Кожен з нас хоч раз ласував твердий сир. Будь це канапки, які нам робили батьки в дитинстві або посиденьки з близькими з пляшечкою ігристого та сирною тарілкою. Але чи знаємо ми всі назви твердих сирів, та чим вони відрізняються? Певно що ні, і завдяки сайту поціновувачів сирів Procheese, спробуємо привідкрити завісу загадкового світу сирів.

Чим відрізняється твердий сир від інших?

В першу чергу треба зазначити, що тверді сири поділяються на кисломолочні (натуральні сичужні) та плавлені. Після цього до них можуть додавати специфічні додатки, на кшталт грецького горіха або пажитник. Але основа вже закладена. Тверді сири зазвичай виробляються без плісняви, тож якщо вам не смакують сири з білою або блакитною цвіллю, то тверді сири саме для вас. Більше про всі види сирів ви завжди знайдете в блозі Procheese.

Які назви твердих сирів можна зустріти серед країн світу?

Серед іспанських сирів одним з найпопулярніших є сир манчего. Цей твердий сир виробляють з козячого молока та витримують в розсолі від двох місяців до року. Його легко відрізнити, адже він має зелену корочку.

Італійський сир пармезан (парміджано реджано) певно є найвідомішим з усіх твердих сирів. Часто використовується тертим для піц або випічки. Виробляється з коров’ячого молока та має високу калорійність. Дуже універсальний сир, який можна по смаку додавати до багатьох страв.

Кожен школяр знає, що у Швейцарії добре роблять три речі – годинники, шоколадки та сир. І звісно, швейцарский сир є одним з наупізназнаваним серед твердих сирів.

Сир грюєр є яскравим прикладом. Цей сир має квітково-горіховий аромат, без дірок та зазвичай продається великими головами по 35 кілограм.

Грюєр поділяється на 5 сортів:

  • Солодкий (витримка 5 міс.)
  • Напівсолоний (витримка 7-8 міс.)
  • Солоний (9-10 міс.)
  • Вищий сорт (12-14 міс.)
  • Старий (від 15 місяців і більше)

Цікавий факт – сир може називатися грюєром тільки якщо він вироблений в кантонах Фрібур, Во, Ньовшатель та Юра, а також в деяких частинах кантону Берн.

Голландський сир гауда багато хто називає братом пармезану. Але він більш м’який та його жирність може сягати 50% від маси. В цей сир часто додають різноманітні трави,на кшталт кмину, перцю або інші трави. Колір сиру блідий, а смак залежить від витримки.

Всім відомий сир чеддер, який дійшов до нас з Англії, регіону Сомерсет. Колір – слонової кістки або жовтуватий. На смак відчувається горіхові нотки та трошки гостринки. Виготовляється з коров’ячого молока. Ідеально підійде якщо вам подобаються класика.

Твердий сир легко знайти саме для себе, особливо якщо завітати на сайт Procheese, де завжди можна проконсультуватися у справжній спеціалістів про будь-які сири та придбати молочні продукти від найякісніших виробників у світі.