Акумулятори ноутбуків відносно швидко втрачають продуктивність. Дізнайтеся, як трохи уповільнити процес.

Ноутбуки – це дуже практичні пристрої, які дозволяють нам працювати, вчитися, дивитися фільми і грати практично в будь-якому місці. Все це стає можливим завдяки ергономічній формі і легкості портативного комп’ютера і, звичайно ж, акумулятору в ноутбуці, завдяки якому він здатний деякий час працювати без блоку живлення. Офіс в парку? Кінотеатр на дитячому майданчику? Чому ні! Однак завжди перевіряйте стан батареї перед виходом, щоб не розчаруватися.

Напевно не одна людина задавався собі цим вкрай набридливим питанням: як підвищити довговічність батареї в ноутбуці? Адже було б досить непогано мати можливість користуватися ноутбуком в польових умовах, але не завжди є можливість зарядити його тим часом. Як правило, нові ноутбуки здатні працювати кілька годин, з часом, на жаль, час зменшується. Правильне використання акумулятора – це спосіб збільшити час автономної роботи ноутбука.

Як правильно використовувати акумулятор в ноутбуці?

Як і багато інших типів електронного обладнання, ноутбуки вимагають особливої обережності, щоб зробити співпрацю ефективною та плідною. Ви можете почати подовжувати час автономної роботи вашого ноутбука, виконавши діагностику його стану, і це тест акумулятора у вашому ноутбуці. Як в Windows, так і в різних версіях iOS можна легко перевірити стан батареї – в обох випадках краще слідувати точним інструкціям з сайтів виробників.

Якою ємністю володіє акумулятор ноутбука? Ємність акумулятора вимірюється в міліампер-годинах (мАг) і стандартна для ноутбуків близько 2200-2600 мАг. Це означає, що при повній зарядці акумулятора вистачить приблизно на 3-5 годин середньої сили струму. Інтенсивне використання інтернету, перегляд фільмів тощо значно прискорює швидкість виснаження енергоспоживання, а також підключення пристроїв, що заряджаються від ноутбука (наприклад, смартфона, читача електронних книг або планшета).

Експерти рекомендують підключати акумулятори ноутбуків до мережі, коли їх заряд падає приблизно до 20%. Оптимальний показник заряду батареї на момент відключення ноутбука – близько 60%. Також важливо не відключати блок живлення під час зарядки, тільки перепідключити його через деякий час. При покупці нового ноутбука варто виконати так звану калібрування батареї, яка полягає в поступовому доведенні батареї в ноутбуці до певного рівня в кілька разів, що полягає в забезпеченні можливості використання його повного потенціалу.

Як довго зберігати невикористаний акумулятор ноутбука?

Перед тим, як поставити велосипед в підвал на зиму, ви, ймовірно, піддаєте транспортний засіб відповідному обслуговуванню. Те ж саме має бути вірно і для акумулятора ноутбука – якщо ви не збираєтеся використовувати його деякий час, важливо, як ви його підготуєте, перш ніж відкладати. Рекомендується не виймати акумулятор, який ніколи раніше не заряджався або який розряджений – це може вплинути на термін його служби. Найкраще виймати акумулятор, який заряджений приблизно на 50%, і зберігати його при температурі не вище 10-30°C.

Робота на блоці живлення без батарей – чи є в цьому сенс?

Використання настільного ноутбука після підключення його до блоку живлення – популярна практика серед деяких ігрових середовищ. В цьому випадку ноутбук втрачає свій портативний характер і вступає в роль стаціонарного комп’ютера. Зарядивши акумулятор приблизно до половини, вийміть його, щоб не скоротити термін його служби. По-іншому справа йде у випадку з сучасними ігровими ноутбуками з незнімними батареями – тоді найчастіше виробники представляють свій спосіб ефективного управління акумулятором.

На яку батарею замінити, якщо вона не тримає заряд

Насамперед ви маєте розуміти, що на це дійсно потрібно звертати увагу, а не купувати перший-ліпший варіант. Наприклад, оригінальна запчастина завжди буде з якісних матеріалів, а всі контакти і роз’єми будуть ідеально підходити. Плюс, не буде такого, що в різних місцях акумулятора зовсім різні зазори. Природно, в якості такої запчастини можна бути впевненим. Вона точно прослужить стільки ж, скільки рідна батарея з ноутбука.

З копіями все трохи складніше. Вони бувають 2 видів: відверто погані й ті, які можна купувати. Звичайно, других трапляється менше. Так, буває, що при купівлі копії вона без проблем відслужить свій термін, має гарний вигляд і зроблена з якісних матеріалів. А бувають ситуації, коли копія не проживає і місяця. Якщо зовсім обмежений бюджет, купувати можна, але будьте готові до того, що незабаром, можливо, знову потрібна буде заміна. Оригінал при цьому можна брати в будь-якому разі, адже ви точно отримуєте гарантію.

На що дивитися при виборі батареї

Під час купівлі також звертайте увагу на:

  • Ємність. Чим більша, тим довше працюватиме ноутбук без зарядного пристрою.
  • Параметри. Вам не обов’язково шукати варіант з точно такими ж параметрами. Батарея може бути абсолютно ідентична за розміром, але мати більшу ємність. І це нормально.
  • Модель. Щоб точно знати, що акумулятор підійде, покажіть у магазині поточний або скажіть модель ноутбука.

Під час вибору важливо тільки визначитися, купуєте ви копію чи оригінал. Так ви убезпечите себе від багатьох проблем і будете впевнені, що акумулятор прослужить стільки ж, скільки рідний.