День святого Миколая 19 грудня: що обов’язково потрібно зробити

День святого Миколая, який православні та греко-католики відзначають 19 грудня, завжди вважався великим християнським святом. А в Україні до Чудотворця здавна особливе ставлення. Раніше не було жодного будинку, де поруч з образами Христа і Богоматері не висіла б ікона Чудотворця. Люди люблять і шанують святителя, вірячи, що він завжди прийде на допомогу в складній ситуації.

Що обов’язково потрібно зробити 19 грудня, в День святого Миколая

У цей день неодмінно варто сходити до церкви і помолитися. День Миколая Чудотворця найкраще почати з ранкової служби.

Наслідуючи приклад святого Миколая, в цей день потрібно допомагати близьким, роздавати милостиню, але робити це скромно, не хизуючись своєю добродійністю.

Першим обійти свій двір повинен господар будинку – якщо він цього не зробить, то в прийдешньому році чекай біди, говорили наші пращури. Тому на Миколая чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір.

Також в цей день прийнято було миритися, при цьому примовляли: “На Миколая клич і друга і ворога, обидва будуть друзями”.

Ну і, звичайно, як ми вже згадували, на Миколая прийнято дарувати дітям подарунки. Найчастіше дарують солодощі: шоколад, цукерки, пряники. Їх потрібно покласти вночі, щоб вранці малюк прокинувся і знайшов під подушкою подарунок від Миколая.

День Миколая в старовину завжди відзначали весело: влаштовували гуляння, накривали пишний стіл, запрошували гостей. Це веселе свято, тому 19 грудня потрібно проводити в радості і веселощах.

Джерело

Поділись


Новини партнерів