Smart-квартира – житло компактне. Зазвичай воно складається з єдиної кімнати (вона ж кухня, спальня та вітальня) плюс – службові приміщення. Площа невеличка – зазвичай, 18-25 м кв. Але сама ідея приваблює: оптимальне використання житлового простору, спроба зробити його сучасним та більш ергономічним. Втім, на DOM.RIA серед новобудов є великий вибір смарт-квартир з різною квадратурою та ціною.

Загальні відомості: що потрібно знати

Великі забудовники в Україні пропонують 3-5% загального фонду на цих «малюків». Є комплекси, що більш практично реалізують цю ідею – наприклад, Smart Дом (Вишневе) або «Смарт Хаус» (Київ).

Смарт як житло в Україні у ТОП потрапило у 2016-2017 рр. Такі квартирки мали широкий попит і серед українців, і серед іноземних інвесторів. Адже за статистикою, при здачі в оренду Smart окупаються за 6-7 років, а це швидше, ніж однокімнатна класика. Найбільше таких квартир збудовано у Києві та Київській області, а також у Харкові та Одесі.

Хто цільова аудиторія Smart-квартир?

За статистикою, цільова аудиторія смарт-квартир – переважно люди молоді та сучасні. Часто це холостяки або бездітні сім’ї із 2-х осіб. А загалом, потенційні покупці – молодики, які хочуть проживати в районі з розвиненою інфраструктурою, але при цьому не переплачувати за квадратні метри. Це молоді фахівці, працівники IT та інших високооплачуваних сучасних секторів, що працюють в Інтернеті.

Переваги Smart-квартири

Компактні апартаменти мають попит, тож у них є низка переваг, серед яких:

  1. Насамперед – ціна. За статистикою смарт коштує відсотків на 25 нижче у порівнянні з «повнометражкою». На ремонт та купівлю меблів піде менше грошей.
  2. Це вигідний варіант для іпотеки, замість того, щоб винаймати житло.
  3. Можливість проживання у районі розвиненої інфраструктури. Більшість таких квартир знаходяться у комплексах, які реалізують ідею «місто у місті»: об’єкти – соціальні й комерційні – розташовані неподалік від житла, наприклад, магазини, банківські відділення, дитячі садки, школа та пошта.
  4. Економія з комунальних послуг.
  5. Відсутність «мертвої зони» у квартирі. Простір Smart виконує максимум функцій.
  6. Мінімалізм. Мрієте позбутися всього зайвого й оточити себе тільки необхідними речами – це саме той варіант.

Які є недоліки: про що вам не скажуть забудовники

Перш ніж придбати житло такого типу, обов’язково слід ознайомитися із його недоліками.

  1. Деякі забудовники використовують нежитловий фонд. Вони вдаються до деяких хитрощів, використовують комерційні приміщення й технічні поверхи, переробляючи у Smart, документації це не відповідає. Ще метод – переробити величезну квартиру у декілька менших об’єктів.
  2. Можливі проблеми з оформленням прописки.
  3. Щільне сусідство. Кількість Smart-квартир на поверсі велика, сам комплекс нагадує вулик, велика прохідність і низький рівень ізоляції від шумів.
  4. Підвищена ціна 1 кв. м – вона перевищує показники звичайних однокімнатних квартир.
  5. Габарити цих квартир нестандартні, це може бути причиною проблемного ремонту, потреби в меблях, зроблених на замовлення, дорогому дизайні.
  6. До того, приватного життя й особистого простору досягти у смарті практично неможливо.

Попри все це багато потенційних покупців сьогодні обирають саме смарт. Перед купівлею зверніть увагу на документацію, щоб уникнути можливих юридичних проблем.