Одними з найбільш популярних рослин, що використовуються для створення живоплоту в ландшафтному дизайні на присадибній ділянці або в саду, є різні сорти бересклета. Поєднання декоративних якостей цієї культури з її стійкістю, невибагливістю та легкістю у догляді роблять її чудовим вибором для використання в садівництві. Замовити саджанці бересклета можна в інтернет-магазині Флоріум.

Вибір сортів бересклета для створення живоплоту

При плануванні створення живоплоту з бересклета важливим моментом є вибір оптимального для цих цілей виду рослини. Як приклад популярних сортів культури, що використовуються для облаштування живоплоту, можна навести бересклети:

  • Форчуна Sunspot. Ця вічнозелена багаторічна рослина висотою 1,5-2 метри має листя, що відрізняється двоколірністю – жовто-зелене із золотистими смужками. Це надає культурі декоративного вигляду протягом усього сезону, роблячи її чудовим вибором для облаштування привабливих, щільних живоплотів.
  • Blondy. Ця приголомшлива рослина із золотистими відтінками листя круглої або овальної форми створює враження сонячного яскравого блиску навіть у похмуру погоду. Цей компактний сорт бересклета добре підходить для створення акуратної, щільнішої та огорожі.
  • Emerald and Gold. Ця вічнозелена, середньо зростаюча рослина округлої форми з густо розгалуженими гілками має зелене листя із золотаво-жовтою облямівкою, яке взимку змінює свій колір на червоно-рожевий. Завдяки зовнішній привабливості, зимостійкості та вітростійкості Emerald and Gold також рекомендується до використання як живопліт.

Як створити цікавий дизайн з бересклетів?

Виготовлення живоплоту це не єдиний спосіб використання кущів цієї рослини. Вона надає великі можливості для творчого дизайну при облаштуванні ландшафту, здатна додати унікальний шарм будь-якій ділянці та саду.

Створення композиції

Створення композицій з бересклетів це чудовий спосіб надати вашому саду привабливого, яскравого вигляду. Можна розмістити рослини в кілька рядів, граючи з висотою та формами для створення щільної, однорідної огорожі. Щоб отримати рівномірну зелену стіну, можна вибрати один сорт бересклетів.

Для отримання цікавого візуального ефекту можна змішати кілька сортів цієї рослини із різними забарвленнями листя. Якщо композиція створюється як фокусна точка в ландшафтному дизайні, можна додати інші рослини або декоративні елементи.

Комбінація з іншими рослинами

Щоб додати різноманітності та текстури, можна комбінувати бересклети з іншими рослинами. Це можуть бути культури:

  • квітучі одночасно з бересклетами, але з яскравими квітками (наприклад, рододендрон, азалія, півонія);
  • з листям, що має цікаву текстуру (хости або папороті);
  • різної висоти та форм (дерева з різною формою крони, чагарники різної висоти);
  • з різними часами цвітіння для створення різноманітного, красивого саду протягом усього сезону (хризантеми та лаванда, квітучі восени та влітку).

Це лише кілька ідей для створення композицій із бересклета. Не бійтеся експериментувати, шукайте і знаходьте свої особисті поєднання.

Створення акцентів

Використовуйте бересклети для створення акцентних точок у саду, виділяючи їх у певних місцях, наприклад, вздовж доріжок або в кутах.

Змішаний дизайн

Для створення цікавого, багатошарового дизайну поєднуйте різні сорти бересклета з різними текстурами та кольорами.

Декоративні елементи

Щоб надати огорожі ще більше характеру та стилю, можна додати декоративні елементи (це можуть бути камені, скульптури, горщики або фонтани).

Догляд за живоплотом з бересклетів

Створення живоплоту навіть з найцікавішим і унікальним дизайном це лише пів справи.
Щоб огорожа зберігала свій привабливий вигляд, виконувала покладені на неї функції, їй треба забезпечити грамотний, регулярний догляд, що включає наступні моменти:

  • полив;
  • підживлення;
  • обрізання;
  • захист від хвороб та шкідників.

Для забезпечення розвитку та оптимального зростання бересклетів також важливо підтримувати у хорошому стані ґрунт навколо огорожі, своєчасно видаляти бур’яни. Якщо ви виберете відповідний вашим потребам сорт бересклета і забезпечите рослинам гарний догляд, ви отримаєте функціональну, привабливу огорожу, яка доставлятиме вам естетичне задоволення протягом багатьох років.