Медики назвали 5 продуктів, які допоможуть вберегти серце здоровим

Мигдаль, лосось, темний шоколад, червоне вино – добре відомо, що всі ці продукти корисні для серця. Останні два, зрозуміло, в помірних кількостях. Але якщо ви думали, що цим історія «дієти для серця» обмежується, то ви думали неправильно. Тому що харчування з акцентом на здоров’я серцево-судинної системи може бути куди більш захоплюючим.

У цьому матеріалі – п’ять несподіваних (і дуже смачних!) продуктів, які, як показують дослідження, теж можуть підтримати роботу серця. Але про які, тим не менш, рідко говорять.

Стейк

Червоне м’ясо має погану репутацію в світі правильного харчування, проте в невеликій кількості це м’ясо може бути не просто безпечним, але цілком корисним. Просто тому, що продукт є відмінним джерелом білка, заліза, цинку, вітаміну B12 і деяких інших поживних речовин. І хоча частина жирів в м’ясі насичена, яловичина також є джерелом мононенасиченого жиру – того самого серцево-орієнтованого жиру, який дієтологи радять нам отримувати з оливковоъ олії. Більш того, мононенасиченого жиру в яловичині більше, ніж насиченого. І це теж варто враховувати.

Кава

Всупереч поширеній думці про те, що кава шкодить серцю (все ж чули жарт про те, що до тих, хто п’є багато кави, серце приходить без стуку?), дослідження показують, що люди, які не можуть прожити без кофеїну ні дня, як правило, мають менший ризик серцевих захворювань. Так, було показано, що регулярне споживання кави зменшує запалення в організмі, одночасно підвищуючи рівень «хорошого» холестерину. І хоча кофеїн дійсно може тимчасово збільшити частоту серцевих скорочень, він не провокує нерегулярне серцебиття або аритмію. На додаток до цього, кава багата антиоксидантами, здатними захистити серце.

Сало

Неймовірно? І тим не менш. У нас давно не викликають питань дієтичні рекомендації з приводу споживання того чи іншого виду масла. Але сало, будемо справедливі, дивує – та ще й як. Репутація сала як продукту, що забиває артерії, до слова, давно поставлена під сумнів. Насправді, сало містить на 33% менше насичених жирів, в два рази більше здорових мононенасичених жирів і в три рази більше омега-3, ніж масло.

Пиво

Коли справа доходить до здоров’я серця, нам весь час твердять про користь червоного вина. Але тільки чи вино здатне на це? Не тільки. Не так давно вчені з’ясували, що щоденна доза крафтового пива в сенсі зниження ризиків так само ефективна, як келих мерло. Дослідники поки не можуть сказати точно, чим це пояснюється: можливо, змістом поліфенолів у вині та пиві, але, можливо, і власне спиртом. У будь-якому випадку, дослідження на тему все ще тривають. А поки вчені попереджають, що користь алкоголю для здоров’я – питання дуже і дуже дискусійне . Так що якщо ви не хочете відмовлятися від нього повністю, дотримуватися помірності тут абсолютно необхідно.

Картопля

Втомилися від того, що жоден дієтичний план не включає в себе картоплю? Ось хороші новини: дослідження показують, що для здорової людини збільшення споживання калію може повністю компенсувати негативні ефекти натрію на серце. І хоча ми можемо отримати калій з безлічі свіжих фруктів, овочів і молочних продуктів, картопля входить в число кращих його джерел. Більше того, одне дослідження показало, що щоденна порція картоплі може знизити кров’яний тиск, надаючи позитивний вплив на здоров’я в цілому. Звучить, погодьтеся, непогано.

 

Поділись


Новини партнерів