Студія – однокімнатна квартира вільного планування, в ній відсутні стіни, що розділяють простір на функціональні зони, тільки ванна з санвузлом відділені від кімнати, в якій знаходиться кухня, поєднана з їдальнею та спальнею. Відсутність стін робить квартиру просторою та дозволяє вільно розділяти простір на зони відповідно до уподобань господарів.

Концепція квартири без зайвих стін прийшла з Америки 1920-х років. В ті часи студії були дуже популярні серед творчих людей, вони виконували функції простору для життя та робочої майстерні одночасно. До переваг студії ставилася невисока вартість оренди та покупки такого житла. Просторі квартири без перегородок якнайкраще підходили для проведення вечірок та зустрічей друзів, гості могли вільно переміщатися від бару в зону відпочинку, при цьому загальний простір об’єднував всю компанію.

Що таке квартира-студія?

Квартира-студія – це невелике житлове приміщення, що не має окремої кімнати для кухні. Строго кажучи, студія – це однокімнатна квартира, в якій знесена перегородка між спальнею та кухнею. Ванна кімната та туалет, як правило, мають свої окремі приміщення розміром не більше 2-3 метрів, іноді в студіях зустрічається комора та балкон. Середній розмір студій на ринку нерухомості становить від 15 до 30 квадратних метрів, найбільш ходовий варіант – 17-19 квадратних метрів. Якщо ви ніколи не бачили студію, уявіть собі велику кімнату в гуртожитку, в якій, крім спальні, влаштована кухня.

Спочатку студії в Європі та Америці уподобала творча молодь, яка любила влаштовувати там свої посиденьки, але з часом студії перетворилися в житло для студентів та молодих людей, які ще не встигли обзавестись сім’єю та засобами для покупки багатокімнатної квартири. Ними вони залишаються і зараз, в тому числі, в Україні.

Що краще студія або однокімнатна квартира?

Як той так інший варіант мають свої переваги. Розглянемо плюси однокімнатної квартири:

  • Кухня – окреме приміщення, що закривається дверима, тому всі аромати залишаються тільки там.
  • За бажанням її майже завжди можна перетворити в студію.
  • Стандартне планування – стандартні оздоблювальні рішення, значить, економія.
  • Як будь-який стандартний варіант, її легко продати, або обміняти на велику житлоплощу з доплатою.

Переваги квартири-студії:

  • Жоден квадратний сантиметр простору не втрачається в перегородках.
  • За бажанням легко зробити прозору перегородку та відокремити кухню, не втративши майже анітрохи площі.
  • Простір для втілення модних нестандартних дизайнерських рішень.
  • Після цікавої обробки квартиру можна продати дорожче її початкової вартості.
  • Ремонт робити простіше та дешевше, тому що менше площа стін.
  • Спочатку студії продаються дешевше однокімнатних квартир.

Вирішуючи, що краще: однокімнатна або студія – слід спочатку вирішити, в якому просторі зручніше жити, а також якого типу ремонт потребує менше часу. За бажанням студію завжди можна зробити однокімнатної, та навпаки. Наприклад тут квартири-студії представлені з різними панірувальними рішеннями та технічними характеристиками. Це дозволить підібрати оптимальний варіант для молодої сімейної пари або самотньої ділової людини.

Купити студію або однокімнатну квартиру?

З точки зору покупки: студія або однокімнатна квартира – необхідно враховувати не тільки площу житла, але багато інших чинників:

  • Місцева інфраструктура, саме на неї будуть дивитися в майбутньому потенційні покупці, побажай ви продати квартиру або студію.
  • Якість та вік будинку. Ніякий шикарний ремонт або вишукана обробка не зможе сховати старих стін та ліфтів що не працюють.
  • Чи потрібен ремонт: стін, стелі, підлоги, комунікацій. Часом необхідність замінити зношену проводку або труби перекреслює всі інші плюси, включаючи доступну ціну.
  • Скільки людей буде проживати в квартирі, адже в студії усамітнитися, крім як в санвузлі просто ніде.

Кому підходять квартири-студії?

Беручи до уваги нечисленні, але ґрунтовні переваги квартир-студій, слід виділити декілька категорій покупців, для кого студія стане ідеальним рішенням.

Квартира-студія вам підійде, якщо:

  • ви плануєте проживати один або удвох, та не маєте дітей;
  • маєте обмежений бюджет або не готові виплачувати дорогу іпотеку;
  • плануєте покупку квартири в якості «тимчасового притулку» з подальшою здачею в оренду;
  • віддаєте перевагу просторій кімнаті з відкритим простором;
  • хочете придбати квартиру з відповідним для створення незвичайного інтер’єру плануванням.

Завершуючи розмову про квартири-студії, хочеться відзначити, що при всій своїй невеликій площі, студії є, мабуть, єдиним доступним за вартістю варіантом житла для молодих та творчих людей, не обтяжених сім’єю. Крім своєї низької вартості вони можуть похвалитися цікавим плануванням, наявністю відкритого простору та можливістю втілити будь-які дизайнерські фантазії з мінімальними витратами.