16 найвідоміших, найкрасивіших і найдорожчих весільних суконь за всю історію

Напередодні весілля Меган Маркл і принца Гаррі згадуємо весільні наряди найпопулярніших наречених у всьому світі.

19 травня – день “Х” для шанувальників Меган Маркл і принца Гаррі: в цей день однією королівською парою офіційно стане більше. Багато подробиць «весілля року» вже відомі: Кенсінгтонський палац оголосив, хто зробить букет нареченої, кого запросять на весілля, хто запрошення не отримає, а також що принц Гаррі і Меган чекають в якості подарунка. Головна інтрига пишного торжества – якою буде весільна сукня і хто буде її автором – все ще не розкрита, незважаючи на велику кількість чуток, які гуляють по мережі.

Напередодні чергового королівського весілля ми вирішили згадати, чиї весільні наряди вже увійшли в історію весільної моди. Знамените плаття Кейт Міддлтон, весільний «кошмар» леді Ді, 46-кілограмовий наряд Вікторії Сваровські та інші, не менш цікаві весільні образи вже перед вами!

Принцеса Діана

Найвідоміший вінчальний наряд минулого століття зберігається в резиденції британських королів і належить Діані Спенсер, яка 29 липня 1981 року вийшла заміж за Чарльза, принца Уельського, і стала найбільш обговорюваною персоною в світі. Вбрання не відрізняється особливою красою і більше нагадує тістечко «безе», ніж сукню принцеси, але, тим не менш, в той день до нього були прикуті погляди мільйонів людей.

Шовкова тафта, мереживо, стрази, десять тисяч перлин, діамантовий пояс і восьмиметровий шлейф – сукня Діани зібрала в собі кращі матеріали і коштовності. Його автором виступили нікому невідомі в той час дизайнери Девід і Елізабет Емануель, яким майбутня принцеса зателефонувала особисто після того, як ті виготовили блузу для однієї з її фотосесій. На примірці було вирішено пошити ідентичний наряд «про запас» на той випадок, якщо з основним варіантом що-небудь трапиться. Однак копія сукні так і не знадобилася і згодом була продана на аукціоні за нечувану суму в 100 тисяч євро.

Процесу створення «королівського» туалету навіть була присвячена книга «Сукня для Діани», написана дизайнерами Емануель вже після смерті принцеси, в 2006 році. «Як тільки ми отримали замовлення на виготовлення вбрання, я стала вивчати всі книги, що описують весілля монархів, – писала в книзі Елізабет. – Сукня мала увійти в історію і при цьому подобатися Діані. Ми знали, що церемонія буде проходити в Соборі Святого Павла і розраховували, що шлейф буде заповнювати прохід між рядами і виглядати вражаюче і велично. Дизайн не зайняв багато часу, на відміну від самого пошиття, який, здається, тривав цілу вічність, бо міс Спенсер постійно втрачала вагу … ».

Кейт Міддлтон

Рівно 30 років тому відбулося одруження старшого сина принца Чарльза і Леді Діани – Вільяма, яке за розмахом і пишністю нітрохи не поступалося найгучнішому весіллю 20-го століття. Поки власники сувенірних крамниць щосили продавали горнятка з обличчями майбутніх молодят, а букмекери робили ставки на всі деталі майбутнього торжества, з нареченої Вільяма Кейт Міддлтон знімали мірки в провідному будинку моди Великобританії – Alexander McQueen.

Над сукнею, якій судилося стати еталоном весільної моди, працювали 10 осіб на чолі з Сарою Бертон – дівчиною, яка очолила бренд після смерті його засновника. Щоб білосніжний наряд з шовку і мережива виглядав ідеально, майстрам доводилося мити руки кожні півгодини і кожні три години – міняти голки. В результаті сукня принцеси вийшла ідеальною – витонченою і ніжною, та поєднувала в собі традиції монаршої родини. Вони були відображені у вигляді квіткових символів королівства на частині вбрання, виконаній з гіпюру – англійської троянди, уельського нарциса, шотландського чортополоху та ірландського трилисника. Такі деталі стали головними складовими всього весільного образу герцогині поряд з її посмішкою, яка не сходила з обличчя протягом усієї казкової церемонії.

Грейс Келлі

Сукня Кейт Міддлтон багато в чому повторювала наряд ще однієї принцеси – Монакської княгині і зірки американського кінематографа Грейс Келлі. Для пошиття вбрання до вінчання з князем Реньє вона запросила костюмера компанії Metro-Goldwyn-Mayer Хелен Роуз, яка буквально за місяць до торжества 21 березня 1956 року одержала «Оскар» за кращий дизайн костюмів.

