Старий Новий рік 2019: що не можна робити 14 січня

14 січня в Україні відзначається з розмаїттям традицій, оскільки в цей день святкується Старий Новий рік і свято Василя. Також особливу увагу ми хочемо приділити тому, що не можна робити 14 січня 2019 року.

Поки багато людей відходять від святкування Різдва, на носі Старий Новий рік 2019. У цей період йдуть Святки – час ворожінь, який намагаються не пропустити багато дівчат. Але все ж 14 січня – важлива дата церковного календаря на січень, тому багато речей знаходяться під забороною.

Що не можна робити на Старий Новий рік і Василя

Свято Василя відзначається 14 січня. Святитель Василь Великий, поряд зі святителем Миколаєм Чудотворцем, здавна користувався особливим шануванням серед слов’ян. Частина мощей святителя Василя і понині перебуває в Почаївській Лаврі. Він відомий тим, що творив чудеса зцілення, а також своїми молитвами рятував багатьох грішників. Святитель Василь Великий шанується слов’янами саме 14 січня. У День Василя Великого йде перекличка з Різдвяною колядою, тому молодь за звичаєм ходить по домівках, щедрує і збирає смаколики.

До речі, для дівчат цей день був дуже важливим, вважалося, що ворожіння на Василя завжди збуваються.

Традиційно є деякі обмеження в день святкування Василя:

  • У Старий Новий рік не можна давати в борг.
  • Також не варто виносити сміття.
  • Поганою прикметою вважається перераховувати дрібні гроші або вирішувати важливі фінансові питання.
  • У цей день не слід вимовляти слово “тринадцять”.
  • На Щедрий вечір і Василя не можна відмовляти людині в прощенні, якщо вона його попросила. Вважається, що якщо відмовити, весь рік будуть переслідувати невдачі.
  • Поганою прикметою вважалося готувати на старий Новий рік і Щедрий вечір рибу і птицю – наші предки припускали, що так щастя може спливти або полетіти з дому.

Джерело

Поділись


Новини партнерів