Сьогодні в лабораторній діагностиці використовують різні методики визначення аналітів. Залежно від цього, а також від клінічного завдання та матеріальних можливостей лабораторії вибір може бути зупинений на різних аналізаторах та системах. Для визначення параметрів крові, плазми, сечі та інших біологічних матеріалів часто використовуються біохімічні аналізатори. Вони дозволяють виявляти наявність та концентрацію електролітів, ферментів, ліпідів та інші медичні показники. Розповідаємо, які бувають біохімічні аналізатори та як правильно їх вибирати.

Види біохімічних аналізаторів:

  1. Автоматичні. Виконують максимальний спектр операцій: відбирають біоматеріали та реагенти, змішують, нагрівають, аналізують та обробляють отримані дані, промивають інструментарій. Вимагають мінімальної участі оператора.
  2. Напівавтоматичні. Роблять автоматичне калібрування, видають запити про додавання наступної проби, виводять результати на дисплей. Мають пристрій для запису, можливий друк. Вимагають ручної підготовки.
  3. Одноканальні та багатоканальні спектрофотометри. Реєструють оптичну щільність та виконують нескладні обчислення. Вимагають від оператора підготовки реагентів, змішування, встановлення режимів.

Вибираючи аналізатор, необхідно врахувати його продуктивність, аналітичні можливості, розхід реагентів та можливість дозування, а також кількість реагентів та проб на борту.

Автоматичні аналізатори відкритого та закритого типів

Тип аналізатора визначається з урахуванням особливостей роботи з реагентом. Це може бути:

  1. Система закритого типу. Для неї характерне використання невеликої вибірки реагентів. У такому біохімічному аналізаторі значення матеріалів калібрування та контролю регулюється заздалегідь. Необхідна інформація про реагент зчитується за допомогою штрихкоду на упаковці. Однією з головних переваг використання такої медтехніки є високий рівень стабільності при калібруванні. Але варто враховувати й недоліки, серед них — необхідність проводити попередню перевірку реагентів, вартість яких досить висока.
  2. Система відкритого типу. Передбачає застосування відомих методів аналізу, не має прив’язки до певного реагента.

Заміна реагентів на дешевші в системах закритого типу неможлива через особливості програмування. Усі інші функції: автоматичне дозування реагентів, перевірка точності результатів дослідження в авторежимі, можливість проведення повторного аналізу — притаманні аналізаторам обох видів.

Підбір біохімічного аналізатора залежно від потреб та клінічних завдань медичного закладу

Одним із найважливіших моментів під час вибору біохімічного аналізатора є обсяг аналізів, необхідних для обробки. Тобто при невеликому потоці пацієнтів варто розглядати напівавтоматичні аналізатори. Якщо ж лабораторія з великою прохідністю, то вибір має бути на користь біохімічного аналізатора автоматизованого типу. Він дозволяє швидко отримувати аналізи та має широкий спектр параметрів.

Джерело: medigran.com