Про захворювання

Лишай — це група шкірних захворювань, що викликаються різними видами грибків або вірусів. Це поширена хвороба, яке може з’явитися на будь-якій ділянці тіла. Лишай передається від людини до людини або через контакт з інфікованими тваринами чи предметами. Дуже поширений серед дітей, але й зустрічається у дорослих. Лікуванням захворювання займається дерматолог. Кваліфікований фахівець призначає ефективну терапію, завдяки якій вдається позбавитися від недуги.

Симптоми лишаю

Симптоми лишаю можуть варіюватися залежно від виду захворювання. Різновидів лишаю досить багато. Симптоматика також схожа — висипання, свербіж, лущення. Основна відмінність — тип збудника.

Оперізувальний лишай

Його провокує вірус герпесу, який мешкає у нервовій системі організму людини. Тому найчастіше висипання з’являються у міжреберному просторі та на спині. У хворого спостерігається підвищення температури, головний біль, загальна інтоксикація. 

Білий (сонячний) лишай

Уражені ділянки мають білий колір. У цих місцях відбуваються порушення, що пов’язані з поглинанням ультрафіолету. Тож місця ураження не засмагають й залишаються світлими.

Склероатрофічний лишай

Запальне захворювання шкіри, що локалізується на статевих органах чоловіків та жінок. Характерні ознаки — поява папул і висипів білого кольору, сильний свербіж, печіння, утворення рубців.

Рожевий лишай

Фактор, що впливає на розвиток даного типу — переохолодження. Найчастіше має прояв на грудях, животі та спині. На уражених ділянках спостерігається сильне лущення шкіри. Осередки схильні до розростання по всьому тілу.

Різноколірний (висівкоподібний) лишай

Для даного типу характерними є висипання у вигляді плям діаметром 1 сантиметр. Забарвлення уражених ділянок може бути жовтим коричневим, рожевим або червоним. На поверхні можна помітити лусочки. 

Причини лишаю

Причини лишаю досить різні. Деякі види спричиняються грибками — трихофіти, мікроспори або епідермофіти. Інші типи викликаються вірусами простого герпесу. При контакті з інфікованою людиною також можливе зараження. Іноді хвороба може виникати внаслідок алергічної реакції або через зниження імунітету. Також провокативним фактором є часті стреси, хвилювання.

Діагностика лишаю

Діагностика захворювання проводиться лікарем дерматологом. У приватній клініці в Одесі приймають фахівці з багаторічним досвідом роботи, які точно встановлять наявність хвороби.

До методів діагностики даної патології відносяться:

  • огляд шкірних покривів;
  • аналіз крові та сечі;
  • збір зразків шкіри для лабораторного дослідження;
  • огляд за допомогою лампи Вуда;
  • проба Бальзера.

Лікування та профілактика лишаю

Лікування лишаю залежить від його виду та ступеню тяжкості. Найчастіше терапія передбачає вживання протигрибкових і протимікробних препаратів, кортикостероїдів та полівітамінів. Інколи застосовуються місцеві препарати — креми або мазі, які містять протигрибкові чи противірусні компоненти.

До профілактичних заходів хвороб шкіри належать такі:

  • дотримання особистої гігієни;
  • уникання контакту з інфікованими тваринами або людьми;
  • зміцнення імунітету;
  • використання індивідуальних рушників, постільної білизни, одягу.

Попри те, що лишай може бути досить неприємним захворюванням, за правильного лікування він може бути повністю подоланим. Важливо звернутися до лікаря за перших ознак недуги та не займатися самолікуванням. Тільки фахівець зможе встановити вірний діагноз та призначити ефективне лікування для відновлення здоров’я шкіри.