Вимоги до мобільних CPU відомі: це невеликі розміри та максимальна продуктивність. Зрозуміло, що ці вимоги антагоністичні, тому умовно процесори для ноутбуків розділяють на два великі класи:

  • Ті, які мають індекс U в своїй назві. Це низьковольтні чіпи, які характеризуються невеликим тепловиділенням. Як правило, вони не потребують наявності просунутої системи охолодження та споживають менше заряду акумулятора. Їх особливістю можна назвати орієнтацію на роботу в низьких частотах. Тобто якщо в характеристиках вказаний діапазон 2.5-4 ГГц, то найкраща ефективність буде досягатись саме на 2.5 ГГц.
  • Процесори з індексом H, навпаки, спроектовані для роботи на максимальных частотах. Вони відзначаються високою продуктивністю, але й витрати на охолодження у них збільшені. Як правило, такі CPU встановлюють на геймерські ноутбуки.

Частота процесора

Цей параметр вказує на те, скільки операцій CPU здатен виконувати за одиницю часу. Чим більша частота процесора, тим він потужніший.

Якщо ви плануєте придбати ноут для виконання офісних задач, для серфінгу й тому подібних речей, вам вистачить процесора на 2-2.5 ГГц.

Щоб грати в сучасні ігри потрібно звернути увагу на девайси с процесорами, які працюють на частотах 4.2-4.4 ГГц при використанні режиму Turbo Boost. Цього буде достатньо для ігор класу ААА, переважна більшість яких випущена до 2021 року.

Кількість ядер

Багатоядерність – характеристика, яка дозволяє виконувати одночасно декілька задач. Наприклад, запустити гру, коли вже працює торрент-трекер, без будь-яких зависань. Чим більше ядер, тим краще для багатозадачності. Деякі сучасні моделі процесорів підтримують технологію Hyper Threading, що дозволяє подвоїти кількість фізичних ядер за рахунок створення віртуальних потоків. В цьому випадку вказується кількість ядер та потоків, розділених слешем (наприклад, 4/8).

Рекомендації стосовно кількості ядер:

  • Процесора з 2-4 ядрами вистачить для офісного використання. В той же час чотирьохядерні CPU з індексом H можуть застосовуватися в бюджетних геймерських ноутбуках, де більш важливим є показник потужності «на ядро».
  • 6-8 ядер – це на даний час універсальний варіант. Ноутбуки з такими процесорами не дуже енергозатратні, в той же час можуть використовуватись для таких серйозних задач, як відеомонтаж.
  • 12 ядер і більше. Найбільш продуктивні процесори для 3D-моделювання, геймінгу, відеомонтажу й тому подібних задач.

Покоління процесора

Кожне нове покоління виготовляється з використанням більш досконалого технологічного процесу, зі збільшеною щільністю транзисторів на транзисторному чіпі. Тобто можливо або збільшити продуктивність CPU, або зменшити його тепловиділення.

Насправді збільшувати щільність транзисторів стає складніше, тому нові покоління мобільних процесорів все частіше виготовляють з використанням попередніх техпроцесів. Скажімо, Intel використовувала 15-нанометровий технологічний процес на протязі 5 поколінь своїх процесорів, перш ніж перейша до 10 нм.

Щодо можливості розгону CPU, то така інформація не публікується. Про це можна почитати хіба що на сайті виробника мобільного процесора.