Не завжди можливо змонтувати на фасаді будинку велику кількість зовнішніх блоків кондиціонерів, у таких випадках використовуються мульти спліт системи з одного зовнішнього та декількох внутрішніх блоків. До зовнішнього блоку звичайної побутової мульти спліт системи можна підключити до 6 внутрішніх, а до мультизональної, значно складнішого та потужнішого обладнання промислового класу, – до 38.

Коли потрібна мульти спліт система

Є ситуації, коли єдиний спосіб організувати кондиціонування в декількох кімнатах або офісних, комерційних приміщеннях – купити мульти спліт систему:

  • вільне місце на фасаді обмежене;
  • будівля являє собою культурно-історичну цінність, і втручання в її архітектурний вигляд заборонене;
  • у фасаду слабка несуча здатність, встановлення великої кількості зовнішніх блоків він просто не витримає;
  • потрібно зменшити рівень шуму та вібрації від роботи зовнішнього блоку.

Цікаво, що до одного зовнішнього блоку можна підключати внутрішні не тільки різної потужності, але й різного типу. Наприклад, в одному приміщенні встановити настінний, а в іншому – касетний. Додатковий контролер дозволяє регулювати температуру в різних приміщеннях незалежно один від одного, але включити один внутрішній блок в режимі обігріву, а інший – на охолодження неможливо.

Системи мультиспліт https://air-conditioner.ua/uk/multi-split-sistemy/, які можна замовити в компанії «Кондиціонери України», призначені для обслуговування 2-6 кімнат сумарною площею до 120 м2. Фахівці допоможуть не тільки підібрати відповідні моделі внутрішніх блоків і сумісного з ними зовнішнього, але й визначити оптимальне місце встановлення кожного, а також виконають саме встановлення. Монтаж мульти спліт системи вимагає більш складних попередніх розрахунків і планування, ніж системи з двох блоків. Існують обмеження за відстанню між зовнішнім і внутрішнім блоками, за сумарною довжиною міжблочної траси. Далеко не кожен майстер з монтажу кондиціонерів володіє достатнім досвідом і кваліфікацією, щоб виконати встановлення та підключення мульти спліт системи без помилок.

Чи завжди виправдане встановлення мульти спліт системи

Багатьом здається, що система з одного зовнішнього блоку та декількох внутрішніх обійдеться дешевше, ніж покупка та встановлення окремих спліт-систем у кожному приміщення. Це помилка, мультиспліт 1+2 коштує дорожче, ніж 2 комплекти 1+1 тієї ж цінової категорії, аналогічної сумарної потужності. Витрати на монтаж теж вище, це пов’язано:

  • зі збільшеним обсягом і підвищеною складністю робіт;
  • зі значною загальною протяжністю міжблочних трас (мідні труби фреонопроводів коштують недешево).

Обслуговування, чищення, дозаправки потребує всього один зовнішній блок, але істотно заощадити на сервісному обслуговуванні навряд чи вдасться. Вартість сервісного обслуговування залежить від типорозміру кондиціонера, а зовнішні блоки мульти спліт систем більш потужні, габаритні. І експлуатуються у більш інтенсивному режимі, майже постійно працює хоча б один з внутрішніх блоків, значить, швидше відбувається знос, вище ризик поломки. Більше сумарна маса фреону в системі та більше сполучних штуцерів, через які відбувається його нормований витік (до 8% в рік). А значить, і дозаправка потрібна в більшому обсязі.

Тому в більшості випадків простіше та вигідніше обладнати кожне приміщення окремою спліт-системою, а мультиспліт встановлювати, якщо немає іншого виходу.