20 звичок щасливих людей, про яких вони ніколи не розповідають

Як, перебуваючи в глибокій депресії, всього за декілька тижнів піднятися та злетіти вгору на крилах щастя? Це питання ставлять перед собою дуже багато людей. Тож у цій статті ми розповімо вам про те, як за допомогою невеликих, але важливих змін в своїх постійних звичках, можна кардинально змінити своє життя на краще.

“Щастя – це не щось готове, що легко можна знайти. Воно – наслідок наших власних дій.”

Далай Лама

За останній десяток років ми з моєю дружиною прочитали десь з тисячу книг про щастя, проконсультували тисяч так з десять людей, що намагаються його знайти і поспілкувалися з сотнею тисяч наших передплатників, які кожен божий день продовжують ставити нам одне і те ж саме питання – про щастя.

Все це дало нам досить чітке уявлення про те … ні, не про те, що таке щастя, але про те, що робить людей щасливими. Ми неодноразово спостерігали за тим, як люди, що знаходяться в глибокій депресії, всього за декілька тижнів злітали вгору на крилах щастя. І це завдячуючи внесеним змінам в постійні звички.

Так що не дивно, що після того, як ці люди розуміють, що робить їх щасливими, ці «щасливі звички» стають їхнім другим “я”. Саме тому вони про них і не розповідають. Люди, які проходять повз них бачать, наскільки вони щасливі і задоволені життям, але ніхто з них не може зрозуміти, в чому криється причина їх щастя.

Саме про це ми і розповімо в цій статті – про звички, які є у щасливих людей, і про які вони ніколи не розповідають:

1. Вони не звертають уваги на чужий негатив.

– Ніколи і ні за що не влаштовуйте безпричинних істерик, драматичних сцен і не перебуваєте поруч з тими, хто це робить. Найщасливіші люди з усіх, яких я знаю, не звертають жодної уваги на те, що про них говорять випадкові люди, особливо якщо вони це роблять грубо. Більш того, часто вони вдячні долі за всіх грубих, набридливих людей з важким характером, яких вони зустрічають на життєвому шляху, адже вони – живе і яскраве нагадування про те, ким не можна ставати ні в якому разі. Вони дивляться на них і направляють свій життєвий шлях зовсім в іншу сторону. Вам варто чинити так само.

2. Вони діляться з іншими усім чим тільки можуть і коли тільки можуть.

– Хоча, той момент, коли ви просто щось комусь віддаєте, по праву вважається безкорисливим, часом це може принести людині, яка віддає набагато більше користі, ніж тому, хто отримує. У багатьох випадках забезпечення соціальної підтримки перш за все робить щасливішими нас самих, а вже після – об’єкт нашої турботи. Щасливі люди дуже добре це розуміють і знають, і тому завжди шукають способи допомогти тим, хто їх оточує, поки нещасні люди задають собі питання «А я що з цього отримаю»?

3. Вони піклуються про важливі для них відносини.

– «У пошуках потоку» (цікава книга про психологію щастя) наводить дані опитувань і досліджень, в яких показано, що ті, у кого є п’ятеро або більше друзів, з якими вони можуть обговорити свої проблеми, майже на 60% виявляються щасливішими за всіх інших. І справа навіть не в кількості друзів – важливі ті зусилля і увага, що ви вкладаєте у відносини з ними. Ті ж дослідження показують, що навіть найкращі стосунки можуть з часом ослабнути, а тому намагайтеся підтримувати тісний контакт з людьми, які вам небайдужі – бо особисті відносини ніколи не можна приймати, як належне. Над ними потрібно постійно працювати.

4. Вони люблять не тільки інших, але і самих себе.

– Найстрашніше, що з вами може статися – це втратити себе самого через те, що занадто сильно любиш когось ще, забути, що ви теж заслуговуєте на любов і щастя. Так, любити інших – це правильно, це корисно, але не забувайте і про себе. Щасливі люди знають, що любити себе – це не егоїзм. Вони ставлять на перше місце свої інтереси, тому що тільки так можна знайти в собі достатньо сил, щоб любити всіх, хто вам небайдужий. Піклуйтеся про себе. Адже якщо пожертвувати всіма своїми потребами і бажаннями для того, щоб допомагати комусь ще, незабаром від вас залишиться лише тінь тієї людини, якою ви колись були.

5. Для них ефективність важливіша за популярність.

– Ніколи не плутайте популярність з ефективністю. Популярність – це коли вас усі люблять. Правда зовсім трішки і недовго. А ефективність – це коли ви на щось здатні. І саме це в кінцевому підсумку щось означає. А популярність – вона проходить.

6. Вони вміють, коли треба, сказати «ні».

