Зараз багатьом українцям довелося виїхати за кордон у пошуках захисту від повномасштабного вторгнення. Але не варто забувати й те, що іноді під час подорожі можуть трапитися й такі неприємні речі, як хвороба, травма або отруєння. Тому, збираючись у поїздку, не треба забувати й про поліс туристичного страхування. Саме він стане гарантом спокою та фінансової підтримки в разі настання критичних ситуацій.

Які випадки вважаються страховими під час подорожі

Страховка для виїзду за кордон частіше за все допомагає в таких критичних ситуаціях:

  • потреба в екстреному лікуванні, терміновій госпіталізації або медичній евакуації. Це може бути особливо важливо під час подорожі до країн, де вартість обслуговування лікарів є дуже високою;
  • допомога при нещасних випадках. Якщо людина потребує невідкладної медичної допомоги, потрапила під дію стихійного лиха, туристичне страхування може покрити витрати на транспортування до найближчого медзакладу або країни основного перебування;
  • інформаційна підтримка під час знаходження в інших країнах. Майже всі програми туристичного страхування надають допомогу в подорожах у режимі 24/7, у тому числі доступ до телефонів екстреної підтримки, послуги перекладу тощо.

Важливо на початку уважно ознайомитися з умовами поліса туристичного страхування, щоб зрозуміти, на що можна розраховувати та які є винятки чи обмеження. Різні страхові компанії можуть пропонувати різні рівні покриття, тому доцільно порівняти поліси та вибрати той, який найкраще відповідає вашим потребам.

Що не покриває туристичний страховий поліс

Цей страховий договір не покриває витрати на:

  • лікування раніше діагностованих захворювань, крім загострень, які потребують термінового втручання лікарів;
  • звичайний терапевтичний огляд або щеплення;
  • косметичні процедури;
  • планові хірургічні втручання;
  • розлади психічного здоров’я;
  • хвороби, які виникли внаслідок діяльності з високим ризиком — занять екстремальними видами спорту, участі в небезпечних подіях тощо;
  • травми або проблеми зі здоров’ям, спричинені вживанням алкоголю чи наркотиків;
  • ведення вагітності й пологи.

Кожна компанія має свій перелік випадків, коли вона не буде виплачувати компенсацію. З ним варто ознайомитися до підписання страхового договору.

Як працює туристична страховка

Якщо сталася екстрена ситуація і ви відчуваєте, що вам потрібна допомога лікарів, то насамперед негайно повідомте у свою страхову компанію про те, що сталося. Не забудьте вказати номер поліса, своє місце розташування. Якщо застрахована особа проживає в готелі, треба чітко назвати номер кімнати. Далі досвідчені представники служби асистансу розкажуть, що робити в конкретній ситуації.

Якщо ж ви потрапили до медичного закладу раніше, ніж зв’язалися зі страховою компанією, то потрібно за телефоном гарячої лінії повідомити, де ви знаходитеся, вказати адресу закладу та уточнити деталі подальшого відшкодування витрат.

Коли оплату за медичні послуги здійснено самостійно, необхідно зібрати всі чеки, що підтверджують витрати. А потім варто звернутися до своєї страхової за компенсацією.

Як правильно обрати страхову компанію

Туристична страховка тільки тоді виправдовує своє призначення, коли вона була придбана в надійній організації, наприклад, СК VUSO. Ця компанія вже понад 20 років працює на страховому ринку України. Вона поставила собі за мету досягти максимального комфорту обслуговування своїх клієнтів, і це їй вдалося: понад 90% її клієнтів задоволені роботою організації. Саме такий підхід дозволяє СК VUSO багато років займати провідні позиції в рейтингах страхових компаній нашої країни. Зокрема, у 2023 році VUSO увійшла в «ТОП-100. Рейтинги найбільших» від інформаційного ресурсу DELO.UA, перемогла в номінації «Найкращі страхові компанії у напряму ДМС та страхування виїжджаючих за кордон».