Лікер — алкогольний напій міцністю 15–45%. Його характеризує солодкий смак і яскравий аромат. Лікери виготовляють на основі спиртів (горілка, ром, бренді, віскі) із додаванням трав, ягід, фруктів, вершків, використовуючи технологію настоювання. Подаються як самостійний напій або в складі коктейлів.

Які різновиди лікерів можна купити

Перший критерій, за яким класифікуються солодкі алкогольні напої, — кількість цукру й кінцевий вміст спирту. Виокремлюють:

  1. Кремові. Найпопулярніший варіант в інтернет-магазині GoodWine. Містять 50–60% цукру. Міцність — 15–23%. Культові виробники: Baileys, Sheridan’s. Покупців приваблює різноманітна смакова палітра: шоколад, кава, кокос, горіх, тирамісу.
  2. Десертні. У таких напоях набагато менше цукру — близько 25%, водночас міцність досягає 30%. Приклад — Terra di Limoni.
  3. Міцні. Попри те, що концентрація цукру становить 45–50%, вони найміцніші — до 45%. Йдеться про Cointreau, Sambuca, Vana Tallin, Jagermeister.

Смак і аромат

У не менш поширеній класифікації за основу береться головний інгредієнт, який формує смак. За цією ознакою лікери поділяються на:

  1. Трав’яні. Напої на основі трав’яного збору. Мають цікавий смак, який починається легкою гіркуватістю, а завершується приємною терпкістю. Подаються охолодженими або в складі коктейлів. Класика жанру — Jagermeister. Німецький лікер, який займає топові позиції на ринку. Продається в пляшках із товстого темного скла з темно-зеленою етикеткою. Найчастіше Jagermeister подають як дигестив за температури +5 ºС. Гармонійно поєднується з кавою та шоколадом.
  2. Фруктові. Лікери, які виготовляють шляхом настоювання фруктового пюре на спирті. Також можна використовувати натуральний ароматизатор. Завдяки такому додатку лікер виходить ароматним і солодким, тому широко використовується в кулінарії.
  3. Яєчні. В основі — жовток. Відрізняються приємним ванільним посмаком. Найцікавіше в цих напоях — густа однорідна консистенція.
  4. Вершкові. Лікери з ніжним смаком. Завдяки використанню різноманітних добавок вони можуть мати кокосовий, шоколадний, кавовий присмак. Найкраще рішення для самостійного вживання. Також можна додавати до морозива, мілкшейків, випічки.

Зважайте, що лікер після відкриття краще випити впродовж 2–3 місяців. Виняток — позиції з натуральними ароматизаторами. Тому для приготування коктейлів краще зупинитися на фруктових позиціях, а для вживання в чистому вигляді — на трав’яних або крем-лікерах.