Лікер «Шартрез» і три яблука з неба – 5 книг, які вас розважать

Спекотне літо, схоже, ніяк не хоче закінчуватися, тож саме час, що самим дати собі раду. Насамперед – з гарним настроєм, комфортним відпочинком і цікавим читвом. Книжки у цій добірці – саме з таких, тож задоволення гарантоване!

Алексей Филановский. Провинциал. – Х.: Фабула, 2020

«Провінція» у цьому епічному романі – всього лише французький Прованс початку XIV століття, що до його героя, то цей «провінціал», а насправді видатна особа того часу залишив по собі слід, який тягнеться аж до нашого сьогодення. Автор поволі, з найменшими подробицями і аналізом усіх подій в контексті епохи розповідає історію Дефана, який, виявляється, зробив значний внесок не лише у розвиток церкви, пройшовши шлях від ченця до кардинала і скарбника папської казни, але прославив свій рідний край такими «брендовими» продуктами, як ликер «Шартрез». Крім того, Дефан створив унікальну фінансову систему, заклавши основи сучасної економіки, ввів систему безготівкових розрахунків і заклав основи книжкової торгівлі. І навіть життя в його власному монастирі, що в містечку Вільнев поблизу Авіньйона, мало лише зовнішні знаки приналежності до картезіанському ордену, глибоко відрізняючись від життя в інших чернечих громадах. Насправді цей достойник, а також історія його життя може послужити прикладом багатьом нашим діячам на ниві не лише церковної справи, але й загалом громадського життя на славу рідного краю. Тож варто прочитати про той час, коли «молчаливый и стеснительный подросток из захолустного Арка окончательно превратился в легенду, а его слова и мысли десятилетия спустя были восприняты провозвестниками еще более отдаленного будущего — титанами эпохи Возрождения и апостолами Реформации».

Наріне Абґарян. З неба впало три яблука. – К.: Рідна мова, 2020

Книжка цієї авторки – затишна, тепла і дуже щира, з характерними для неї іронією, співчуттям до героїв, з майже фізично відчутними барвами, звуками і запахами. Це напрочуд поетична розповідь про мешканців маленького гірського села, які прожили таке довге, таке непросте життя, щедре і на радість, і на горе. У кожного з цих трохи дивакуватих селян по-справжньому велика душа. Вони зберегли волю до життя, надію на краще майбутнє і щире ставлення одне до одного. «Шалваранц Ованес, немилосердно брязкаючи виделкою, збивав у пишну піну гогель-могель. Щоранку, незалежно від пори року, обставин і навіть стану здоров’я, він снідав улюбленою лакоминкою, а потім заварював собі міцного чаю з чебрецем, скручував самокрутку і з насолодою викурював Її, спостерігаючи, як в’ється над товстобокою чашкою ароматна гаряча пара.

Грет Сімсіон. Ефект Розі. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2020

 

Герой цього роману — успішний учений-генетик, який завжди дослухався до логіки й уникав будь-яких несподіванок. Навіть у пошуках супутниці життя він застосовував науковий підхід із чіткими вимогами, аж поки не зустрів примхливу й спонтанну Розі Джармен. Тепер Дон і Розі — щасливе подружжя, що мешкає в НьюЙорку. І все було добре, доки його кохана не повідомила, що вагітна. Учений і гадки не має, що таке батьківство, а коли досліджує це питання — втрапляє у халепу із законом, яку приховує від дружини. На пару чекає багато випробувань і переживань, а також перевірка шлюбу на міцність, яка може докорінно змінити героїв.

Бел Кауфман. Вгору сходами, що ведуть униз. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2020

Загалом ця книжка дуже незвична за формою і водночас зрозуміла кожному. Цей роман складається з папірців, нібито знайдених у сміттєвому кошику, переписок на шкільній дошці, уривків щоденника, безглуздих директив, звітів, оголошень та планів уроків. Ця мішанина голосів творить кумедну і зворушливу історію про молоду недосвідчену вчительку-ідеалістку, яка прагне змінити життя своїх учнів. І про учнів, яким, як і їхній наставниці, треба ще вижити в бюрократичному хаосі та безглуздій жорсткості системи освіти. Чи готова міс Баррет боротися за кожного свого учня? Як захистити підлітків від наркотиків, расових упереджень, криміналу? І чи знайдеться у цій історії місце для любові? І якщо так, то для якої?

Кетрін Ґрей. Неспоодівана радість самотності. – К.: Yakaboo Publishing, 2020

«Ми живемо в культурі, яка цінує переважно повноцінні парні стосунки, – нагадує авторка цієї книжки, – а самотніх таврує білими воронами, винятками, «не-як-усі-люди», нездатними знайти когось, хто б їх покохав. Утім, якщо бути без пари так жахливо, то чому понад половину нас вважають за ліпше залишатися самотніми? А все просто. Бо це не біда!» Хай там як, але авторка не намагається переконати читача, що шлюб чи життя в парі це погано. Просто зауважує, як самотність на тривалий час (чи на все життя) може давати неймовірну наснагу, дарувати радість і свободу. Тож якщо вам за тридцять і ви неодружені, батьки і родичі тиснуть на вас, щоб шукали собі пару, помічаєте жалісливі погляди в одружених колег чи знайомих – ця книжка для вас. Адже самотність – не вирок і мова про те, як прийняти її, знайти радість у ній та абстрагуватися від громадської думки, яка вимагає жити у парі.

Автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для Жіночий Світ

Поділись


Новини партнерів