Він, вона, вони – 5 книг про волю до життя

Автори цих книжок вкотре нагадують про життєві істини, які щоразу забуваються новими поколіннями закоханих. Їй і йому, як героям деяких з цих історій, треба берегти та обороняти своє кохання від соціального зла. Човен почуттів, як у класика, не завжди розбивається об побутові проблеми, часом цьому сприяють навіть близькі люди. Словом, «вони», як і було сказано.

Лоран Гунель. Я обіцяю тобі волю. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020

Автор цієї книжки входить до п’ятірки найкращих белетристів Франції. Його новий роман – це щемлива історія про справжні цінності, яка нагадує одночасно і детектив з розслідуванням, і гірку мелодраму. Адже все починається інтригуюче, коли під спалахи камер з річки у Ліоні дістають не просто легендарний корабель-ресторан, на якому починала кар’єру відома співачка, а уламок цілої епохи. Чому навчить ця подія людей і зокрема головного героя роману, журналіста Сема Бреннана? Що ж до старої співачки, дочки француженки та ефіопа із Джибуті, яка здобула міжнародну славу співачки, а пізніше стала кіноакторкою, то її свого часу обожнював увесь світ, вона підкорила Голівуд, але відрізнялася від інших зірок. Не чванилася, завжди трималася як людина вільна, не скута рамками ані продюсерів, ані жур¬налістів, ані іміджу, ані навіть успіху. Настільки вільна, що одного дня покинула все в зеніті слави й присвятила себе міжнародному фонду підтримки дитячої освіти. Відтак подія з підняттям корабля зворушила не тільки її, змусивши поринути у спогади про далекі 60-ті, коли її покинув коханий, і вона звернулася до загадкового чоловіка, члена братства – таємного ордену, який успадкував знання предків про функціонування людської психіки й здатен змінювати життя. Заінтригувала ця сучасна подія й журналіста, адже чим не сенсація: на кораблі знайдено рояль, на якому грав піаніст, який, по суті, навчив співачку любити і музику, і гармонію, і саме життя… Але хіба тільки її? «- Скажіть, Семе, ви вже думали про назву? На щоденнику Сибіль Ширдон її не було. Назва! Ні, Сем про це не думав… Як же назвати… Зненацька в голові майнула ідея – ідея-блискавка, так ніби то Сибіль нашепотіла її Семові на вухо. Сем усміхнувся, глибоко вдихнув й відказав: – Я обіцяю тобі волю».

Елізабет Ґілберт. Місто дівчат. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2019

Ця книжка – новий бестселер відомої авторки, яка підкорила світ романами «Їсти, молитися, кохати» та «Природа всіх речей». Цього разу мова про жіночу сексуальність і свободу, про відвагу бути собою і право жити так, як тобі хочеться. А ще — історія дуже незвичайного кохання, на яке наклала свою тінь війна, та справжньої дружби, яку нелегко знайти, зрозуміти та оцінити, особливо в такому непростому і мінливому місті, як Нью-Йорк. Все починається 1940 року, коли дев’ятнадцятилітню героїню виганяють з престижного коледжу. Батьки відправляють доньку на Мангеттен до тітки – власниці невеликого, проте дуже ексцентричного театру. Несподівано для себе дівчина опиняється у справжньому вирі довоєнного богемного життя. Знайомства із зірками, незвичайні театральні постановки, нестримний секс, ріки алкоголю і відчуття цілковитої свободи спершу заворожують та спокушають, а потім вибивають землю з-під ніг.

Галина Петросаняк Не заважай мені рятувати світ. – Брустурів: Дискурсус, 2019

Мова у цих оповіданнях на гострі суспільні теми про відгомін минулих і зовсім свіжих історичних травм у житті різних людей, про реакцію на зміну гендерних взаємовідносин, про пошуки Бога в хаосі свободи. Причому відбувається це в героїв збірки повсюдно – від глухого села до гамівного міста, де за кухлем пива якийсь дивак з оповідання, що дало назву збірки, забув таємничий рукопис. Хоча, які можуть бути таємниці? «Молитва й матірні слова в нашій свідомості не дисонують, – дізнаємося ми про чергові «пророцтва» філософа – вони запросто чергуються протя¬гом одного дня, та що там, протягом години. Каша в голові – це нормально. Ми харчуємося нею, нам навіть смачно» Тож рятують герої насамперед свій власний – внутрішній, втрачений чи знайдений світ, історії про який складаються як з особистого досвіду, так і з родинної пам’яті поколінь. «Власне, ця місцевість була не зовсім незнайомою, – повідомляють вже у першій з оповідок. – В останні роки перед смертю дід так часто й детально опису¬вав свій утрачений рай – Плин і його околиці, – що Матіас мимоволі впорядкував цей простір у своїй уяві. Зараз моло¬дик дивувався, наскільки картина, яку бачив перед собою, відповідає тій уявній».

Андрій Клімов, Світлана Клімова. Ті, кого немає. – Х.: Фабула, 2019

Цей роман називає нібито «неіснуючі» речі своїми іменами, виховуючи в читача щире ставлення до негативних речей, яких можна уникнути за правильного виховання. Загалом же книжка харківських авторів – про психологічне насильство і протистояння йому, примхливі форми квір-сексуальності, проблеми прийомних дітей і конфлікти поколінь, які все ще зазнають впливу «совкової» дійсності. За сюжетом, чотирнадцятирічну Марту спіткала справжня катастрофа: після багаторічної відсутності повернувся брат її матері, оселився в тій самій квартирі й почав переслідувати юну дівчину, домагаючись її. Насправді цей самий дядько Валентин, який працював провідником, окрім малих дівчат («кликав її до себе, садовив на коліна так, що вона опинялася затиснутою між краєм стільниці і його тулубом»), залицявся також до хлопчаків («він обхопив хлопця за плечі, притиснув до себе гарячою спинкою — такого міцного, шовковистого, із запахом дитячого поту». Не дивно, що не знайшовши розуміння та підтримки в батьків, згадана Марта наважується на відчайдушний учинок, що межує зі злочином,— і водночас дізнається, що вона — прийомна дитина, а ім’я її справжньої матері — таємниця. Низка драматичних подій, як видається Марті, веде її близьких та її саму до глухого кута…

Анна Шила. Острів кохання. – Х.: Фоліо, 2019

Це сучасна повість про кохання, адже про любов сказано все, але не всіма. Тож авторка пропонує ще одну історію: про киянку Анну і француза Жульєна. Кілька десятиліть вони будують свій «острів кохання» (тим більше, що й зустрічаються частіше на островах, аніж у Києві чи Парижі). Однак не все так просто. Вони переживають не лише шквал почуттів, красу і силу взаємопритягання, але й непорозуміння, довгі розлуки, навіть зраду… Як подолати наростаючі проблеми й знайти свій острів кохання – землю обітовану, на яку кожен прагне потрапити? Чи можна оминути долю? Як стати щасливими? Питання, порушені авторкою, близькі й актуальні багатьом. Ця книга – опис простих і дієвих рецептів щастя, так потрібних кожному з нас.

Автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для Жіночий Світ

Поділись


Новини партнерів