Якщо ви належите до тих людей, які через видошукач бачать картину, яка постає немов з іншої реальності, тоді вам просто необхідно розвивати свій талант та детально вивчати фотографію. Проте, для того, щоб почати втілювати задумане в життя, потрібно спочатку придбати камеру, а зробити це можна в спеціалізованих інтернет- магазинах, наприклад в https://m.ua/. Саме тут ви знайдете все, що потрібно для починаючого фотографа: камери, об’єктиви, спалахи, штативи, карти пам’яті, та ін. На сайті представлений широкий асортимент товару від різних відомих виробників за доступною ціною. Тож давайте розберемося, з чого почати вибір дзеркального фотоапарата?

Правило №1. Розмір фотоапарата і його вага важливіша за мегапікселі! Якщо великий і важкий дзеркальний фотоапарат купується для тендітної дівчини, вона його або впустить і розіб’є, або буде проклинати той день, коли їй подарували дзеркалку. І рівно навпаки, якщо маленький і легкий фотоапарат купить собі чоловік, то він його так само упустить і буде все проклинати, оскільки в дужій чоловічій руці краще “сидить” велика камера. Ні дівчина з великим фотоапаратом, ні чоловік з маленьким не зможуть отримувати задоволення від зйомки і не зможуть робити хороші фотографії – це дуже незручно.

Правило №2. Хороший фотоапарат коштує відповідно, тому чим більше грошей у вас в кишені, тим кращі у вас можливості. Наявну у вас суму варто розбити на дві частини. Одна частина грошей піде на придбання самого фотоапарата, а інша частина грошей на покупку об’єктива. Змиріться, придбавши один раз дзеркальний фотоапарат, ви будете купувати і купувати нову оптику.

Правило №3. Якщо у вас не настільки великий бюджет, краще жертвувати функціоналом фотоапарата на догоду оптиці, або відкласти покупку і підзбирати грошей. Немає ніякого сенсу купувати дзеркалку з поганою оптикою! Тоді вже краще купити мильницю в два-три рази дешевше і отримати точно такі ж за якістю фотографії, як на дзеркалці з поганою оптикою. Отже, Правило №3 говорить – оптика важливіша за фотокамеру!

Якщо гроші є, рішучість на покупку підігрівається прийдешніми святами, бажанням зняти шедевр або просто ви давно мріяли змінити свою аватарку на крутий автопортрет, тоді йдемо далі.

Canon або Nikon?

Це питання викликає палкі баталії серед фотографів сучасності на фотофорумах і в соціальних мережах. І дійсно, що ж краще?

Правило №4. Між фотоапаратами Canon і Nikon немає жодної різниці! В налаштуваннях меню і елементах управління різниця звичайно ж є, та й зум на оптиці крутиться по різному, але для фотографа, це справа смаку і звички. На якість фотографій, крім оптичної системи, ніяким чином фотоапарати Canon і Nikon вплинути не можуть. Іншими словами ви можете вибрати для себе як Nikon, так і Canon без оглядки на думку “професіоналів”.

Єдина проблема, з якою ви можете потім зіткнутися – це різниця в ціні між аналогічними об’єктивами за характеристиками. Об’єктиви Nikon коштують на 10-20% дорожче, ніж схожі в Canon, але це вже оптика професійна і знадобиться вам може не відразу.

Kit або Body? І в чому різниця?

Різниця в комплектації фототехніки, яка купується і в маркетингових маніпуляціях продавців у змові з фірмами виробниками фотоапаратів, які схиляють вас до бездумної покупки. З одного боку продавець вам нав’язує те, що ви швидше за все ніколи б не купили, але пропозиція дуже приваблива, (комплект Kit коштує дешевше повноцінного поєднання фотокамера + об’єктив), з іншого боку фірма виробник фототехніки підсаджує вас на свій бренд за умовно невеликі гроші і змушує платити за непотрібний аксесуар – Kit об’єктив, який в 90 випадках з 100 ляже на полицю і ніколи не буде використовуватися.

Комплект Kit, зазвичай складається з фотоапарата (Body) плюс найдешевший об’єктив, який вам дозволить робити фотографії відразу, як тільки ви вийдете з магазину. Якість знімків, зроблених таким об’єктивом, нічим не відрізняється від якості знімків з мильниці. Винятки становлять кітові комплекти професійної фототехніки, але там і цінник зовсім інший.

Комплект Body містить тільки один фотоапарат без об’єктива, таким комплектом знімати не вийде, а хороша оптика коштує дорого, що створює психологічний бар’єр і ви погоджуєтеся на вмовляння продавця купити Kit і почати робити фотографії відразу ж. В цьому і полягає маркетингова хитрість.

Правило №5. Kit купувати немає сенсу. Навіть якщо продавець вас буде запевняти в тому, що саме сьогодні, саме для вас магазин проводить акцію і дарує другий об’єктив в подарунок разом з Kit комплектом. Це все казки: або ціна другого об’єктива 3 копійки і вам він не потрібний, або цей другий об’єктив вже входить у вартість Kit комплекту і вас розводять. Не піддавайтеся на вмовляння і беріть Body.

До речі, бувають курйозні випадки, коли Kit коштує дешевше Body. Чудес не буває. Це найбільше нагадує відвертий лохотрон і вам намагаються продати б/у фотоапарат, або відновлений після ремонту, або просто крадений.

То який об’єктив все-таки купити для початку?

Правило №6. Починати потрібно завжди з об’єктива, фокусна відстань якого фіксована і дорівнює 50 mm з діафрагмою f/1.8! Для цього є маса причин, і оптико-технічних, і фінансових. Просто повірте – це так і це догма! Зараз не будемо лізти в наукоподібні нетрі, більш детально про ці об’єктиви від Canon і Nikon можна почитати відгуки користувачів: Canon 50 mm f/1.8, Nikon 50 mm f/1.8. За дуже невеликі гроші ви отримаєте дуже хороші результати.

Потім, якщо ви не закинете фотографію, у вас будуть інші об’єктиви, вам захочеться мати різні об’єктиви, щоб мати більше можливостей знімати в різних жанрах, але базовий “50” повинен бути першим. Знімки, зроблені цим об’єктивом, будуть майже завжди різкими і з розмитим заднім фоном, при зйомці як на кухні, так і на вулиці.

В якому магазині купувати фотоапарат і за якою ціною?

Правило №7. Не біжіть за товаром в магазини з найдешевшими цінами, ви швидше за все потім зіткнетеся з проблемами. На ринку дуже багато відновленої фототехніки після ремонту, багато техніки б/у, яку намагаються видати за нову і чимало техніки краденої. Найнижчий цінник навіть в пристойному магазині з ім’ям – це привід задуматися.