Закон про продаж електронних сигарет

2 грудня 2020 року рішенням 309 нардепів ВРУ ухвалила законопроект №3628 про заборону продажу електронних сигарет та рідин для вейпінгу неповнолітнім покупцям . Президент підписав документ, і закон про продаж електронних сигарет почав діяти з початку нового 2021 року. Відтепер вейп в Україні по рівню обмежень знаходиться поряд з традиційними тютюновими виробами і засобами електронного нагрівання тютюну.

Що змінилося

Закон про продаж рідини для електронних сигарет

  • заборонено продаж електронних сигарет покупцям, що не досягли 18-річного віку;
  • звичайні сигарети не можна реалізувати поштучно, в пачці може бути від 20 штук (виключення зробили для сигар);
  • не дозволяється торгівля з рук пристроями для вейпінгу та тютюнопаління, з полиць самообслуговування (окрім сигаретних блоків), з торгових автоматів;
  • не можна торгувати на території навчальних закладів, торгових залах з дитячими, спортивними та універсальними секціями;
  • закриті спортзали, заклади для спортивних подій за участю дітей — також під забороною на електронні сигарети;
  • заклади охорони здоров’я також входять до списку — окрім санаторних ресторанів.

Паління та використання вейпу заборонене в усіх перерахованих вище місцях, а також у ліфтах, таксофонах, державних закладах, на території дитячих майданчиків, в закладах культурного призначення. Сюди ж відносяться зупинки, підземні переходи, громадський транспорт.

Яке покарання

Заборона продажу електронних сигарет

Зміни внесені в ст. 156 Кодексу про адміністративні правопорушення. Відповідальність для порушників так званого «закону про вейп» є адміністративною і передбачає:

  • штраф від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — на початок року сума складає 6,8—13,6 тис. грн.;
  • від 800 до 1400 неоп. мінімумів недобросовісний продавець заплатить, якщо протягом року знову порушить норму; в цифрах це 13,6—23,8 тыс. грн.

В зв’язку з цим продавцю дали право вимагати документи, що підтверджують вік, при будь-яких сумнівах щодо досягнення покупцем повноліття. Якщо паспорт або інше документальне підтвердження віку не надається, у продажі буде відмовлено.

Що робити споживачам нікотину

Картриджі для pod систем

По-перше, зрозуміти, що Інтернет дає можливість купити все, що треба, без зайвих проблем і пошуку санкціонованої точки продажу.

По-друге, закон про продаж рідини для електронних сигарет та самих пристроїв вимагає від продавців уважніше ставитися до перевірки віку. Міжнародні компанії, такі як Myle, підтримують боротьбу з незаконним продажем нікотинвмісної продукції неповнолітнім та вводять перевірку віку 18+ під час оформлення замовлення та підтвердження повноліття підписом під час доставки товару (под-вейпу або картриджів для pod систем https://www.myle.ua/shop/pods-uk/).

Друга причина для хвилювання споживачів — це підробки. Компанія «Майлі» веде інформаційну і правову боротьбу з фальсифікаторами. Розроблено зручний захист клієнтів за допомогою системи маркування з унікальним ідентифікаційним кодом на упаковці. Під етикеткою розміщено QR-код або 16-значний номер, який можна перевірити на сайті. Також опубліковані сторінки шахраїв, які видають підробку за оригінал, користуючись довірливістю споживачів. У таких випадках про порушення слід повідомляти виробнику або організаціям та державним установам, що борються з фальсифікацією:

  • в митну службу та прикордонну охорону США;
  • в Міжнародну коаліцію боротьби з підробками;
  • в групу боротьби з фальсифікатом (всі посилання є на офіційному
    українському сайті MYLE).

Тому так важливо обрати правильного виробника, що діє у відповідності з чинним законодавством.