Зведення приватних будинків завжди користувалося популярністю. З роками класичні матеріали замінювалися інноваційними, а застарілі методи і прийоми – сучасними технологіями. На перше місце встала максимальна функціональність будинків. Уже ніхто не женеться за гігантизм. Особняки в кілька поверхів вгору і вниз пішли в минуле. Вже нікому не потрібні зайві спальні, просторі більярдні та чайні кімнати. В тренді стали компактні котеджі мінімально необхідної площі в один або два рівня. Головною характеристикою сучасного будинку стає собівартість витрат на його утримання.

Щоб домогтися максимального комфорту і функціональності, забудовники використовують сучасні матеріали і технології. За інформацією власника консалтингової компанії Z Consulting і агентства нерухомості RE / MAX Central Валерія Захарова, в Київській області найбільшою популярністю користуються газобетонні блоки, в загальному житловому фонді зведені з них котеджі займають 38%. Як і раніше затребуваний звичайну цеглу, його частка дорівнює 36%. Рік за роком зростає популярність керамічних блоків. Будинки з цього матеріалу – це 23% нових заміських будинків, виставлених на продаж. Традиційне дерево втратило свою актуальність. Дерев’яні, колись популярні рубані будинки, в цьому регіоні стали швидше екзотикою і зустрічаються тільки в 3% випадків.

На підставі проведеного аналізу компанією можна зробити висновки, що ціни на заміські будинки будуть і далі підвищуватися.

Причини різні:

  • Збільшення попиту на житло за межею мегаполісу.
  • Інфляція в країні.
  • Подорожчання будівельних матеріалів.
  • Підвищення вартості земельних ділянок під забудову.
  • Зростання вартості послуг будівельних компаній.

Не всі будинки будуть коштувати дорого. Побудовані по-старому котеджі, без застосування енергозберігаючих технологій та утеплення, а також садиби у віддалених районах продаються за зниженими цінами. В даний час на ринку нерухомості України можна зустріти домоволодіння як вартістю менше 10 000 $, так і ціною в кілька мільйонів.

Важливу роль в експлуатації будинку грає система опалення. На зміну раніше популярним газових котлів, які застосовуються для опалення тільки 42% нових заміських котеджів, тепер забудовники вибирають електрообігрів. Електричний котел встановлюється в 45% нових будинках. Теплових насосів відводиться 7%, а котлам на твердому паливі 5%.