Коли йдеться про кріплене десертне вино, одразу виникають асоціації з Кагором. Цей алкоголь має колір темного рубіну, повний, м’який, бархатистий смак, нотки какао та шоколаду у післясмаку. Такі характеристики забезпечуються тим, що напій виробляють за особливою технологією.

Технологія виробництва

Для виготовлення напою застосовують Каберне Совіньйон, Мерло, Кахет та інші сорти винограду. Цукровість ягід, що надходять на обробку, починається з 22%. Сировину дроблять механічним способом. Мезгу, з якої робиться вино Кагор, обробляють, щоб витягти якнайбільше барвників та екстрактів із твердих частин плодів.
Для обробки сировини можуть застосовуватись різні способи. Популярний метод — сульфітування. Мезгу, яка вийшла, розміщують у сироповарильних котлах, розмішують і гріють, поки вона не закипить. Кип’ятіння виконують близько 10 хвилин. Після цього здійснюють охолодження мезги, відокремлюють сусло та пресовані фракції. Іноді виконують спиртування та підброджування мезги.

Як Кагор виробляють в Україні

Якщо говорити про українські бренди Кагору, то найбільшою популярністю користується продукція торгових марок Коблево та Shabo. Кожен виробник має свої особливості створення, а купити напій можна на сайті Maudau з доставкою по Україні.

Коблево

Підприємство купує найкращі саджанці у французьких, італійських, німецьких виноградарів із регіонів, які славляться виноробством. Вони висаджуються в Україні та контролюються співробітниками компанії. Для переробки ягід використовується пневмопрес. Потужність лінії — 160 тон за годину.
Готовий напій проходить суворий лабораторний контроль. Він передбачає:

  1. визначення вмісту цукру та кислотності;
  2. внесення чистих дріжджових культур для різних сортів;
  3. контроль мікробіологічних, фізичних, хімічних показників.

Кагор розміщують у сховищі, місткість якого сягає 20 млн л. Обробка низькими температурами дозволяє усунути осад. Розлив по пляшках виконується холодним стерильним методом. Це дозволяє зберегти корисні властивості продукції.

Shabo

Виноград, який зібрали ручним способом, вже через пів години відправляють у цех первинної переробки Шабо. Там сировину делікатно сортують, обробляють, пресують. Для бродіння використовують бочки з дуба, які обладнані температурним контролем. Зберігають Кагор у вертикально розташованих резервуарах із нержавіючої сталі. Розлив виконується із застосуванням обладнання з Європи, яке забезпечує збереження смакових якостей, запаху винограду та унікальних характеристик теруару.
Смак та запах алкоголю можуть бути дуже різноманітними та індивідуальними, залежно від виробника. Створення Кагору не становить особливої складності для сучасних компаній, завдяки чому ціна такої продукції невисока.