Руйнівна сила влади

У сучасному суспільстві ми багато говоримо про насильство в сім’ї. Значна кількість зареєстрованих вбивств в Україні відбуваються саме на ґрунті домашнього насильства, причому, на 1 вбивство чоловіка дружиною відбувається 7 вбивств дружин чоловіками. Так, за даними Українського інституту соціальних досліджень, наслідки побутового насильства над жінками в Україні дуже сумні: 30% самогубств і 60% убивств жінок пов’язані з сімейним насильством; 35% жінок, госпіталізовані з тілесними травмами, є жертвами домашньої тиранії; 25-40% жінок були побиті під час вагітності і стали жертвами агресії своїх чоловіків. Знущань у сім’ї піддаються 68% українських жінок (близько 18 мільйонів). Від домашнього насильства страждають частіше, ніж від пограбувань і автомобільних катастроф разом узятих

Як видно, домінують в насильстві над жінками чоловіки. У чому ж, власне, причина насильства у відносинах? А причина дуже проста. Питання полягає в тому, хто в домі господар? Тобто суть насильства взагалі і домашнього зокрема – це боротьба за владу, яку сильніший може засвідчити лише через насильство в різноманітних формах. В основі цього насильства, безумовно, важливе місце займає релігія, яка закладає в голову чоловіків, що жінка – це істота, а чоловік – це цар і бог. На другому місці, звичайно, знаходиться фізична сила, яка знову на боці чоловіка; на третьому місці – переважаюче становище чоловіків в суспільстві. І перше, і друге, і третє не дають спокою багатьом чоловікам, щоб показати свою силу через владу. Але чи потрібно це в житті чоловіка і жінки, в житті сім’ї? Відповідь на це питання і буде міститися в двох прикладах.

У першому випадку виникла мікроскопічна, на перший погляд, проблемка в родині моєї подруги, яка (сім’я) до цього представляла союз люблячих людей. Вони вирішили з чоловіком прогулятися. Треба було вибрати якусь розвагу: поїхати кататися на фунікулері або на катері. Здавалося б, і та, й інша розвага не має ніякого значення, але ось люди почали ні з того, ні з сього сперечатися. Нарешті, зупинилися на пропозиції дружини, що їдуть кататися на катері. Начебто все нормально, але прямо вже на катері моя подруга помітила дуже сильну зміну в своєму чоловікові, чого раніше не бачила. Очевидно, він був уже не в змозі контролювати свої емоції, і його обличчя спотворила гримаса, яка, по всій видимості, повинна була означати, що він дуже незадоволений. І ось вона бачить, що чоловік якось весь увійшов у себе, перестав розмовляти, і з нього полилася якась мовчазна недоброзичливість, навіть посмішка була якоюсь неприродною, а видавленою; голос змінився і став тоншим.

Жінка довго не могла зрозуміти, що сталося, чому її чоловік так раптово змінився в обличчі, чому він замовк, чому більше немає ніякої радості, і він такий злий. Її теж охопила досада, вони мовчки повернулися додому, після чого її чоловік весь час був похмурий і незадоволений усім. Питань вона не задавала, але усвідомила, що щось сталося. Ось так на порожньому місці нормальні відносини між чоловіком і дружиною натрапили на айсберг, айсберг по імені ВЛАДА. Найстрашніше, що всі наступні дні, тижні і місяці чоловік не зміг більше вийти з цього стану. І тільки через кілька років, коли їхні стосунки закінчилися, він пояснив, що ж сталося.

Виявилося, що саме цей епізод підкосив його ставлення до неї, оскільки він побачив втрату своєї ВЛАДИ над нею, оскільки він поступився її побажанням, а не вона поступилася його ВОЛІ. Такої втрати влади він винести не зміг. Ніякої любові після цього не залишилося. Якусь мить і кохання загинуло, як ніби «Титанік» налетів на айсберг. А який був «Титанік» (реальний!) І за кілька хвилин пішов на дно океану. Так і тут: були начебто міцні і дружні відносини, була любов, і раптом не залишилося нічого в одну хвилину, коли люди вирішили вибрати, як краще провести час.
Але є в житті інший приклад, протилежний першому, коли влада для чоловіка не має такого переважаючого значення. В Україні був популярний, багатьма улюблений виконавець і організатор групи «Скрябін» під псевдонімом Кузьма, який, на жаль, в 2015 році загинув в автокатастрофі. Ніколи не забуду його інтерв’ю, в якому він говорив слова, які приємно чути кожній жінці. Я їх запам’ятала назавжди і дуже часто згадую, особливо коли замислююся про владу взагалі, і між чоловіком і жінкою зокрема.

Так ось, він говорив, що віддав управління в родині своїй дружині, щоб не було ніяких скандалів. Як вона захоче, так він і вчинить. В таких умовах в сім’ї повний спокій і любов. Але інші чоловіки стали йому заперечувати. Мовляв, як це так: чоловік повинен мати владу в родині, а не жінка. А він їм відповів, що щоб хто не думав, для нього головне, це щастя його сім’ї, і показувати свою владу, вимагаючи від дружини виконувати те, що не потрібно ні їй, ні йому, а потрібно тільки для того, щоб показати, що він в родині влада, дуже нерозумно. Він не хоче такої влади, оскільки там, де хтось мріє затвердити свою владу, так чи інакше – від відносин нічого не залишається. А він хоче, щоб у родині був мир, гармонія, і він, і вона були щасливі.

Але таких чоловіків, очевидно, мало, якщо така страшна статистика насильства в нашому світі. Адже про все можна домовитися, тим більше люди грамотні, вміємо читати і мислити, але ті, хто жадає влади, живе за принципом: «Влада полягає в тому, щоб завдавати болю і принижувати!» Цей принцип ніколи не призведе до творення, а лише до руйнування. На жаль, навчити таких чоловіків іншим відносинам неможливо, якщо у них немає іншої мети в житті, крім влади над кимось: або над дружиною, або над цілими народами і чужими країнами. Звичайно, якщо такий любитель насадження влади натикається на тих, які можуть дати здачі, це призводить до війни, поки в ній не загинуть або той, або інший, або обоє. Дуже повчальним тут буде американський фільм «Війна сім’ї Роуз».

Таким чином, всього два невеликих приклади показали, як боротьба за владу руйнує життя людей. У першому випадку найменші прояви влади – і нічого не залишилося; в той час, як в іншому випадку відмова від насадження влади – і гармонія. Ці приклади свідчать про те, що в близьких відносинах не потрібно слухати ніяких релігій і друзів про свою перевагу, насаджуючи свою владу, а слідувати мудрості і розуму, щоб зберегти теплоту відносин. З цього всього можна зробити висновок, що ВЛАДА – це той страшний інструмент, який руйнує. Ніщо не врятує відносин, в яких один з цього дуету мріє про владу над іншим!

Автор Tana Istama

Поділись


Новини партнерів