Весільний туалет Грейс так само, як і плаття герцогині Кембриджської, складався з двох фактур – мережива і шовку кольору слонової кістки, які були придбані нареченим актриси в одному з музеїв. З тієї ж тканини і перлів були зроблені головний убір Грейс Келлі, її молитовник і човники, прикрашені іменними ініціалами. Вони надавали весільному образу ще більшої благородності і елегантності і при цьому не відволікали погляд від природної краси нареченої.

Кейт Мосс

Сукня для весілля Кейт Мосс з гітаристом групи The Kills Джеймі Хінсом увійшла в історію головним чином через скандал з його дизайнером – Джоном Гальяно. Незадовго до знакового для своєї близької подруги дня він був звільнений з поста креативного директора будинку Christian Dior за антисемітські висловлювання, зроблені в стані алкогольного сп’яніння. Замовлення на пошиття весільного вбрання від найвідомішої моделі сучасності було для Гальяно якимось порятунком від всього, що сталося і порятунком від самого себе.

«Сукня Кейт для мене стала, в якійсь мірі, символічною, – зізнавався в одному з інтерв’ю Гальяно. – Блискітки на ній викладені у вигляді пір’я птаха Фенікса, який завжди відроджується з попелу … ». Приталений наряд кремового кольору також був прикрашений оборками та розсипними стразами, являючи собою втілення вінтажного шику в кращих традиціях епохи декадансу.

Анджеліна Джолі

На відміну від сукні Кейт Мосс, над образом Анджеліни Джолі до її довгоочікуваного весілля з Бредом Піттом працювали кілька людей, і головними членами творчої команди стали діти зіркового подружжя.

На класичну сукню і фату нареченої, створені брендом Atelier Versace, були поміщені малюнки Пакса, Меддокса, Захари, Шайло, Вів’єн і Нокса Джоллі-Пітт, які перетворили наряд мами в полотно для самовираження. Звірі, написи, страшні чудовиська, літаки, танки і сім’я, яка тримається за руки, зовсім не зіпсували вінчальну сукню, а, навпаки, перетворили її в предмет захвату мільйонів і справжню сімейну реліквію.

Сара Джессіка Паркер

Сара Джессіка Паркер виходила заміж двічі, один раз в реальному житті, другий – у фільмі «Секс у Великому місті». І обидві її сукні увійшли в історію як найекстравагантніше весільне вбрання двох останніх десятиліть. Сукня до одруження Сари з актором Метью Бродеріком запам’яталася своїм чорним (!) кольором і поклала початок моді на «не бiлi» весільні наряди. Всупереч всім забобонам, шлюб Бродерік і Паркер склався досить вдало і триває вже майже 20 років.

Втім, вибір такого кольору для весільної сукні актриса вважає чи не головним своїм модним провалом. «Якби я виходила заміж зараз, я б вибрала відтінок слонової кістки», – стверджувала Сара в інтерв’ю глянцевому журналу. Така можливість була представлена ​​їй під час зйомок повнометражного продовження культового серіалу «Секс у великому місті», де Керрі Бредшоу, нарешті, судилося вийти заміж за «чоловіка її мрії». Однак сукня традиційного кольору з осінньо-зимової колекції дизайнера Віри Вонг не принесла щастя в сімейному житті – весілля «навіки міс» Бредшоу і Містера Біга в той день так і не відбулося.

Хадіжа Ужахова

Уже який тиждень поспіль не вщухають розмови про, мабуть, найбільш помпезну сукню в історії весільної моди, що належить нареченій сина мільярдера Михайла Гуцерієва, Саїда. Торжество, рівних якому Росія не бачила з моменту трансляції весілля Кейт Міддлтон і принца Вільяма, відбулося 26 березня в Москві і зібрало навколо себе не тільки господарів найбільших холдингів і підприємств, а й західних артистів, які виступили на сцені ресторану «Сафіса».

Головною ж зіркою свята стала наречена Хадіжа Ужахова, що з’явилася перед гостями і нареченим в чудовому вбранні від ліванського дизайнера Елі Сааба. «Сукня мрії» з пишною спідницею, діамантами і ажурними вставками була виконана вручну за індивідуальним замовленням Гуцерієвих і доповнена довгою фатою і сумочкою в колір вбрання.

Кім Кардашьян

Для свого весілля з Каньє Вестом зірка реаліті-шоу Кім Кардашьян підготувала 4 наряди, але головним і найкрасивішим з них стало творіння марки Givenchy, в якому наречена сказала «так» коханому. Сукня-русалка з відкритою спиною і довгим шлейфом з найтоншого мережива підкреслювала всі і без того видимі переваги знаменитості, але, до того ж, робила її тендітною, ніжною і дуже романтичною.

Фанати пари Кардашьян-Уест побачили образ нареченої лише через деякий час, адже молодята заборонили гостям церемонії робити будь-які фотознімки. Цей факт підігрів інтерес публіки до вбрання Кім і зробив його одним з найбільш обговорюваних в Інтернеті. Довгоочікуваний результат роботи Рікардо Тиші, до слова, зовсім не розчарував громадськість, як і саму Кім, яка до цього дня невпинно дякує дизайнеру за втілений в реальність сон.

