При купівлі нового музичного інструменту хочеться стати володарем чогось якісного. Але сьогодні в магазинах настільки великий вибір, що можна легко розгубитися. Давно позаду часи, коли точно знали, хочеш чогось якісного – бери електрогітари ямаха. Зараз є багато інших брендів, які теж заслуговують уваги. Знайти можна все що захочеш – на будь-який смак, колір і гаманець. Головне знати, як обирати.

Тому, перш ніж йти в магазин, слід розібратися в тому, на що звертати увагу початківцю і які аксесуари обов’язково варто придбати.

На що звертати увагу

Перше, з чого потрібно починати – треба розбиратися в різновидах гітар. Відмінності є як за зовнішніми ознаками, так і за конструктивними рішеннями.

Типи гітар:

  • Гібсон. Цей інструмент видає потужний, проте теплий звук. Він має випуклий корпус з двома знімачами звуку. Гриф приклеєний, довжина мензури – 63 см;
  • Ібанез. Має доволі незвичне звучання, що дозволяє використовувати інструмент в різних музичних жанрах. Звукознімання змішане, гриф подовжений;
  • Напівакустичні. Інша їх назва – джазові. Вони мають порожній корпус;
  • Стратокастери або фендери. Це соло гітари з різким звучанням. Вони доповнюються синглами, одначе зустрічаються інструменти з хамбакерами. Довжина мензури становить 65 см. Гриф фіксується до корпусу різьбовим з’єднанням. Кількість ладів дорівнює 22;
  • Телекастери. Мають дзвінке звучання, проте не досить чисте. За основу беруться два сінгли.

З усього переліченого новачкам рекомендується обирати між ібанезами, телекастерами та стратокастерами. Ці моделі є більш універсальними та завжди є в наявності в магазинах.

Параметри гітари

Магазин Гітарний дім пропонує безліч варіантів музичних інструментів, тому варто знати, як обирати. Коли розібралися з типами гітар, слід вивчити їх характеристики, які впливають на звучання.

В першу чергу розберемо схему звукознімання. Це можуть бути сінгли або хамбакери. В першому випадку йде одна котушка з дротом, яка дозволяє інструменту звучати різко та дзвінко. Однак під час гри часто виникають сторонні шуми. Зазвичай таку гітару купують для гри класичного року чи блюзу. Хамбакери – подвоєні сінгли, що дозволяє запобігти утворенню шумів. Звучать чисто, проте не досить дзвінко. В основному використовуються для важкого року.

Далі слід оберати між видом електроніки, яка може бути активною та пасивною. В першому випадку звукознімачі передають сінгл перетворюючи коливання струни в електрострум, а вже потім передають на підсилювач. У випадку з пасивними системами сингл йде без підсилення. Такий варіант втілюється у дешевих інструментах.

Брідж – це та деталь, через яку проходять струни. За допомогою нього можна змінювати висоту струн. Елемент може бути фіксованим і нефіксованим. Тим, хто робить лише перші кроки у грі на електрогітарі, краще обирати перший варіант, бо з ним навчатися легше.

Стандартно в гітарі є 22 лади. Цього потребує створення року, блюзи чи поп-музики. Якщо ж інструмент вибирається для дитини, то достатньо буде 18 ладів.

Традиційно корпус гітари виготовляють з червоного дерева. Проте на перше місце виходить навіть не порода сировини, а те наскільки якісно зроблено інструмент. Тому відмовлятися від гітари з клену, вільхи, липи та іншого не варто, якщо вони зроблені на совість.

Мензурою називається відстань від нульового ладу до нижнього поріжка. Її налаштовують самостійно, що дозволяє змінювати звучання гітари. Для початку слід вибирати інструменти з фіксованим налаштуванням.

Зазвичай в електрогітарі шість струн. Для новачків краще, щоб вони були м’які і тоненькі.