеньку. 
  • Сиділи з донькою (4 роки) і дивилися мультфільм по телевізору. Там дівчинці дала цукерку чужа тітка, коли вона заплакала в магазині. А дівчинка зажадала: «Ще!» – і на неї лаялися батьки. Побачивши здивоване обличчя моєї дитини і згадавши, що мораль в мультфільмах краще пояснювати, запитав:
    – Доню, а що саме не так зробила дівчинка?
    – Вона дуже грубо відповіла тітці.
    – А що треба сказати, коли тобі щось дарують?
    – Дайте ще, будь ласка? 
  • Розповів знайомий акваріуміст. Після виходу мультика «У пошуках Немо» спочатку дико подорожчали, потім зовсім зникли з продажу рибки, які були схожі на головного героя. Начебто закони ринку. Але не зовсім. Багато клієнтів приходили по 2-3 рази. Виявляється, діти відпускали своїх вихованців на свободу. Так-так, як в мультику – просто в унітаз. 

6. У деякі мультики включають сцени «для дорослих», щоб впливати на дитину на підсвідомому рівні

Вище ви бачите кадр з мультфільму Sym-Bionic Titan. Його рекомендують для дітей від 8 років, хоча в ряді серій містяться «дорослі» сцени.

Людський мозок влаштований таким чином, що реагує по-справжньому на ті речі, які можуть не існувати в реальності. Якщо ви бачите апетитну рекламу будь-якої їжі, можете відчути, що у вас «потекла слина». Це найочевидніший приклад.

Коли дитина бачить в мультику відверті сцени, вона може не розуміти їх значення, але її мозок реагує на них, запускаючи певні хімічні реакції. Через це діти хочуть дивитися такі мультики знову і знову, але пояснити причину свого бажання вони навряд чи зможуть. Це може привести до того, що дитина зацікавиться анатомією людського тіла раніше, ніж це сталося б з природних причин.

7. Багато мультфільмів містять насильницькі сцени, які викликають у глядачів сміх

Вважається, що у дитини при вигляді насильницьких сцен може виникнути дві реакції:

  • Вона перестає розуміти, чим можуть закінчитися подібні ігри, а тому бажає перевірити це на власному прикладі і намагається повторити будь-яку зі сцен зі своїми однолітками чи батьками.
  • Дитина боїться і вагається, оскільки інтуїтивно розуміє, що, якщо в реальному житті прищемити комусь руки мишоловкою, це призведе до плачевного результату, а зовсім не до вибуху сміху, як це показано в мультфільмі. В такий момент малюкові потрібні батьки, які підтвердять його побоювання і запевнять його, що подібні дії в реальності повторювати не можна.

Крім того, передбачається, що велика кількість насильницьких дій на екрані стимулює вироблення адреналіну. Дитина стає легкозбудливою, нервовою і важкокерованою.

Це довели на практиці психологи. Вони взяли 40 дітей у віці від 6 до 7 років і протягом 9 днів показували їм мультфільми: перші 3 дні діти дивилися добрі мультики ( «Вінні-Пух», «Крихітка Єнот», «Їжачок в тумані»), наступні 3 дні – мультики з помірним вмістом насильства ( «Том і Джеррі», «Міккі Маус», «Ну, постривай!»), останні 3 дні – агресивні мультики ( «Годзілла», «Черепашки-ніндзя», «Трансформери»). Діти дивилися їх до і після тихої години, а потім йшли гуляти. На прогулянках був присутній психолог, який записував те, як вони себе ведуть.

Результати виявилися цілком передбачуваними:

  • Після агресивних мультфільмів діти часто нападали на своїх однолітків, частіше принижували їх і в цілому поводилися більш зарозуміло.
  • Помірно агресивні мультфільми також провокували дітей на бійки або з’ясування відносин, але в меншому ступені.
  • Після перегляду добрих серіалів випадки нападу також фіксувалися, але в дуже невеликій кількості.

В ході експерименту був зроблений ще один тривожний висновок: образи негативних героїв, які б’ються і скандалять, довше зберігаються в пам’яті дітей, ніж образи позитивних персонажів. Через два тижні після дослідження цих же хлопців попросили намалювати героїв мультиків, і більшість з них малювали термінаторів і трансформерів.

 

ДЖЕРЕЛОadme
Поділись


Новини партнерів