Біль у животі може бути симптомом багатьох захворювань. Адже саме в абдомінальній області знаходиться значна частина всіх внутрішніх органів: шлунок, кишківник, печінка та жовчний міхур, підшлункова залоза та інші.

Також біль у животі можуть викликати й банальне переїдання, стрес та навіть прийом певних лікарських засобів. Посилаючись на “Молодий буковинець”, ми розкажемо про те, що слід робити, коли болить живіт. Інформація надається лише для ознайомлення, вона не може використовуватися як керівництво до дії.

Живіт може боліти через велику кількість причин. Серед найпоширеніших слід згадати такі, як:

  • нетравлення;
  • харчові отруєння;
  • непереносимість лактози або глютену;
  • інші види харчових алергій;
  • закреп тощо.

Біль в області живота може викликатися й хворобами певних органів, наприклад:

  • нирок;
  • підшлункової залози;
  • печінки;
  • жовчного міхура та інших.

Місце локалізації болю та його характер допоможе визначитися з тим, який саме орган уражено. Це необхідно для правильного надання першої допомоги. З тим, де саме може боліти, все доволі просто. Що ж стосується типів болю, то розрізняють такі, як:

  • локалізований — свідчить про ураження конкретного органу, що розташований в абдомінальній області;
  • спастичний — характеризується спазмами, найчастіше супроводжує закрепи, діарею, нетравлення, також може виникати у перші дні менструального циклу;
  • кольки — одночасний біль у животі та нудота, що може свідчити про харчове отруєння, камені в нирках та/або жовчному міхурі, а також про запалення апендиксу або яєчників.

Якщо біль сильний та гострий, негайно зверніться до лікаря. Головне — просто показати пальцем, де у вас болить. Не треба розповідати, що це “збоїть” печінка або нирки. Часто трапляється таке, що люди не знають, де саме розташовано той чи інший орган. Тому якщо лікар питає вас де болить, просто покажіть.

Причини болю в животі у дорослих та перша допомога

Якщо у вас болить живіт після їди, це може бути ознакою переїдання або захворювання органів ШКТ. В цьому випадку слід звернутися до лікаря для отримання точного діагнозу та правильного протоколу лікування. Якщо ж ви точно впевнені, що біль у животі — результат переїдання, то можна обійтися безрецептурними аптечними засобами.

Біль у животі в районі пупка може свідчити про патологічні процеси у товстому кишківнику. Хронічних захворювань цього органу не так вже й багато, але це не означає, що можна займатися самолікуванням. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Біль у животі знизу зліва може свідчити як про захворювання кишківника, так й про недуги репродуктивної системи. Також цей біль може бути зумовлений урологічними або неврологічними проблемами.

Гострий біль з правого боку живота найчастіше свідчить про апендицит, хоча не варто відкидати й вищеперелічених причин. В будь-якому разі при гострому болі з правої сторони зверніться до лікаря.

Раптовий пекучий біль у правому підребер’ї може бути ознакою нетипового (абдомінального) інфаркту. Часто цей стан також супроводжується нудотою, печією та блюванням. Біль посилюється поступово, приблизно протягом години. Якщо ви помітили у себе такі симптоми, негайно викликайте швидку допомогу!

Іноді бувають випадки, коли одночасно болить живіт та спина. Це може свідчити про цистит, виразку, гінекологічні проблеми, панкреатит, захворювання печінки або нирок. Варіантів безліч, тому не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться до лікаря.

Що робити, коли живіт болить у дитини

Серед найпоширеніших причин звернення до педіатра — це біль у животі. У перші місяці життя у всіх дітей виникають кольки. Уникнути їх можливо, якщо дотримуватися певних правил:

  • правильно прикладайте дитину до грудей;
  • тримайте її у вертикальному положенні доти, поки вона не зригне;
  • слідкуйте, щоб дитина не заковтувала повітря.

Якщо доросла людина може сказати, що в неї болить живіт та показати, де саме, то маленька дитина, на жаль, не здатна на таке. Тому матусям слід звертати увагу на поведінку дітей.

Ознаками того, що у дитини 1-3 років болить живіт, можуть слугувати плач, відмова від їжі та відсутність випорожнень. Діти старшого віку вже здатні сказати, що в них животик бо-бо.

Також серед причин болю у животі у дітей можуть бути апендицит та гострий панкреатит. В цих випадках дитина кричить, плаче та згортається у ліжку калачиком. Оскільки ці стани потребують негайного втручання, якомога швидше викликайте лікаря. До його приходу не давайте дитині знеболювальних препаратів, щоб не змазати клінічну картину. Натомість можете покласти на живіт грілку з холодною водою або з льодом. Майте на увазі, що грілка не має контактувати зі шкірою, щоб не викликати термічного опіку.

Біль у животі може супроводжувати багато станів та хвороб як у дорослих, так й у дітей. Якщо біль сильний та різкий, негайно викликайте лікаря. Будьте здорові!