Хронічний бронхіт виникає при тривалому запаленні бронхів, розвивається поступово, з періодичними загостреннями. Для лікування призначається комплексна терапія з використанням протизапальних, протикашльових препаратів і антибіотиків. Для поліпшення відходження мокротиння призначають бронходилататори та відхаркувальні медикаменти (муколітики, бронхолітики), найпоширенішим з яких є Амброксол.

Причини виникнення захворювання

Хронічний бронхіт – прогресуюче ураження слизової бронхів, яке супроводжується її дифузними змінами. До основних причин виникнення захворювання відносять:

  • ігнорування або відсутність належного лікування гострої форми цього захворювання;
  • куріння;
  • невикористання засобів захисту під час виконання роботи, під час якої можна вдихнути дрібні металеві частинки, тирсу та дим;
  • проживання в приміщеннях із підвищеним рівнем вологості або уражених грибком.

Найчастіше ця хвороба трапляється в чоловіків, старших за 45 років. Фахівці пов’язують це з тим, що переважно чоловіча частина населення працює на шкідливих виробництвах і має схильність до шкідливих звичок.

Симптоматика та методи діагностики

Вкрай важливо діагностувати цю хворобу на ранніх термінах, адже за відсутності належного лікування можуть розвинутися різноманітні ускладнення: непрохідність бронха, гіпертензія та емфізема легень, серцево-легенева недостатність. Найхарактернішою ознакою захворювання є тривалий кашель (понад три місяці), який супроводжується виділенням мокротиння. Інші симптоми та їхня інтенсивність залежать від форми бронхіту:

  • Необструктивна – відрізняється відносно легким перебігом. У період ремісії у хворих присутнє виділення гнійно-слизового мокротиння в невеликих об’ємах, а під час загострень інтенсивність відтоку збільшується, і рідина стає більш в’язкою, набуває зеленого відтінку.
  • Обструктивна – супроводжується утрудненим диханням, яке виникає внаслідок зменшення просвіту бронхів. У зв’язку з цим ускладнюється відтік секрету і присутній сухий надривний кашель, больові відчуття в голові та грудній клітці.

Не варто ігнорувати ці ознаки або займатися самолікуванням, оскільки це тільки погіршить стан, краще відразу звернутися до лікаря. У зв’язку з тим, що вищевказані симптоми можуть зустрічатися і за інших захворювань, для діагностування хронічного бронхіту призначають рентгенографію, бронхоскопію та лабораторні дослідження.