Сьогодні я печу булочки із збитими вершками. Причому ці булочки не просто подаються зі збитими вершками, вершки не просто видавлюються зверху – ці булочки наповнюються збитими вершками зсередини на зразок еклерів. В результаті виходять дуже ніжні, смачні, цікаві на розрізі булочки, щось середнє між дріжджовими булочками і тістечками. Повідомляє Пляшка

Для рецепту вам знадобиться:

Для тіста:

  • 225 г борошна
  • 40 г вершкового масла
  • 40 г цукру
  • 85 г молока
  • 40 г води
  • 12 г свіжих дріжджів або 3-4 г сухих
  • дрібка солі
  • 1 ч. ложка ванільного цукру

Для заповнення:

  • 300 г вершків 33-35%
  • 30 г цукрової пудри (або до смаку)

Додатково:

  • яйце для змащування
  • цукрова пудра для посипання

ПРИГОТУВАННЯ:

Дріжджі розчиняємо в теплій воді, вмішуємо трохи борошна, щоб вийшло таке сметаноподібне тісто, можна сюди додати і невелику дрібку цукру. Домагатися однорідного тіста не потрібно, якщо залишаться борошняні грудки, то нічого страшного – вони розійдуться у процесі замісу.

Залишаємо хвилин на 15–20, щоб дріжджі активувалися, почали працювати, а наша дріжджова маса піднялася шапочкою.

Збираємо здобу – у тепле молоко кладемо цукор, сіль, ванільний цукор, розмішуємо, щоб сіль та цукор розчинилися. Вершкове масло розтоплюємо.

У миску просіюємо борошно, кладемо борошно, здобу, дріжджову масу.

Сюди ж вливаємо розтоплене вершкове масло. До цього моменту вершкове масло не повинно бути дуже гарячим.

І замішуємо тісто. Я цього разу замішувала тісто в мисці, але його можна спокійно замісити і в кухонній машині. Викладаємо тісто на сухий робочий стіл без борошна і місимо до чистих рук, тобто, до такого стану, коли тісто легко відставатиме від робочої поверхні та рук, залишаючи їх чистими.

Тісто дуже м’яке, липкувате, але більше борошна в тісто я не додаватиму, оскільки тільки на такому м’якому тісті вийдуть м’які булочки. Тісто округляємо, кладемо в миску і залишаємо в теплі до подвоєння.

У тісті дуже багато дріжджів, тому підходить воно дуже швидко. На підйом мені знадобилося буквально хвилин сорок. Тісто, що підійшло, обминаємо, викладаємо на робочий стіл і ділимо на 20 частин.

На маленькі булочки. Вага кожного шматочка тіста – 20 г.

Тісто підкочуємо в гладку кульку, булочки вільно розкладаємо по деку, його я застелила папером для випічки, накриваємо і залишаємо в теплі для вистоювання.

У процесі вистоювання булочки повинні зрости в обсязі в 1,5-2 рази. Оскільки в тісті багато дріжджів, вистоювання булочок теж проходить дуже швидко, мені знадобилося буквально 15-20 хвилин. Перед випіканням булочки можна змастити збитим яйцем.

Випікаємо в попередньо розігрітій до 180 ° С духовці до рум’яності. Печуться булочки дуже швидко, буквально хвилин 15, хоча тут дуже багато залежить від духовки, тому стежте.

Даємо охолонути до теплого, тобто, булочки не повинні бути гарячими, вони не повинні бути дуже теплими, але в той же час вони не повинні повністю охолонути, тобто, вони повинні бути такими теплими на дотик. Ось не знаю, як пояснити, які підібрати слова. Збиваємо вершки з цукровою пудрою до стійкого стану і перекладаємо в кондитерський мішок. Я встановила насадку якої зазвичай заповнюють еклери. І заповнюємо булочки збитими вершками. Для цього внизу булочок робимо прокол і заповнюємо вершками.

Готові булочки присипаємо цукровою пудрою.

Зберігаємо булочки у холодильнику.

Приємного вам чаювання!