Кава – це напій, який став невід’ємною частиною нашого життя. Багато людей починають свій ранок з ароматної чашки, комусь вона необхідна в середині робочого дня для надання бадьорості, а хтось любить увечері зібратися компанією, випити цей напій і підбити підсумки дня. Існує безліч способів приготування кави, починаючи від найпримітивнішої як, кава в турці, закінчуючи приготуванням у професійних еспресо – машинах.

Якщо не враховувати вміння приготування кави та обладнання, то найважливішим моментом для отримання смачного кавового напою буде: вид кавового зерна, кліматичні умови вирощування, обсмажування та дотримання умов зберігання. Придбати якісну каву можна на сайті https://rnow.coffee/, а у цій статті ми детальніше поговоримо про її основні види.

Основними видами кави є арабіка та робуста

Існує понад 60 ботанічних видів кави але найвідомішими є: арабіка та робуста.
Основна характеристика – це співвідношення арабіки та робусти. Здебільшого використовують суміші цих двох видів.

Арабіка – це кавове дерево, яке росте на висоті від 1000 до 2800 м над рівнем моря. Є примхливим у догляді – це одна із причин високої ціни. Зерно арабіки овальної форми, велике та має звивисту лінію посередині. Цей вид кави має багато відтінків та граней. Вони залежать від країни вирощування, а точніше від місцевості та кліматичних умов: чим вище росте сорт, тим щільніші зерна, насиченість смаку вища, більше кислих ноток. Саме арабіка створює смак вашої чашки кави, за що так цінується на ринку.

Робуста – це кущова рослина не вибаглива у догляді. Зовнішній вигляд зерен представлений округлою формою із прямою поздовжньою лінією. Робуста вважається лідером за вмістом кофеїну. Напій зі 100% робусти вийде міцним, гірким без аромату. Тому її зерна використовують як добавку в еспресо – суміші для підвищення міцності та створення ідеальної креми.

Отже підіб’ємо підсумок у чому різниця між арабікою і робустою:

Арабіка:

  • Є виражена кислинка;
  • Міцність напою низька;
  • Смак багатогранний;

Робуста:

  • Міцність напою висока;
  • Має виражену гіркуватість;
  • Виходить висока піна крему;

Тому, судження яке свідчить, що робусту додають тільки для здешевлення кави – не вірне!

Напій зі 100% арабіки виходить з невеликим вмістом кафеїну, кислинкою та багатогранністю смаку. Для отримання якихось конкретних відтінків (цитрус, какао, квіткові нотки) потрібно переходити на моносорти. Що це таке? Моносорт – це зерна з одного врожаю, які збираються на певній території (плантації) однієї країни. Зерно має ім’я місця, де воно росло: Куба, Італія, Бразилія. Якщо кавові дерева вирощуються в однакових кліматичних умовах значить, їхні зерна матимуть конкретний відтінок смаку.

Так, наприклад:

  • зерна з Кенії, Мексики та Ефіопії – найбільший прояв кислинки;
  • зерна з Ямайки – м’яка кислинка з ягідно-перцевим відтінком;
  • зерна з Бразилії – смажені горіхи та какао.
  • зерна з Гватемали та Уганди – гіркий шоколад.

Для отримання високоякісних кавових напоїв виробники виробляють бленди. Бленд – це комбінація кількох сортів кави.

Кавові суміші роблять для отримання комбінованого смаку, в якому поєднуються багатогранність арабіки, міцність та кремова текстура робусти. Вміст кофеїну в суміші залежатиме від співвідношення сортів. А, створюючи бленд із сортів арабіки, можна отримати унікальний та вишуканий смак.