Матеріал під назвою «атлас» має давню історію. Тканина винайдена в Китаї близько двох тисяч років тому, коли була зіткана з натурального шовку. У ті часи це був елітний текстиль: атласний одяг і аксесуари могли носити тільки привілейовані люди з вищих верств суспільства.

Зараз технології виготовлення стали набагато простішими, в основному використовується недорога синтетична сировина, і тому всі можуть дозволити собі пошити сукню або блузку з красивого блискучого атласу.

Для любителів розкішних речей виробники пропонують матеріали з натурального 100% шовку: однотонні, з набивними візерунками, жакардові або з вишивкою, блузочні, плательні і костюмні. Широкий вибір атласу та інших тканин можна знайти за посиланням mir-tkaney.com.ua.

Атлас: склад тканини і опис різновидів

Слово «атлас» означає «гладкий» (в перекладі з арабського). Його назва походить від головної властивості тканини, адже вона на дотик змінна і шовковиста. Це досягається за рахунок спеціального переплетення ниток, в результаті лицьова сторона виходить блискучою, а зі споду – матова. Завдяки цьому текстиль можна використовувати як двосторонній, шити комбіновані речі з глянсовою обробкою.

Дорогий елітний атлас виготовляють з натурального шовку. Бюджетні варіанти атласних матеріалів виробляють з поліестеру з додаванням еластану. Сфера застосування атласу: пошив святкового та домашнього одягу, постільної білизни, виготовлення пуантів (взуття для балету) і аксесуарів: клатчів, обідків, декоративних квітів.

Популярністю користуються такі види:

  • Креп – це шовковий або напівшовковий атлас, при виготовленні якого використовують сильну скрутку ниток, в результаті поверхня має зернисту фактуру. Креп часто використовують для шиття штор з красивим драпіруванням.
  • Сатин – тканина з шовковистою блискучою лицьовою стороною, виготовляється з бавовни і шовку.
  • Дюпон – щільний блискучий матеріал з натурального шовку, застосовується для пошиття вечірнього одягу і весільних суконь, елітної постільної білизни.
  • Стрейч-атлас з натурального або штучного шовку в своєму складі містить еластан і лайкру, за рахунок чого відмінно зберігає форму і не мнеться. Він використовується для пошиття святкового і елегантного одягу, карнавальних і танцювальних костюмів.
  • Атлас з ефектом креш – тип з ефектною жатою структурою.

Інші види атласу – тканини з вишитою лицьовою стороною і друкованими візерунками також користуються великим попитом. З них шиють розкішні штори, диванні подушки та покривала, повсякденний і вечірній одяг, хустки, шалі і шарфи. Є також атлас з тисненням, на поверхні якого видавлюються візерунки, а також жакардовий блискучий текстиль, на якому малюнок виходить за рахунок переплетення різнокольорових ниток.

Плюси і мінуси атласу

Основні переваги шовкових атласних тканин:

  • Гігроскопічність.
  • Висока зносостійкість і міцність; речі довго зберігають чудовий зовнішній вигляд.
  • Шовк не електризується.
  • Текстиль добре тримає форму.
  • Тканина красиво драпірується.

Недолік натурального шовку – складний догляд за текстилем. Атлас – непрозора тканина, тому сукні та інші речі можна шити без підкладки. Постільна білизна з шовку має гіпоалергенні властивості, швидко сохне після прання і дуже міцна, характеризується тривалим терміном служби.

Поради по догляду за готовими виробами

Рекомендації відрізняються в залежності від характеристик складу. Важкі портьєри з натурального шовку та вечірні сукні найкраще віддавати в хімчистку. Невеликі шовкові речі, блузки і чоловічі краватки, нескладно випрати в домашніх умовах із застосуванням спеціального м’якого миючого засобу. Інструкція для прання:

  • вироби не можна терти;
  • необхідно дбайливо опускати речі в воду і м’яко віджимати;
  • не викручувати.

Вода повинна бути кімнатної температури, а обполіскувати одяг потрібно в прохолодній воді кілька разів. Гладити вироби сухою праскою без пари з виворітного боку. Увага: при потраплянні крапель води на речах можуть залишитися плями.

Якщо в складі матеріалу атлас знаходиться тільки поліестер, то вироби не вимагають настільки дбайливого догляду, зберігаючи свій первісний гарний вигляд і форму. Однак їх також необхідно прати з м’яким засобом без відбілювачів, а також використовувати кондиціонер. Тканини з додаванням еластану і лайкри рекомендується прати вручну.