Фонтан – це не тільки привабливий декоративний елемент скверу або парку, а й спорудження, що володіє певними санітарно-гігієнічними властивостями. Подібного роду конструкції в наш час надзвичайно популярні і поширені. Вони можуть виступати в якості як повноцінного планувального центру, так і ефектної прикраси території. Крім того, фонтани здатні дренувати місцевості, а наявна в них вода – зволожувати і освіжати повітря. Читайте більше за посиланням stroy-bassein.com.ua/stroitelstvo-fontanov/

Проектування зазвичай є початковим етапом будівництва фонтану. Воно передбачає створення інженерного проекту, де вказують конструктивні особливості споруди, і дизайн-проекту, в якому описують декоративні властивості конструкції.

Якщо потрібно побудувати фонтан, то слід дотримуватися ряду простих, але важливих правил. Однією з основних вимог є електробезпека. Діючі стандарти регламентують використання електроприладів, мінімальна напруга яких становить 12 В, а відстань їх до чаші фонтану – не менше 2 м.

Забороняється використовувати в чаші освітлювальні прилади і заглиблювальні насоси. З фонтанами можна застосовувати тільки «сухі» насоси, що розміщуються в спеціально відведених місцях без будь-якої ймовірності контакту їх з водою.

Ще один важливий момент – це прокладка електричних кабелів. Кожен провід, що забезпечує живлення прожектора підсвічування і попередньо поміщений в захисну оболонку, слід вкладати в бетон. Це не тільки зробить чистою чашу фонтану, а й повністю виключить наявність в спорудженні струмопровідних елементів.

Перед заливанням бетону при зведенні фонтану слід зібрати опалубку. Завдяки цьому розчин не буде спучуватися при затвердінні.

Будь-який фонтан повинен мати довговічну і надійну гідравлічну систему. Щоб повністю виключити можливість засмічення споруди, що зазвичай спостерігається при відкладенні солей, необхідно використовувати спеціальні форсунки з мінімальним діаметром 14 мм. Це дозволить не тільки «розвантажити» насоси, а й зберегти привабливість водної гладі. Використання форсунок такого діаметру дозволить також уникнути винесення водних струменів за межі фонтану, що зазвичай спостерігається при сильних поривах вітру.

На перших етапах будівництва фонтану слід враховувати особливості його водопостачання, витрати води і потужність гідравлічної системи. При цьому потрібно брати до уваги особливості забору води і відстань до найближчого її джерела. Необхідно також визначитися з режимом, в якому буде функціонувати фонтан, вибравши між подачею води проточним способом і єдиним попередньо залитим об’ємом рідини.

Швидкодіючі клапани електромагнітного типу, що використовуються при створенні фонтанів зі світломузикою, відрізняються недовговічністю і дуже частим спрацьовуванням. Хоча такі пристрої дозволяють створювати незвичайні спецефекти, не вимагаючи при цьому значних коштів на їх покупку, при інтенсивному щоденному використанні вони починають досить швидко виходити з ладу.

Електромагнітні клапани, таким чином, будуть постійно вимагати ремонту і, відповідно, регулярних фінансових вкладень. Подібні пристрої до того ж вимогливі до жорсткості води, тому, крім водоочисної системи, фонтан доведеться обладнати системою для пом’якшення рідини. Як доповнення до останньої вимоги виступає монтаж довговічної чаші споруди.

Обов’язковим для всіх фонтанів є використання елементів гідравлічних систем, виготовлених з нержавіючої сталі і теких, що утворюють монолітну конструкцію підвищеної надійності. Обслуговування чаші фонтанів, в якій розміщуються такі системи, не відрізняється особливою складністю.

Ще одне важливе правило – це відповідність води вимогам, що пред’являються до її біологічної та хімічної чистоти. Щоб підтримувати рідину на необхідному рівні чистоти, слід використовувати системи водоочищення.

Забороняється застосовувати агресивні засоби для чищення, які хоча і надають воді блакитного відтінку, але повністю руйнують наявну в ній мікрофлору. Використання проточного дезінфектора позбавить рідину від бактерій, а ультрафіолетові лампи – від хвороботворних мікроорганізмів.

Запобігти зносу обладнання допоможуть системи, призначені для пом’якшення води. Вони здатні також зменшувати кількість заліза і солей жорсткості, що містяться в рідині.

Для декорування фонтану краще застосовувати граніт, який забезпечить цілісність конструкції при використанні великої кількості води.

При будівництві фонтану слід використовувати тільки безпечне і грамотно підібране устаткування. Ну і, нарешті, потрібно прагнути до того, щоб така споруда була не тільки естетично привабливою, але і безпечною для оточуючих.