Міранда Керр

У травні минулого року Міранда Керр вийшла заміж за найзавиднішого американського «Форбса» – 26-річного Евана Шпігеля. Еван заснував соціальну мережу Snapchat, якою кожен день користуються 200 мільйонів людей. Для Міранди цей шлюб став другим: за плечима екс-ангела Victoria’s Secret заміжжя за Орландо Блумом і спільний син Флінн, якому в січні виповнилося сім років.

Such a magical day 😍❤😍

Допис, поширений Miranda (@mirandakerr)

Як зізналася сама Міранда, про весільну сукню вона почала мріяти ще в липні минулого року – відразу ж після заручин. Джерелом її натхнення став вінчальний наряд Грейс Келлі, а втілити побажання вона довірила Марії Грації Кьюрі – креативному директору будинку Dior.

«Напевно, кожна дівчина мріє про весільну сукню Dior. Я подумала, якщо вона візьметься, я буду дуже рада », – говорила Міранда про Марію Грації.

✨❤✨

Допис, поширений Miranda (@mirandakerr)

І перша в історії Dior жінка-головний дизайнер взялася за пошиття сукні. Міранда хотіла, щоб наряд був скромним, але вражаючим – краще рішення для скромного весілля в компанії 45 найближчих людей. Вийшло шедеврально: закрита сукня з пишною спідницею з атласу перлового кольору, і саме вона всього через три місяці після торжества вже була експонатом найбільшої галереї Австралії, де проходила виставка, присвячена 70-річчю будинку Dior.

Піппа Міддлтон

Якщо весілля Керр і Шпігеля було камерним, то весілля Піппи Міддлтон і Джеймса Меттьюз було пишним, адже наречена – молодша сестра герцогині Кембриджської Кетрін. Багато подробиць торжества було відомо заздалегідь, але головна інтрига – весільна сукня – відкрилася тільки в день одруження.

Автором вінчального вбрання Піппи став британський модельєр Джайлз Дікон. Все, починаючи від високої горловини і закінчуючи шлейфом, було вручну оброблено мереживом, щоб створити ілюзію відсутності швів. Вартість такої сукні порахувати вельми проблематично, але орієнтовна – приблизно 40 тисяч фунтів стерлінгів. Під час підготовки до весілля Міддлтон сильно хвилювалася і, як наслідок, худла – сукню підганяли по фігурі п’ять разів. Завершила весільний образ Піппи фата від відомого британського МОДИСТО Стівена Джонса, яку той зробив особисто для весілля знаменитої клієнтки.

Вікторія Сваровські

Одним з найбільш вражаючих вінчальних нарядів ever made стала весільна сукня Вікторії Сваровські. 23-річна спадкоємиця знаменитого бренду в червні минулого року вийшла заміж за інвестора Вернера Мюнца, з яким до цього зустрічалася сім років.

Як і годиться дівчині з прізвищем Сваровскі, головною прикрасою її сукні стали знамениті кристали ювелірної марки. Всього в роботі було використано більше 500 тисяч сяючих стразів, а сама сукня після інкрустації важила 46 кілограмів.

Автором вінчальної сукні став дизайнер з ОАЕ Майкл Сінко. За його роботу батькам нареченої довелося викласти кричуще непристойну суму: за найскромнішими мірками, ця сукня обійшлася їм у 900 тисяч доларів. Якщо це правда, то сукня Вікторії виявилася в два рази дорожче сукні Кейт Міддлтон і в 20 разів дорожче сукні її молодшої сестри Піппи.

Кіра Найтлі

Якщо буквально кричуща про багатство сукня Сваровські стала синонімом показної розкоші, то весільна сукня Кіри Найтлі, навпаки, – синонім дбайливості і демократичності. Знаменита актриса вийшла заміж за Джеймса Райтона в травні 2013 року, вибравши для весілля сукню від Chanel. Цей вибір обговорювалося дуже активно, тому що сукня, всупереч уявленням про класичний весільний туалет, була дуже скромною. Але найцікавіше те, що вона була не новою: актриса, якщо вірити західним ЗМІ, одягала її на закриту вечірку за 5 років до весілля. Це схоже на правду, тому що через півроку, коли Кіра разом з чоловіком приїхала на гала-вечір, на ній була та ж весільна сукня.

Втім, західні ЗМІ стверджують, що Найтлі і Райтон влаштували два весілля. Друге стало «таємною» церемонією тільки для найближчих людей, де наречена з’явилася в довгій сукні від Valentino. Фотографій, як ви розумієте, в загальному доступі немає, як немає і точної вартості вбрання: його ціновий діапазон – від 10 до 50 тисяч доларів.

