Браслет на ногу: навіщо і як його носити

Мало, хто знає, що анклети (браслет на ногу) – це не просто чергова глава в історії моди. Цей аксесуар сам має багату історію, а тому носити його потрібно з розумом і за всіма правилами.

Все частіше в модних каталогах, ювелірних магазинах і навіть у сучасних історичних фільмах можна побачити новий незвичайний аксесуар – браслети на ногу, або, як їх ще називають, анклети. Хоча, «новий» – це, мабуть, не те слово. Для багатьох ця прикраса є, скоріше, нагадуванням про епоху лихих 90-х, епохи божевільного змішання різних культур, трендів і течій. Але як би там не було, в цьому році дизайнери провідних Будинків моди вирішили знову ввести забуті за 20 років анклети в моду і перетворити цей аксесуар в must-have кожної дівчини.

Історія анклетів і їх символічне значення

Останні модні покази продемонстрували кілька моделей браслетів для ніг, а також те, як і з чим їх краще всього поєднувати. Так, дизайнери Chloe як аксесуар на ноги представили тонкі золоті ланцюжки і запропонували комбінувати їх з яскравим пляжним взуттям, а Marc Jacobs виступив з іншим баченням: бренд закликає носити орієнтальні анклети, сплетені з двох ланцюгів, з класичними чорними туфлями-човниками.

Але в світі моди моделі анклети неймовірно різноманітні: вони можуть бути зроблені з золота, срібла, шкіри, пластика, нейлону, з перлин, намистин і черепашок. При цьому, як уже було сказано, браслет на нозі – це не просто прикраса. Це давній аксесуар, і його історію варто знати кожній модниці.

На Заході анклети увійшли в моду тільки в 20-му столітті, в той час як на Сході культура носіння таких браслетів сягає в далеке минуле. Перші зразки стародавніх прикрас були виявлені під час розкопок шумерських гробниць. Шумерські ювеліри виготовляли браслети з різних металів і декорували їх дорогоцінними каменями.

У Стародавньому Єгипті анклети могли багато розповісти про матеріальне становище і соціальний статус їхньої господині. Як правило, дружини заможних чоловіків демонстрували на своїй ніжці золотий або срібний браслет, прикрашений дорогоцінним камінням, в той час, як рабині і простолюдинки носили анклети зі шкіри, дешевих металів і черепашок.

Але найбільшою популярністю анклети користувалися, звичайно ж, в Стародавній Індії. Браслет міг вказувати на матеріальний статус жінки, а міг служити їй простою прикрасою. Серед індійських танцівниць особливо був поширений тонкий і гнучкий браслет – «Пайя», часто прикрашений дзвіночками, які при танці видавали ніжні дзвінкі звуки. «Пайї» до сих пір в моді: особливо серед танцівниць живота.

Сьогодні анклети є найважливішим атрибутом весільного образу індійської нареченої поряд з сарі і безліччю інших коштовностей.

Крок вправо, крок вліво: на якій нозі носити браслет

Сьогодні ж в епоху повного змішання стилів і розмиття культурних кордонів всі ці стереотипи і традиції поступово зникають. Ось чому за великим рахунком не має значення, на якій нозі носити анклети.

Але досвідченим модницям, мабуть, деякі тонкощі носіння анклетів будуть цікаві.

Як і обручка, колись анклет був подарунком нареченого нареченій і вважався символом любові і міцного шлюбу. Наречені і дружини носили браслет на лівій нозі, а ось дівчата легкої поведінки – на правій.

А ось в Християнській культурі ліва сторона вважається диявольською, тому носити браслет на лівій нозі – своєрідний символ поклоніння Сатані. Але і на правій нозі носити не виходить: за однією з версій, це знак того, що господар прикраси – прихильник нетрадиційної сексуальної орієнтації. Так що до якого табору пристати – вирішувати вам.

Типи анклетів і як же їх все-таки носити

Сьогодні купити анклет не проблема, ювелірні магазини пропонують моделі на будь-який смак, колір і гаманець. Придбати цю прикрасу легко, а ось для того, щоб носити його правильно і створити з його допомогою карколомний образ, треба постаратися.

Золоті анклети. Безумовно, золотий браслет, та ще й декорований дорогоцінним камінням, – показник гарного достатку і розкішного способу життя. Зазвичай золоті анклети робляться у вигляді тонкого ланцюжка, обвивають навколо ноги в один або два ряди. Золоті анклети рекомендується носити вже дорослим жінкам і, зрозуміло, тільки в особливих випадках. Зустріч з друзями в кафе або прогулянка по пляжу, звичайно ж, до таких випадків не належить. А ось звана вечеря або світська вечірка – відмінний привід. Золоту прикрасу можна продемонструвати в парі з класичними туфлями-човниками.

Срібні анклети. Срібні браслети відмінно підходять під casual-стиль і додають звичайному образу невелику нотку бохо-шику. Така прикраса, безумовно, підійде молодим дівчатам. Поєднуйте її з літніми сандалями і сміливо біжіть підкорювати велике місто!

Анклети з великих намистин ідеально підійдуть для створення етнічного або бохо-образу. Носити такі браслети найкраще з пляжними сандалями або капцями.

Анклет- «Пайя». Це індійський браслет, який ланцюжком з’єднується з кільцем на пальці ноги, що імітує сандалі – тільки без підошви. Такий браслет ідеальний для прогулянок босоніж. А ще він стане стильним аксесуаром, для наречених, які вирішили зіграти весілля на пляжі.

Анклети з Шармами. Такі моделі стали популярними порівняно недавно, після того, як ювелірний бренд Pandora ввів в моду браслети, прикрашені оригінальними знімними брелоками, або Шармами. Шарми можуть бути абсолютно різних форм, кольорів і розмірів: іменні, в формі серця або зірок, лаконічні намистини або грайливі дзвінкі брелоки. Що буде на вашому анклети – вирішувати вам.

І ще кілька додаткових правил

Якщо ви вирішили побалувати себе і купити собі браслет на ніжку, то перше, про що варто подумати – це те, чи підійде ця прикраса до вашого власного стилю. Якщо більшу частину дня ви ходите в діловому костюмі, то, мабуть, від ідеї купувати анклет варто відмовитися. Але якщо у вашій шафі є хоча б один легкий етнічний наряд – то бігом в магазин.

Носити анклет варто з міні-спідницями, короткими сукнями, шортами в стилі casual, з легінсами або підвернутими джинсами – словом, з усім тим, що відкриває ваші витончені щиколотки.

Ніжки теж варто підготувати. Щоб анклет виглядав дійсно красиво, ноги повинні бути доглянуті: ніяких мозолів, сухості і завжди ідеальний, бажано яскравий педикюр.

Не варто носити анклети в офісі, особливо якщо ви працюєте в великій компанії. Ваші колеги, а що ще страшніше – начальство, може розцінити це як порушення ділового етикету. У нас є ідея трохи краще. Хочете похвалитися своїм золотим браслетом перед колегами? Продемонструйте свій новий аксесуар на корпоративі.

Деякі ексцентричні модниці воліють іноді носити анклет поверх панчіх або шкарпеток. Але якщо ви не одна з них, постарайтеся все ж утриматися від таких рішень і носіть анклет на голій щиколотці.

Якщо у вас худі щиколотки, можете сміливо носити тонкі металеві або пластикові анклети. Але якщо це не так, і ви б хотіли візуально звузити свої ніжки, то браслети з невеликими звисаючими брелоками точно допоможуть вам в цьому.

Поділись


Новини партнерів