– Погоджуватися на все, що вам запропонують – вірний шлях до того, щоб бути нещасними все своє життя. Якщо ви постійно зайняті, і у вас навіть немає вільної хвилинки, щоб перепочити, подумайте – чи не відбувається це через те, що ви занадто часто говорите «так»? У всіх нас є свої зобов’язання, але не можна бездумно погоджуватися на все підряд – інакше вам ніколи не отримати спокійне життя. Кивати головою на все підряд не можна – рано чи пізно хтось цим скористається. Десь потрібно провести межу, а де – це вже вирішувати вам.

7. Якщо вони комусь вдячні – то щиро і від усього серця.

– Мабуть, подяка – це одна з володарок царства щастя. А що з цього приводу кажуть дослідники? У «Посібнику по щастю» доктора Соні Любомирської пише ось що: «Чим більше людина схильна до подяки, тим меншою є ймовірність того, що вона схильна до депресії, безпричинної тривоги, самотності, заздрості чи неврозів». Примітка: Пам’ятайте про те, наскільки вам пощастило. Згадуйте про це кожен божий день. Чим більше ви будете згадувати про ті частинки щастя, що у вас є, тим більше їх у вас буде, і тим повніше вони будуть складатися в, власне, щастя.

8. Вони невиправні оптимісти.

– Щасливими людьми є не ті, що живуть в певних обставинах, а ті, хто ставляться до своїх обставин певним чином. Вони самі – творці свого оптимізму. Якою б не була ситуація, успішною людиною неодмінно виявиться той, хто завжди зможе дивитися на своє становище з оптимізмом. Для нього будь-яка помилка – лише шанс для зростання і цінний життєвий урок. Оптимістичні люди бачать світ, як місце, битком набите нескінченними можливостями, особливо в нелегкі часи.

9. Вони не приймають ні успіх, ні помилки занадто близько до серця.

– Щасливі люди в кінцевому підсумку виявляються ще й успішними завдяки одній простій обставині – вони інакше сприймають і успіх, і помилки. Вони не приймають свої помилки надто близько до серця і не дозволяють успіху закрутити їм голову. Тож і вам варто дотримуватись цього правила. Будьте скромними і наполегливими. Не дозволяйте помилкам завдати вам відчутного удару, а успіху – запаморочити вам голову.

10. У них завжди є план на той випадок, якщо настануть нелегкі часи.

– Щасливе життя – зовсім не обов’язково є легким. І часом приходить час, коли бути щасливим дуже і дуже непросто. Але хто, подолавши проблеми, живе після них довше і щасливіше? Ми бачили достатньо труднощів і проблем, щоб дати на це відповідь: ті, кому негаразди в кінцевому підсумку пішли на користь. Ваш характер формує вашу поведінку під час критичних ситуацій. Намагайтеся дивитися на все об’єктивно. Запам’ятайте отриманий урок і рухайтеся вперед. І не дозволяйте неприємностям засмутити вас.

11. Вони дивляться на відмови і розриви як на захисний механізм від того, що не повинно було трапитися.

– Те, що вам відмовили, ще не означає, що з вами щось не так. Скоріш за все це означає, що друга сторона просто не змогла помітити, що ви можете їй запропонувати. Це означає, що у вас є час зробити себе ще кращими – просунутися на шляху до своєї мрії, стати майстром своєї справи, знайти роботу, яка вам дійсно до душі. Щасливі люди знають це, і тому не сприймають відмову як образу. Той хлопець не передзвонив вам вранці? Вас не взяли на привабливу посаду? У банку вирішили не надавати вам кредит? Що ж, значить, це був не найкращий варіант. І в майбутньому на вас обов’язково чекає щось набагато краще.

12. Вони живуть сьогоденням.

– Ніколи не дозволяйте вашому минулому визначати ваше теперішнє. Нехай краще воно буде уроком, який допоможе вам увійти в майбутнє. Ніякого жалю, ніяких спогадів про минуле зі злістю в душі. Просто живіть і йдіть вперед. Нам не судилося дізнатися, що нас чекає попереду, але це лише робить наш шлях ще цікавішим. Так-так, саме це робить життя гідним того, щоб жити. Щасливі люди знають про це, і намагаються отримати максимум з цього.

13. Вони правильно витрачають свій час.

– Одного разу репортер «Guardian» брав інтерв’ю у медсестри з хоспісу для своєї статті. Жінка розповіла, що найбільше вони жалкують про те, що відмовилися від того, про що мріяли. Коли люди розуміють, що їхнє життя майже закінчене, вони озираються назад і розуміють, скільки всього вони могли б зробити… і що часто їх мрія була зовсім поруч. І що варто було б їм зробити щось інакше, і вона втілилася б у життя. Мало хто цінує свободу, яку дає нам гарне здоров’я – поки ми його не втратимо. Недарма кажуть, що тиждень має сім днів, і жоден з них не зветься «одного разу».

14. Вони цілком віддаються тому, що для них важливіше за все.

– Якщо ви чимось цікавитеся, то будете обов’язково займатися цим, коли матимете вільний час. Якщо ви по-справжньому чимось захоплені, то для того, щоб викроїти на це «щось» декілька хвилин, ви підете на все, що завгодно. От і все. І саме останнє заняття, як правило, тягне за собою результат, яким можна потім пишатися.

