Експерти назвали ознаки високого холестерину, які можна визначити за станом ніг

Високий рівень холестерину може призвести до серцевих нападів і інсультів, але проблема в тому, що він довго не дає про себе знати. Часто без аналізу важко визначити небезпеку, проте все ж є хоч менш відомі, але попереджувальні ознаки небезпечного стану.

Фахівці розповіли, що високий рівень холестерину може спричинити серйозне ускладнення у вигляді захворювання периферичних артерій (ЗПА), і від нього в першу чергу страждають ноги. Холестерин, як жирна речовина, що міститься в крові, може викликати закупорювання артерій.

Багато пацієнтів з ЗПА можуть відчувати безпричинні симптоми у вигляді болю в ногах – це одна з найпоширеніших ознак.

Спочатку найбільше докучає біль, коли нога піднята. Коли хвороба прогресує, він може стати постійним і не буде полегшуватися при зміні положення, почне непокоїти, коли людина стоїть або сидить.

У пацієнтів при помірній та важкій хворобі периферичних артерій також можуть з’явитися виразки або інші шкірні проблеми на ступнях і ногах. Про це свідчать холод в гомілці або ступні, особливо в порівнянні з іншою частиною кінцівки, зміна кольору ніг, випадання або уповільнення росту волосся і нігтів на ногах, блискуча шкіра.

До лікаря вже слід звернутися, якщо присутній постійний біль в ногах при виконанні вправ.

При цьому багато людей помилково думають, що такий дискомфорт в ногах є ознакою старіння. Однак, за словами фахівців, немає причин, за якими в принципі здорова людина має відчувати біль в ногах.

Захворювання периферичних артерій зазвичай діагностується при медичному огляді і порівнянням артеріального тиску в руці і кісточці.

Разом з тим, незважаючи на проблему, з нею можна боротися. Перша лінія захисту від таких ускладнень – зміна способу життя, що підвищує здатність ліків протистояти утворенню ліпідів.

В цьому плані позбавлятися від холестерину і поліпшити здоров’я серця можуть кілька змін в раціоні. За даними клініки Майо, одним з найважливіших контрзаходів є скорочення насичених жирів, які в основному містяться в червоному м’ясі і жирних молочних продуктах.

Навпаки, споживання інших слід збільшити. Особливо, тих, які постачають розчинну клітковину, яка б пов’язала холестерин в травній системі і виводила його з організму, перш ніж той потрапить у кров. До них відносяться овес, ячмінь та інші цільнозернові продукти, боби, горіхи, яблука, цитрусові.

Деякі з них, а також олії містять поліненасичені жири, які безпосередньо знижують рівень поганого холестерину ЛПНЩ, а також багаті рослинними стеринами і станолами, що блокують засвоєння холестерину в організмі.

Поділись


Новини партнерів