Чай – другий за популярністю напій після води. Понад 80% продажів стосуються чорного чаю, але майже всім відомо, що зелений – не менш цілющий. Особливо, якщо зелений чай купити в перевіреному спеціалізованому магазині. Про те, наскільки та чим саме він настільки корисний, говоритимуть наукові факти.

Коротко про зелений чай

Це неферментований напій, який зберігає максимум природних властивостей. І спробувати купити зелений чай варто з багатьох причин:

  • він з давніх-давен використовується у традиційній індійській та китайській медицині;
  • це джерело антиоксидантів, вітамінів і мікроелементів;
  • він продовжує молодість і дарує красу, покращуючи стан волосся, нігтів та шкіри;
  • використовується при профілактиці раку та діабету;
  • має сечогінний ефект;
  • може підвищувати артеріальний тиск (корисний для гіпотоніків);
  • допомагає нормалізувати вагу;
  • стимулює роботу мозку та покращує концентрацію;
  • діє м’якше та довше, ніж кава.

Щоб правильно заварити справжній зелений чай проливами, потрібні зручний заварник або традиційна чабань. Заварили? Тепер можна переходити до цікавинок.

1.      Зелений чай – запорука довголіття

Зелений чай – напій довгожителів. Про це свідчать дієти 100-літніх старців з Японії, Індії та Китаю, раціон яких ніколи не обходився без смарагдового зілля. Тут справа і у вітамінному складі напою, і у правильному водному балансі, який є надзвичайно необхідним для тривалого та ефективного функціонування організму. А ще справа в настрої та внутрішній гармонії, які дарує цей чудовий напій.

2.      Стимуляція роботи мозку

Активізація мозкових хвиль за допомогою безпечного та плавного за дією чайного кофеїну – теїну – це справжня секретна зброя. До того ж, зелений чай стимулює вироблення дофаміну – гормону винагороди та задоволення. Як тут перейти на інші напої?

3.      Допомагає зберігати ясний розум

Окрім настрою, зелений чай забезпечує посилений захист від хвороб Альцгеймера на Паркінсона. До того ж, із 2011 року він використовується як частина терапії при деменції.

4.      Знижує ймовірність розвитку онкології

Поліфеноли у складі зеленого чаю здатні боротися з атиповими клітинами та знижувати шкоду від УФ-випромінювання. Звичайно, напій не є ліками від онкологічних захворювань, але численні дослідження впевнено доводять його користь для профілактики різних видів раку.

5.      Знижує ризик діабету ІІ типу

Надлишок солодощів, на жаль, нікому не йде на користь, а підшлункова залоза поступово стомлюється виробляти інсулін. Тут зелений чай також стане в нагоді: він знижує рівень цукру в крові й стає додатковим смачним джерелом рідини, яка також є важливою для підтримання оптимального рівня глюкози та інших речовин в організмі.

6.      Корисний для серцево-судинної системи

Зелений чай легко виводить «поганий» холестерин і зміцнює судини завдяки розмаїттю антиоксидантів.

7.      Підходить для лікування акне, лупи і псоріазу

Підтримуючи водний баланс і насичуючи організм корисними мікроелементами, зелений чай допомагає шкірі відновлюватися та очищуватись. А у випадку псоріазу він ще й є природним заспокійливим, яке також важливе при захворюванні.

8.      Прискорює схуднення

Стрункішати з таким помічником також простіше, адже зелений чай прискорює обмін речовин в організмі. Головне – пити його регулярно і відмовитися від підсолоджувачів.

9.      Прибирає неприємний запах і бореться з карієсом

Чудовий аромат зеленого чаю можна використовувати заміть жувальної гумки. Катехіни, що містяться в ньому, сповільнюють розростання стрептококових бактерій, які зазвичай мешкають у ротовій порожнині, викликаючи неприємний запах. Окрім його нейтралізації зелений чай також захищає від бактерій зубну емаль, а отже – навіть може використовуватися для полоскань від карієсу.

10.  Підходить для вмивання

Вмивання та очищення шкіри зеленим чаєм з високою концентрацією катехінів попереджує появу чорних цяток і прищиків. Ним можна просочувати маску для обличчя, щоб позбавлятися синяків та набряків на шкірі.

11.  Чайна ароматерапія

Зелений чай ідеально підходить для розвішування в мішечках навколо розслаблювальної ванни або створення приємного «оберегу» біля офісного столу. Тож нехай він вас надихає!