Шкіра протягом усього життя виконує багато функцій для комфорту нашого організму й активно взаємодіє з довкіллям, тож вона першою видає наш вік. Такі зміни, як втрата пружності, обвисання, пігментація, зморшки, є одними з найпомітніших ознак старіння. Тому люди часто намагаються мати молодший вигляд, впливаючи саме на стан зовнішнього шару шкіри. Косметичні бренди, що спеціалізуються на догляді, приділяють особливу увагу асортименту антивікових засобів. Розробка ефективної косметики проти старіння передбачає глибоке розуміння когнітивних та емоційних потреб споживачів, хімічного складу формул і біологічного перебігу старіння шкіри.

Корейські виробники зосереджені насамперед на використанні натуральних складників у своїй антивіковій продукції. Зокрема, Medipeel створює омолоджувальні сироватки й креми на основі пептидних комплексів, гіалуронової кислоти, колагену, маточного молочка й рослинних екстрактів. Ці речовини стимулюють відновлювальні процеси, сприяють нормалізації гідробалансу й мають антиоксидантні властивості. Однак перед тим, як обирати косметику для своєї шкіри, треба зважати на те, що є різні типи старіння.

Різновиди старіння

Оманливо розглядати старіння шкіри як біологічну подію, яка є однаковою для всіх. Процес вікового в’янення шкіри є складним і багатофакторним та залежить від генетики, способу життя, наявності проблем зі здоров’ям, психологічного стану.

Існує кілька типів старіння шкіри:

  • внутрішнє або хронологічне, що є відображенням генетики та впливу гравітації;
  • зовнішнє або старіння способу життя, яке взаємопов’язане з фотостарінням, поганими звичками;
  • гормональне, катаболічне — гормональні порушення, хронічні захворювання.

Внутрішнє старіння шкіри — це повільний процес, що зумовлює появу дрібних зморщок, обвислих ділянок, сухості. Це пов’язано зі зміною структури шкіри, зокрема з втратою колагену й еластину. Приблизно після 25 з кожним роком життя синтез колагену й еластину в шкірі знижується на 1 %, що призводить до змін у сполучній тканині. Технології догляду за шкірою, що запобігають хронологічному старінню, стають все більш високотехнологічними, спрямованими на специфічні клітинні явища. Тому варто підбирати косметику відповідно до вашого віку, яка сприяє утворенню колагену та еластину, адже виробники вказують цю інформацію на омолоджувальних засобах. Також варто зробити щоденний догляд (очищувальний засіб, сироватка, крем) звичною б’юті-рутиною. Комплекс косметичних засобів повинен забезпечувати ліфтинг-ефект, містити гіалуронову кислоту для насичення клітин вологою, тонізувати й зміцнювати шкіру.

Зовнішнє старіння — наслідок впливу ультрафіолетового випромінювання, забрудненого повітря, несприятливих кліматичних умов, неправильного способу життя. Про захист шкіри треба не забувати навіть у молодому віці. Алкогольна й тютюнова залежність поступово призводить до глибоких і грубих зморщок, набрякання, потьмяніння, плямистої гіперпігментації та зниження еластичності шкіри. У такому разі приховати ознаки вікових змін буде щороку все складніше навіть за допомогою якісного тонального крему. Тому рекомендовано позбутися шкідливих звичок, якщо ви прагнете мати молодий вигляд якнайдовше. Щодо надмірного засмагання, то варто не забувати, що окрім гарного кольору шкіри, ви можете зазнати впливу фотостаріння, що спричиняє деградацію еластичних волокон і збільшення зморщок. За 15 хвилин до виходу на вулицю наносьте на відкриті ділянки тіла сонцезахисний засіб. Навіть якщо ви не збираєтеся на пляж, заздалегідь подбайте про захист шкіри від сонячних променів.

Обирайте денні креми для обличчя чи тональні засоби із SPF відповідно до кольоротипу шкіри.

Людині, яка зазнає впливу гормонального й катаболічного старіння, варто подбати не лише про якісний косметичний догляд шкіри, а й про стан свого організму. Шкіра є гормонозалежним органом, тож, наприклад, зниження секреції гормонів під час менопаузи прискорює процеси старіння. Естроген має глибокий вплив на шкіру, оскільки стимулює утворення позаклітинного матриксу й запобігає руйнуванню колагенових волокон. Підвищене в’янення, на відміну від грубих зморщок, є основним симптомом старіння в постменопаузі. Варто звернутися не лише до косметолога, а й до гінеколога й ендокринолога, щоб вони допомогли покращити гормональний фон. Катаболічний тип теж сприяє пришвидшеному старінню шкіри, оскільки пов’язаний із наявністю хронічних захворювань: діабету, гіпотиреозу, інфекцій, психічних розладів тощо. У такому разі, звісно, треба консультуватися з лікарем і стежити за своїм здоров’ям відповідно до його рекомендацій.

Вікове в’янення шкіри — це взаємодія різних типів старіння, тож найкращий підхід у підборі косметики передбачає використання багатофункціональних активних компонентів, які стосуються різних типів. Ретельне, але м’яке щоденне очищення та хороший зволожувальний засіб допоможуть зберегти вашу шкіру гарною. Ефективні продукти для догляду за шкірою, підібрані відповідно до вашого віку, можуть захистити обличчя від шкідливих зовнішніх впливів. До омолодження варто підходити комплексно й обов’язково стежити за станом свого організму, вести здоровий спосіб життя, за потреби звертатися до лікарів.