Тонка і непомітна термобілизна може суттєво покращити ваше життя з настанням холодів. Вона забезпечує тепло та комфорт під час перебування на вулиці восени та взимку. Якщо вас цікавить дитяча, жіноча або ж чоловіча термобілизна, радимо вам завітати в інтернет-магазин “CRAFT”, який пропонує широкий асортимент цього предмету одягу за приємною ціною. А в цій статті ми розповімо, за яким принципом вона працює, як підібрати оптимальний варіант і на які параметри звернути увагу.

Навіщо потрібна термобілизна

Термобілизна, всупереч поширеній думці, сама по собі не повинна зігрівати, її завдання інше — відводити від тіла зайву вологу. Піт, який виробляє наша шкіра, — головний провідник холоду до тіла, саме тому важливо подбати про сухість безпосередньо біля поверхні шкіри: ні тканина, ні повітря не повинні бути вологими. Тому термобілизна перебирає завдання увібрати і відвести цей конденсат, при цьому залишаючись сухим і дозволяючи шкірі дихати.

Як правильно носити термобілизну

Термобілизну недарма називають першим шаром: щоб ефективно виконувати своє завдання, вона повинна примикати безпосередньо до тіла. Тому термобілизна — зазвичай це комплект з лонгсліву та легінсів — варто надягати максимум на спідню білизну, а потім нашаровувати зверху звичний одяг та, за потреби, утеплювачі. Якщо ви хочете утеплитися за всіма правилами, наприклад, для активного відпочинку на природі взимку, то поверх термобілизни одягайте другий шар – светр чи флісову кофту, а потім третій – теплий верхній одяг.

Посадка

З функціоналу термобілизни випливає важливе зауваження щодо того, як вона має сидіти на тілі. Комплект термобілизни має відповідати розміру і досить щільно прилягати до тіла. Не варто купувати її на розмір більше або із запасом, суттєвих проміжків між поверхнею тіла та тканиною бути не повинно. При цьому термобілизна повинна відчуватися на тілі комфортно, не сильно тиснути, адже надто тугі речі порушать поверхневий кровообіг, а це прямий шлях до замерзання.

Матеріали

Термобілизна може бути пошита з синтетичних матеріалів, з вовни або бавовни. Останній варіант – не найвдаліше рішення для сильних холодів і підійде швидше для помірної погоди, оскільки бавовна не дуже гігроскопічна і відносно довго висихає, увібравши вологу. Вовняна білизна добре виконуватиме функції вологовідведення та зігрівання але може бути некомфортною до тіла, тому для зими краще придивитися до змішаних або повністю синтетичних варіантів. У складі термобілизни може бути поліестер, поліамід, поліпропілен, еластан, поліакрил, нейлон та інші полімери: як правило, тканина зі складним набором компонентів технологічна, і терморегулюючі функції виконує за рахунок будови волокон і полотна.

Активність

Вибираючи термобілизну, подумайте, для яких ситуацій вона вам потрібна. Може, ви мерзнете навіть під час коротких виходів у магазин і невеликих переміщень по місту і хочете вирішити цю проблему, або ж вам необхідний комплект для активного відпочинку на природі – для різних завдань підійде різна термобілизна. Зазвичай виробники пишуть, на яку активність і температуру розрахований той чи інший виріб, варто орієнтуватися на цей посібник і на власні “стосунки” з холодом. Якщо хочете вирішити відразу кілька завдань, краще придбати різні комплекти для кожного з них, тому що усереднений за параметрами комплект не буде оптимальним для жодної з них.

Догляд за термобілизною

Оскільки термобілизна зазвичай шиється з технологічних матеріалів, вона вимагає особливого догляду — інакше тканина може втратити функціональні особливості. Рекомендацій щодо догляду, які виробник позначає на вшивному ярлику, тут варто дотримуватися особливо строго: якщо позначене прання при температурі не вище 30 градусів, не варто ставити машинку на 40. Зазвичай достатньо делікатного режиму прання, м’яких засобів та відсутності відбілювача. При цьому термобілизна не вимагає дуже частого прання, оскільки сама по собі не вбирає піт, а виводить назовні: після активного дня вивішуйте комплект провітритися.