Розвиток організму і відновлення сил дитини відбувається під час сну. Від вибору матраца безпосередньо залежить здоров’я дітей, так як в перші роки життя формується кістково-м’язова система дитини, а потім і постава.

Дитячий матрац купити в україні можна в спеціалізовних магазинах. Але не варто орієнтуватися на наявність яскравих веселих зображень на чохлі, найважливіші критерії вибору – ступінь жорсткості, наповнювач виробу та відповідність цих характеристик віку дитини.

Щоб зробити сон малюка корисним і зручним, ми пропонуємо ознайомитися з основними критеріями, які потрібно враховувати при покупці матраца.

Вік

Новонароджені

Грудні діти більшу частину часу проводять в положенні лежачи, багато сплять. Структура їх кістково-м’язової тканини має волокнисту будову, хребет м’який і ще не має фізіологічних вигинів. Майже всі діти народжуються з фізіологічним гіпертонусом м’язів, який проходить до 3 місяців. Важливо забезпечити сон, при якому м’язи розслабляються.

Жорсткість. Кращим варіантом для новонароджених стануть жорсткі, пружні безпружинні моделі матраців. Не рекомендується купувати м’які матраци з залежним пружинним блоком, так як вони не забезпечують горизонтальне положення хребта малюка, прогинаючись вниз і не розслабляючи м’язи.

Наповнювач. Найбільш жорсткий матеріал – кокосова койра. Натуральний, гіпоалергенний, дихаючий наповнювач, безпечний для дитини. Часто наповнювачі комбінують, наприклад, до жорсткої койри додається пружний натуральний або штучний латекс для пом’якшення поверхні. Штучний бюджетний варіант наповнювача – холофайбер, зносостійкий, повітропроникний, гігієнічний матеріал.

Розміри. 60×120 см, 65×125 см, 70×140 і ін. Оптимальна висота 6 – 10 см.

Дітям до 4 місяців підійдуть матраци-кокони для новонароджених. Кокон – це ортопедичний матрац овальної форми 40×69 см. Спеціальний пояс фіксує малюка, але не сковує рухів. У матраці-коконі зручно переносити, заколисувати і годувати дитину. Кокон має середню жорсткість і анатомічну форму, за рахунок чого матрац набуває форму тіла малюка. Такий матрац можна покласти в ліжечко або використовувати окремо на горизонтальній стійкій поверхні.

Від 1 року до 3 років

У цьому віці м’язи малюка ще не зміцніли, кісткова тканина дуже чутлива до впливів зовнішнього середовища. М’які матраци як і раніше протипоказані.

Пружинні моделі також не рекомендуються, в цьому віці діти починають вставати і стрибати на матраці, що призводить до швидкого зносу пружин.

Жорсткість. Оптимальним варіантом стануть жорсткі і помірно жорсткі безпружинні матраци. У цьому віці у дитини починають формуватися вигини хребта, і їй потрібно рівне положення, що забезпечує вільне дихання.

Наповнювач. Як і у випадку з матрацами для новонароджених, кращий варіант наповнювача – кокосова койра з натуральним або штучним латексом помірної жорсткості.

Розміри. 60×120 см, 65×125 см, 70×140 см і ін. Оптимальна висота від 10 см.

Від 3 до 6 років

У цьому віці малюк, як і раніше, багато спить. Дитина швидко росте і набирає масу, відбувається перебудова хрящової тканини на міцну кісткову.

Допускається сон на пружинних матрацах з незалежним блоком. Пружинні моделі з залежним пружинним блоком не найкращий варіант для нестандартних навантажень і хребта, що ще не зміцнів.

Жорсткість. Рекомендуються безпружинні матраци середньої жорсткості. При покупці матраца з незалежним пружинним блоком вибирайте тонкі матраци помірної жорсткості. Занадто м’які моделі ризикують нашкодити поставі дитини.

Наповнювач. Відмінними характеристиками володіють матраци з шарами, що чергуються з різних наповнювачів.

Оптимальним варіантом залишається натуральна кокосова койра, верхній шар матраца для додання м’якості може бути виконаний з латексу або штучних гіпоалергенних матеріалів (струттофайбер, ППУ).

Розміри. 70×140 см, 70×160 см і ін. Оптимальна висота від 10 см.

Підлітки

У шкільні роки тривале сидіння за столом призводить до скутості або гіпертонусу м’язів, розслабити які в тому числі допомагає здоровий сон на хорошому ортопедичному матраці.

Приблизно до 7-8 років формуються шийний і грудний вигини хребта, до 12-14 років вигини поперекового і крижового відділу, їх остаточне закріплення відбувається зазвичай до 20 років.

Жорсткість. Можна розглядати більш товсті безпружинні і пружинні моделі середньої жорсткості. Практичним рішенням стане покупка двостороннього матраца з різним ступенем жорсткості сторін.

Такий матрац по досягненню 12 років можна перевернути на більш м’яку сторону.

Наповнювач. У пріоритеті натуральні матеріали – кокосова койра і натуральний латекс. Штучні гіпоалергенні матеріали також підійдуть: штучний латекс, струттофайбер, холлофайбер, ППУ.

Розміри. 80×180 см, 90×200 см і ін. Оптимальна висота від 10 см. Для підлітка також підійдуть стандартні односпальні і півтораспальні моделі.