Стрітення Господнє: що обов’язково потрібно зробити жінкам

Це свято пов’язане з подією, яка відбулася на 40-й день після Різдва. Батьки принесли маленького Ісуса в Єрусалимський храм, де, згідно з іудейським звичаєм, вони повинні були присвятити свого первістка Богу.

Як святкують Стрітення

Відзначати Стрітення як велике свято почали в 544 році. У храмах відбуваються служби, священики одягаються в урочисті шати. В цей день проводять освячення церковних свічок і води – на знак Божественної благодаті.

Перед початком Божественної Літургії в храмах на амвоні перед Царськими вратами освячують свічки і роздають їх віруючим.

Цей звичай прийшов до православ’я від католиків. Ще в 1646 році митрополит Київський Петро Могила видав свій требник, де описав обряд хресних ходів із запаленими свічками.

У народі вірили, що свічки, освячені на Стрітення, можуть захистити будинок від блискавки і пожежі.

Запалювати Стрітенську свічку можна було, тільки якщо відбувалося стихійне лихо, починалася пожежа, мали відбутися складні пологи, якщо людина важко захворіла.

Вмираючому теж давали Стрітенську свічку, вважалося, що так йому буде простіше покинути світ живих і знайти спокій.

Воду, яку також освячують на Стрітення, шанують і використовують так само, як водохресну. Ще раніше її не приносили з церкви, а збирали з танучих бурульок.

Стрітенську воду використовують для лікування, для очищення житла і від пристріту. Нею промивають рани, п’ють, кроплять нею худобу і вулики, мандрівників перед далекою дорогою і воїнів перед боєм.

Що не можна робити в свято

Стрітення – велике свято, тому прибирання, прання і будь-який фізичний труд заборонені. Крім того, в такі дні також не варто займатися рукоділлям, якщо це не справа першої необхідності.

У свято заборонені сварки і конфлікти з близькими людьми, так як це може обернутися великими неприємностями і проблемами для всіх членів сім’ї.

Заборонено вживати міцні спиртні напої і лихословити.

На Стрітення заробляти гроші вважається гріхом, винятки лише для тих професій, які пов’язані з порятунком людського життя: лікарі, пожежники та інші.

Наші предки вважали, що на Стрітення потрібно бути дуже акуратними з водою, заборонялося ходити на риболовлю, прати і навіть митися.

На Стрітення не варто вирушати в далеку дорогу, в старі часи вірили, що через мінливу ​​погоду в дорозі можуть трапитися неприємності. Є навіть прислів’я: “На Стрітення вирушиш в дорогу – скоро додому не повернешся”.

На Стрітення Господнє не можна нудьгувати, так як це велике свято, яке потрібно прийняти і провести з радістю в серці.

Що обов’язково потрібно зробити на Стрітення

Сходіть до церкви на святкову службу, поставте свічки і попросіть Господа про здоров’я і благополуччя.

Освячення води – один з найголовніших обрядів на Стрітення. Цю воду наші предки цінували також, як і водохресну, вважалося, що вона має цілющі властивості, тому обов’язково сходіть в храм і освятіть воду.

Також під час служби освячують свічки. Наші предки вважали, що Стрітенський вогонь володіє особливою силою, він здатний оберігати людину і її будинок від усякого лиха і напасті, від хвороб і поганої погоди.

У цей день потрібно накрити святковий стіл і зібрати за ним усю родину. Обов’язково приготуйте млинці – це головна страва на святковому столі, тим більше, що Стрітення цього року припадає на Масляну.

Джерело

Поділись


Новини партнерів