Єлизавета II

У минулому році Єлизавета II і герцог Единбурзький Філіп відзначили 70 років від дня одруження. Клятву вірності майбутня британська королева дала через півтора року після Другої світової війни, але у всій Великобританії все ще панували голод, розруха і занепад. Тотальний дефіцит і найжорстокіша економія зовсім не сприяли пишному святкуванню, але його хотіли самі піддані Сполученого Королівства: королівське весілля повинне було хоча б на день відвернути від повоєнних жахів. Так і сталося!

Сукня була пошита з шовку і прикрашена сотнями кришталевих квітів і тисячами перлин, а чотириметровий шлейф декорувався аплікаціями у вигляді жасмину і білої троянди. Автором вінчального вбрання став модельєр Норман Хартнелл, який зізнався, що «воно стало його кращим творінням в житті». З сукнею принцесі допомогли, але ось макіяж Єлизавета робила сама: візажиста британська монархія все ще дозволити собі не могла.

Принцеса Маргарет

Весільну сукню принцеси Маргарет шив все той же Норман Хартнелл. Якщо для Єлизавети II він готував розкішний весільний шедевр з безліччю напівкоштовних прикрас, то її молодшій сестрі запропонував щось зовсім інше. Вінчальний наряд «запасної принцеси» був простим настільки, наскільки простою взагалі може бути весільна сукня: своїм вбранням Хартнелл хотів підкреслити грацію і мініатюрність Маргарет, не приховуючи їх за шарами тюлі і мережива.

Весілля принцеси Маргарет і фотографа Ентоні Армстронга-Джонса відбулося 6 травня 1960 року. Британське телебачення транслювало королівське торжество в прямому ефірі, і за найскромнішими оцінками за ним стежило 20 мільйонів чоловік.

Королева Летиція

Від британських монархів – до іспанських. 22 травня 2004 року відбулася «весілля століття» цієї південно-європейської країни: принц Феліпе, єдиний син короля Хуана Карлоса I, одружився на телеведучій Летиції Ортіс Рокасолано. Батьки жениха спершу не дуже зраділи красуні-нареченій. Навіть не тому, що вона була простолюдинкою, а тому, що колись уже виходила заміж, хоч той шлюб і закінчився через кілька місяців. Феліпе поставив ультиматум: якщо сім’я відмовляється визнати Летицію його дружиною, то він відмовляється від престолу. На руку нареченій зіграло її іспанське походження, і батьки нареченого дали свою згоду на мезальянс.

Автором весільного сукні колишньої журналістки став іспанський модельєр Мануель Пертегаз. Манжети, оригінальний комір і довгий чотириметровий шлейф сукні з шовку були прикрашені золотом, вишивкою у формі геральдичних лілій і колосків пшениці. Ні точну, ні приблизну вартість у всіх сенсах королівської сукні ми не знайшли.

Жаклін Кеннеді

Завершить сьогоднішній рейтинг весільна сукня іншої знаменитої журналістки – Жаклін Був’є, що стала дружиною 35-го президента США Джона Кеннеді. З ним пов’язано безліч історій, деякі з яких – не найприємніші.

Весільну сукню для ікони стилю 60-х років пошила дизайнер афроамериканського походження Енн Лоу. В Америці в 50-ті роки все ще процвітав расизм, так що за колосальну роботу Енн заплатили всього 500 доларів, хоча подібний наряд у її «білих» конкурентів обійшовся б в три рази дорожче. Лоу пошила сукню і сама приїхала з нею в будинок Кеннеді, але охоронці заборонили темношкірому дизайнеру користуватися парадним входом.

«Ну раз мені доведеться йти через задній вхід, у неї не буде сукні!» – гаркнула Лоу. Тільки після цього сек’юріті пустили її в будинок.

Весільна сукня повністю відповідала моді 50-х років: пишна спідниця, спущені плечі, акцент на талії. Поділ сукні прикрашали 10 каскадних оборок, а верхня переходила в ще 8 кругових, що за задумом дизайнера символізувало нескінченність. На його пошиття дизайнер витратила 45 метрів шовкової тафти, але Джекі Кеннеді робота Лоу, м’яко кажучи, не сподобалася. Коли у першої леді запитували про сукню, вона говорила, що вона схожа на «абажур», а пошила його «якась кольорова жінка». Жаклін вважала, що його силует абсолютно не підходить її високій і стрункій фігурі, а виріз на сукні робить груди візуально меншими.

Втім, Джекі сукню явно недооцінювала. Її весілля з Джоном Кеннеді відбулося 65 років тому, але до цих пір її вінчальний наряд вважається зразком ідеального весільного туалету, втіленням елегантності. Зараз сукня виставляється в бібліотеці Кеннеді в Бостоні, так що побачити її може буквально кожен бажаючий.

Поділись


Новини партнерів