Народження Зевса належить до третього покоління богів, яким вдалося повалити друге покоління – титанів. Батьком Зевса був бог Кронос, якому долею було передбачено смерть від власного сина. Щоб не бути поваленим власними дітьми, він проковтнув кожне нове немовля, що з’явилося на світ. Його дружині Реї не зовсім подобався такий розклад, тому вона потай від чоловіка сховала Зевс на острові Крит. Разом новонародженого дитя Рея дала проковтнути Кроносу камінь, загорнутий у пелюшки. Вона дуже переживала, що чоловік помітить її обман, але Кронос навіть не зрозумів, що він проковтнув камінь. Тим часом Новонародженого Зевса купали в річці Лусій в Аркадії. Більше міфології про Зевса – https://whoiszeus.com.ua/.

Маленького Зевса віддала на виховання куретам, які годували його бджолиним медом і козячим молоком. Його вважали справжнім божеством і покровителем грому та блискавок. У давньогрецькій міфології його зображували як персонажа, який відомий своєю мудрістю і здатністю до передбачення.

Історія того, як Зевс отримав владу

Зевс розумів, що життя при батьку буде для нього нестерпним, тому він став замислюватися про своє майбутнє і можливі варіанти отримання влади. Завдяки своїй коханій океаніді Метіді він розробив план з повалення Кроноса і звільнення своїх братів і сестер. Зевс попросив свою матір влаштувати Метіду до батька виночерпієм. Вона підмішала в улюблений напій Кроноса сіль і гірчицю, через що його почало сильно рвати. Він виплюнув не тільки камінь, а й усіх інших п’ятьох дітей. Аїд і Посейдон приєдналися до Зевса, щоб повалити батька.

Мати Зевса Рея порадила сини звільнити заточених циклопів із Тартара, ковалям вдалося викувати надпотужні блискавки й обдарувати їх громом. 10-ти річна війна з Кроносом була важкою, спочатку Зевс відбивався від його напастей, потім сам наступив у контратаку. Надія з’явилася, коли виникли протиріччя між титанами. Незадоволені диктатурою Кроноса титани Океан, Стікс і ще кілька інших перейшли на бік його синів. Цього все одно було замало, Зевс вивільнив із надр землі сторуких велетнів гекатонхейрів, заточених Ураном. Величезна кількість союзників і великі зусилля допомогли Зевсу здобути перемогу над батьком і відправити його разом із титанами у вічну темряву Тартара. З того дня Зевс проголосив себе володарем світу.

Любовна лінія: дружини та коханки Зевса

Бог громовержець дуже полюбляв жіночу увагу і постійно вступав у незліченні любовні союзи з багатьма жінками, як із простими смертними, так і з небожительками. Однією з пристрасно коханих жінок і його першою дружиною стала Метіда – богиня мудрості. Зевс довгий час залицявся і домагався дівчини, після чого вона здалася і погодилася стати його коханою. Завдяки їхньому шлюбу народилася Афіна – богиня військової стратегії і тактики. Зевс боявся, що Метіда народить дитину сильнішу за нього, тому проковтнув свою дружину, знищивши всі зв’язки з нею. Другою дружиною стала Феміда, їхній шлюб уклала його тітка і радник коханої. Вона народила йому шість дочок і завжди супроводжувала його. Постійні любовні пригоди чоловіка дали тріщину. Він нерідко перевтілювався у тварин, щоб сподобається новій дівчині. Так Зевс обзавівся аж 7-ма коханками, до списку яких увійшли:

  • Еврінома;
  • Деметра;
  • Ламія;
  • Мнемозина;
  • Літо;
  • Іо;
  • Леда.

Третьою дружиною Зевса стала нестерпно ревнива і мстива Гера, яка перетворила одну з коханок чоловіка Іо на корову, щоб уникнути сімейного скандалу. Їхній таємний зв’язок почався ще задовго до весілля, Гера відігравала активну роль і всіма силами намагалася здобути прихильність громовержця, звернувши його увагу на себе.

У яких фільмах і серіалах можна зустріти образ Зевса?

Образ Зевса часто використовується в різних книгах, картинах, серіалах і фільмах. До найпопулярніших кінокартин, де присутня роль Зевс відносять:

  • Тор: Любов і грім;
  • Персі Джексон і викрадач блискавок;
  • Геркулес;
  • Битва титанів;
  • Александр;
  • Пригоди маленького Геркулеса;
  • Троя;
  • Гнів титанів.

З відомих серіалів виділяють Кров Зевса і Каос. Також образ громовержця часто миготить у комп’ютерних іграх, наприклад, God Of War, Зевс: Master of Olympus та Immortals: Fenyx Rising.