Симптоми болю виникають досить часто в дитячому віці. Чим менший малюк, тим важче зрозуміти: дитина дійсно страждає чи це надмірна реакція дорослого? Що саме болить, голова чи живіт? Чи дійсно лікар знайшов патологію?

Больові відчуття дуже індивідуальні. Зазвичай, важко причину болі у малюка. Викладаємо загальні поради експертів, що можуть допомогти турботливим батькам зрозуміти фізичні відчуття своєї дитини.

 

Симптоми болю у новонароджених

Найчастіше свій біль новонароджені показують у вигляді плачу. Але він далеко не завжди є надійним симптомом, оскільки немовлята за допомогою плачу виражають свої потреби. Наприклад, порушена мікрофлора новонароджених може стати приводом плачу, оскільки в кишківнику збираються гази, що турбують малюка. В таких випадках зазвичай рекомендують пробіотик для новонароджених у відповідному дозуванні. При цьому зрозуміти, що у дитини болить і хоча б приблизно встановити причину можна з наступних змін поведінки:

  • Плач під час годування. Частіше пов’язаний з інфекційним запаленням середнього вуха, тоді смоктання приносить малюку великі страждання. Можна виміряти температуру, щоб зрозуміти, чи дійсно це так.
  • Щоденний інтенсивний плач у один і той самий час. В основному вказує на кольки, які нерідко виникають у новонароджених через ще незрілу мікрофлору.
  • При плачі дитина підтягує ніжки. Також може вказувати на кольки або більш серйозне захворювання.
  • Відсторонений плач. Може бути не сильно вираженим, але при цьому дитина уникає зорового контакту, періодично затихає, що вказує на виснаження її внутрішніх ресурсів.

Під час плачу у новонароджених може змінюватись його модель, наприклад крик стає більш страждливим. Дитина в нормальному стані в основному спокійна, або якщо й плаче, то швидко заспокоюється при зміні підгузка, обіймах чи за допомогою свіжої порції молока чи пустушки.

Біль у малюків

Трохи старші діти в основному можуть вже говорити й хоча б вказати на ту частину тіла, де болить. Якщо це живіт, то дитина хапається за нього, або згинається. При цьому додатково може спостерігатись діарея, зниження апетиту, нудота або навіть блювання. При болю в горлі дитина може відмовлятись від їжі, або намагатись говорити рідко.

Якщо дитина нещодавно перехворіла на застуду, або була лихоманка і вдалось помітити, як вона тре вухо, це може вказувати на запалення зовнішнього вуха чи слухової труби. Хоча деякі діти мають просто погану звичку тягати за вухо.

Біль у старших дітей та підлітків

Згідно з дослідженнями близько 30% підлітків хоча б раз на тиждень скаржаться на больові відчуття. Вони можуть бути хронічними або рецидивуючими й стосуватись різних частин тіла:

  • Біль у животі гострого характеру. Часто виникає раптово й може супроводжуватись нудотою та блюванням, розладом травлення. Подібне порушення нерідко викликає апендицит. В такому випадку дитина намагається не рухатись.
  • Хронічний біль у животі. В основному пов’язаний з запальними захворюваннями кишківника. Також може бути викликаний закрепом.
  • Болі в шлунку та голові, які супроводжуються поганим засипанням, нерідко вказують на депресію чи тривожний стан.

Не потрібно ігнорувати скарги дітей на біль. Вони можуть сигналізувати про серйозні порушення, хоча часто діти таким чином намагаються уникнути проблем у класі чи на дитячому майданчику. Тоді потрібно більше приділити уваги дитині, поспілкуватись чи погратись разом.