Стрес може виникнути з багатьох причин. У когось ця емоція виникає через проблеми на роботі, хтось хвилюється через майбутню подію, а хтось чекає на важливу відповідь. Стресові ситуації можуть провокувати й інші чинники, і в кожному з цих випадків людина стикається з безліччю негативних наслідків.

Серед них неможливість сконцентруватися, виникнення головного болю, поява зажимів в тілі і т. д. За таких умов неможливо насолоджуватися життям, а тим більше виконувати повсякденні справи. Щоб уникнути цих наслідків багато людей вирішують вживати заспокійливі препарати, які призначає лікар. Проте, потрібен комплексний підхід. В статті розповідаємо, в чому він полягає, та що допомагає знижувати рівень тривожності.

Збалансований раціон харчування

Кожен лікар підтвердить, що їжа, яку вживає людина впливає на всі аспекти життєдіяльності. Все тому, що кожен продукт харчування містить в собі певні мікроелементи, які мають різний вплив на організм. Наприклад, дослідження показали, що люди, які вживають на постійній основі цукор та ультра оброблені продукти частіше відчувають стресові емоції.

Існує також зворотній ефект. Хронічні стресові стани є частою причиною переїдань та потягу до шкідливих продуктів. В результаті загальний стан погіршується, що може призвести навіть до психічних порушень. Крім цього, варто пам’ятати про денну норму поживних речовин. Щоб забезпечити нормальне функціонування організму, потрібно розробляти збалансований раціон, в якому містяться всі необхідні мікроелементи.

Це дає необхідну енергію для відновлення сил та підтримки організму у випадку стресу. Якщо в раціоні відсутні певні компоненти, то може виникати дефіцит, який супроводжується негативними змінами. Наприклад, відсутність достатньої кількості вітамінів групи B та магнію часто спричиняє підвищене роздратування та нервовість. Щоб уникнути таких станів варто вживати продукти, які містять ці компоненти або препарати за рекомендацією лікаря.

Висока фізична активність

Фізичні навантаження навіть невеликої сили є дуже корисними для загального стану організму та сприяють покращенню самопочуття. Все це сприяє також покращенню стресостійкості та швидшому відновленню ресурсів після неприємних ситуацій. Саме тому експерти рекомендують регулярно виконувати фізичні вправи.

Тип навантаження залежить від особливостей організму, стану здоров’я, а також індивідуальних уподобань. Щоб підібрати найкращі варіанти фізичних навантажень, варто проконсультуватись з фахівцем. Це може бути досвідчений тренер або лікар. Важливо, що позитивний вплив на стан фізичної активності на стан серцево-судинної системи був доведений в численних дослідженнях.

Виділення часу для себе

Щоб зменшити ризики виникнення стресових ситуацій, варто подбати про свій емоційний та моральний стан. Для цього потрібно знайти час для себе та організувати улюблені заняття. Це може бути читання книг, приймання ванної, масаж, салонні процедури, прогулянки на свіжому повітрі, приготування улюблених страв, йога та зустрічі з друзями. Чудовим рішенням також буде заняття тим, що є вашим хобі. Список можна продовжувати, все залежить від ваших уподобань та улюблених справ.

Ігри та прогулянки з домашніми улюбленцями

Вчені довели той факт, що під час дотиків до домашніх улюбленців в організмі виділяється гормон окситоцин. Його вироблення сприяє гарному настрою та покращенню самопочуття. В результаті рівень стресу миттєво знижується і людина може розслабитися.

Кожен з цих методів є дієвим, тому можна сміливо застосовувати їх на практиці.