Під час вагітності під впливом гормонів у тілі жінки відбуваються значні зміни. Всі вони спрямовані на збереження та виношування майбутньої дитини. Симптоми перших днів вагітності схожі на ознаки скорої менструації та навіть можуть нагадувати нездужання через застуду. Як не заплутатися та визначити вагітність з перших днів, ще до позитивного результату тесту – давайте розбиратися.

Що таке вагітність та як вона починається?

Вагітність – це період з моменту запліднення (злиття сперматозоїда з яйцеклітиною в матковій трубі) до народження дитини. У перші дні після зачаття організм зазвичай не реагує специфічними симптомами, за якими можна було б розпізнати вагітність. Ознаки з’являються трохи пізніше, через 7-10 днів, коли в крові зростає рівень гормону ХГЛ, а запліднена яйцеклітина прикріплюється до стінки матки. Цей процес може супроводжуватися невеликими кров’янистими виділеннями (імплантаційною кровотечею), цей симптом вагітності часто плутають з початком менструації. На 14-20 день після зачаття, з перших днів затримки місячних, жінка вже може більш явно відчути ознаки вагітності.

Перші ознаки вагітності

Кожна жінка відчуває вагітність по-своєму, проте можна назвати кілька найчастіших і найяскравіших симптомів. У першому триместрі вони пов’язані зі зміною гормонального фону та адаптацією організму до нового стану.

Ознаки вагітності у перші дні затримки місячних:

  • Набухання та болючість молочних залоз, потемніння та розширення пігментованої області навколо соска (ареоли).
  • Ознаки токсикозу (нудота, блювання, підвищена сприйнятливість запахів). Найчастіше це легке нудіння вранці. Але якщо нудота супроводжується частою блювотою, зневодненням, сильною втратою ваги, то слід звернутися до свого лікаря. Токсикоз в 1 триместрі пов’язаний із реакцією імунної системи жінки на чужорідний білок (ембріон). Як правило, до 12-14 тижня нудити перестає.
  • Часте сечовипускання, зокрема ночами. Одна з перших ознак вагітності, пов’язана з підвищеним виробленням гормону ХГЛ.
  • Сонливість, сильна стомлюваність. Причина таких проявів – інтенсифікація обміну речовин, знижений артеріальний тиск.
  • Запаморочення, непритомність – наслідки розширення судин, низького тиску, пониженого цукру в крові.
  • Відсутність місячних (затримка) – за цією ознакою можна розпізнати вагітність із перших днів. Ендометрій, внутрішній шар матки, залишається в організмі (не виходить із кров’ю, як при менструації), допомагаючи розвинутися плаценті.
  • Субфебрильна температура 37-37,5°C. Підвищення температури тіла може бути пов’язане з реакцією на високий рівень гормону прогестерону.
  • Коливання емоційного стану: перепади настрою, дратівливість, вразливість, плаксивість, депресивність.

Питаннями ведення вагітності Київ займаються акушери-гінекологи. Якщо у вас з’явилися симптоми вагітності, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Які симптоми можуть бути помилковими?

Наявність яскравих ознак не може зі 100% імовірністю свідчити, що вагітність таки настала. Наприклад, причиною затримки місячних можуть бути ендокринні порушення (цукровий діабет, хвороби щитоподібної залози), ожиріння чи низька маса тіла, хронічний стрес, жорстка дієта. Нудити може від проблем із шлунково-кишковим трактом, слабкість і підвищена температура тіла – у зв’язку з ГРВІ. Набухання грудей може бути наслідком гормонального збою або захворювань молочних залоз. Щоб розвіяти сумніви, уникнути помилок, хвилювань та марних очікувань, краще зробити тест на вагітність в домашніх умовах або здати аналіз крові на рівень ХГЛ.

Коли робити тест на вагітність?

Тест на вагітність ґрунтується на визначенні підвищеного рівня гормону ХГЛ у сечі жінки. Більшість домашніх тестів починають працювати з першого дня затримки менструації. Тобто після запліднення має пройти 12-14 днів. В окремих випадках тест на вагітність може виявити ХГЛ у сечі вже через 10 днів після статевого акту, до затримки. Але цей результат не надто надійний: він може бути хибнопозитивним або хибнонегативним.

Рекомендації та поради

Як тільки отримали позитивний тест на вагітність – не зволікайте з візитом до гінеколога, зробіть УЗД. Ваш лікар підтвердить факт запліднення, виключить позаматкову  і  розповість все про вагітність з перших днів. Шукаєте хорошого гінеколога у Києві – заходьте на сайт клініки Омега-Київ за посиланням https://omegamc.ua/ua/ginekologiya.html.