15. Заради того, щоб домогтися в чомусь майстерності, вони готові перетерпіти будь-які негаразди.

– Те, що вам дається нелегко на вашому шляху, в першу чергу означає, що ви туди все-таки йдете. Щасливі люди це знають. Вони знаходять в собі сили вчитися чомусь новому і доводити свої навички до досконалості, навіть якщо це не так вже й просто. Чому? Тому що озирнувшись назад і побачивши, наскільки вони просунулися по обраному шляху, вони відчувають справжнє щастя і задоволення. Ну а крім того, щоб стати в чомусь майстром, не можливо обійтися без навчання. І те, що ви отримаєте, ставши майстром, з легкістю перекриє всі негаразди на шляху до майстерності.

16. Вони піклуються про своє здоров’я.

– Від цього факту ніяк не відкрутитися: як би вам не подобалися фізичні вправи, якщо ви будете ними регулярно займатися, то неодмінно відчуєте себе краще. Якщо ваше тіло залишає бажати кращого, це вплине і на ваш розум, знизивши зосередженість, і на силу духу – а без неї йти до кінцевої мети стає набагато складніше. Недавні дослідження показали, що регулярні вправи допомагають людям вийти з депресії куди краще, ніж кінські дози антидепресантів. Через шість місяців постійних вправ ці люди стали менш схильними до депресії і неврозів, оскільки їх почуття гідності і відчуття того, що вони на щось здатні, злетіли на недосяжну висоту.

17. Вони витрачають час на новий досвід і враження, а не на непотрібні речі.

– Щасливі люди часто з великим небажанням витрачають гроші на матеріальні речі, вважаючи за краще витратити зайві гроші на новий досвід або враження. До речі, подібне робить нас щасливішими з двох причин: 1. По-справжньому хороший досвід з роками стає лише кращим. 2. Щоб отримати нові враження, часто доводиться виходити з дому і спілкуватися з людьми – але ж серед них можуть опинитися і ті, з якими непогано було б познайомитися.

18. Вони цінують крихітні радощі життя.

– Щастя – це перш за все не «що», а «як» – не пункт призначення, а ставлення до життя. Щастя – це вміння, прагнучи до більшого, задовольнятися малим. Справжнє щастя не може існувати в нас, якщо ми час від часу не зупиняємося, щоб насолодитися ним. Якщо ми не знаходимо часу, щоб віддати належне приємному моменту, ми позбавляємо його всієї краси. Часом найпростіші речі в житті можуть бути найприємнішими – якщо тільки ми не будемо забувати отримувати від них задоволення.

19. Вони розуміють і приймають скороминущість життя.

– Те, що щось не триває вічно, ще не означає, що воно того не варте. Щасливі люди знають, що це правда – для всього є свій час і місце. Стосунки, робота і життєвий досвід – все це лише частина цілого. Згодом ми стаємо старшими і мудрішими, і розуміємо, за що потрібно триматися з усіх своїх сил, а що потрібно відпустити. Часом щось або хтось просто не може залишитися з нами. Часом зміни, які ми так ненавидимо – це єдине, що в підсумку може допомогти нам досягти мети. А часом піти – єдиний спосіб зробити крок вперед.

20. Вони живуть тим життям, яким дійсно хочуть жити.

– Цей останній пункт підводить риску під усіма попередніми. Одна із скарг, яку ми з Енжел чуємо від наших клієнтів найчастіше – «Ось якби я був досить хоробрим, щоб жити саме тим життям, яким хочу я, а не тим, яке від мене хочуть інші». Не робіть з собою цього. Те, що думають інші люди – а особливо те, чого вони хочуть, для вас абсолютно не важливо. Ваші надії, мрії, ваші цілі – ось що важливо! Робіть так, як вам підказує серце. Оточіть себе людьми, які завжди вас підтримають – не  тих вас, якими вони хочуть вас бачити, а вас справжніх. Заведіть справжніх друзів, і ніколи не втрачайте з ними зв’язку. Говоріть, що хочете тим, кому це потрібно почути. Висловлюйте ваші почуття. Зупиніться і вдихніть аромат троянди. І, найважливіше, зрозумійте, що в більшості випадків саме вам вирішувати, бути щасливим чи ні.

Післямова

Цей список – це зовсім не універсальний рецепт загального щастя. Ні, з його допомогою я всього лише хочу пролити світло на кілька корисних звичок, які можуть змінити ваше життя на краще. Адже ваше щастя дуже багато в чому залежить саме від ваших дій. Наукові дослідження, наведені в згаданих в цій статті книгах, доводять, що ми можемо якщо не стати щасливими, то неабияк наблизитися до щастя, просто злегка змінивши наші щоденні звички. А вже звички за нас змінять і все інше.

Як сказав одного разу Ельберт Хаббар: «Щастя – це звичка, тож плекайте її».

Джерело

Поділись


Новини партнерів