Вагітність – особливий період у житті жінки, коли організм посилено перебудовується та вимагає набагато більше поживних речовин. На фоні змін гормонального фону та складу крові у 2 рази зростає потреба в залізі та фолієвій кислоті, на половину – кальцію та цинку, на третину – вітамінів групи В. Основне джерело надходження нутрієнтів – їжа. Але багато корисних речовин втрачають властивості під час термообробки або погано засвоюються організмом.

Тому розроблені спеціальні вітаміни для вагітності, які містять збалансований склад необхідних речовин та допомагають виносити здорового малюка з мінімальними навантаженнями на організм жінки.

Найважливіші вітаміни для вагітної

На першому місці за важливістю знаходиться фолієва кислота (вітамін В9). Його рекомендують приймати мінімум за 3 місяці до передбачуваної вагітності, а з її настанням – до 12 тижнів у добовій дозі 400 мкг. При цьому лікар може призначити прийом вітаміну протягом усього терміну та у період грудного годування. Фолієва кислота сприяє правильному формуванню нервової трубки та запобігає розвитку вроджених аномалій головного мозку дитини. Придбати препарат пропонують онлайн-аптеки, на сайті яких можна ознайомитись із повним асортиментом вітамінних комплексів для вагітних.

Також необхідно приймати такі вітаміни:

  • А (ретинол). Зазвичай призначають на першому та третьому триместрах у добовому дозуванні 1400 мкг. Необхідний для розвитку органів зору та імунної системи малюка.
  • Е (токоферол). Сприяє засвоєнню вітаміну А, допомагає майбутній мамі впоратися зі слабкістю, а дитині – попередити проблеми із зором, виступає в ролі антиоксиданту. Добова доза – 17 мг.
  • D (холекальциферол). Бере участь у синтезі гормонів та сприяє засвоєнню кальцію, який необхідний для формування кісткової тканини дитини. Добова доза – 800–1200 МО/добу, але в деяких випадках дозування може збільшити до 2000 МО/добу, що забезпечує оптимальний рівень вітаміну в крові.
  • B6 (піридоксин, піридоксаль та піридоксамін). Відповідає за синтез амінокислот та білків, які служать будівельним матеріалом для плода, знижує частоту та тяжкість токсикозів під час першого та другого триместрів. Необхідне добове дозування під час вагітності – 1,9 мг на добу.

Розрахувати правильне дозування та полегшити прийом допомагають полівітамінні комплекси, які містять необхідні для вагітної жінки нутрієнти – вітаміни та мікроелементи. До них належать Вітрум, Елевіт, Премама, Фемібіон та інші.

Гіповітаміноз на ранніх термінах може стати причиною викидня або розвитку вад нервової системи плода, на пізніх – неправильного формування серцево-судинної та травної систем малюка.

Вітамінотерапія при вагітності показана як за наявності різних відхилень, так і при нормальному перебігу перинатального розвитку плода.