Сюжети цих книжок, в яких розповідається про жінку за різних історичних епох, допомагають зрозуміти її важливу роль у формуванні вже сьогоднішньої системи цінностей.

Симона Вилар. Ловушка для орла. – Х.: Клуб Семейного Досуга, 2017

Історія кохання англійського шпигуна і викраденої ним шотландської красуні, мужньої і сильної духом дівчини, яка виявилася здатною змінити будь-яку складну ситуацію. «В ее голосе звучала сталь, а сама она стояла как фея этих мест – в ярком пледе, с рассыпавшимися по плечам светлыми кудрями и осанкой владычицы». Розвиток любовного сюжету відбувається на історичному тлі боротьби шотландських кланів, намаганні короля Якова ІV їх об’єднати, і чуток про велику війну. Середньовічна екзотика, національні міжусобиці, епохальні битви. Під час однієї з яких – через використання артилерії – загинула майже вся шотландська вельможна чолівка. Авторка роману входить до престижного списку «Золотих письменників України», а наклад її книжок перевищує мільйон примірників.

Тоні Моррісон. Кохана. – Х.: Фабула, 2017

Цей роман удостоївся Пулітцерівської премії, а його авторка отримала за нього Нобелівську премію з літератури. За сюжетом, в основі якого лежать реальні події, що сталися в Америці у другій половині ХІХ століття, чорношкіра рабиня вбила свою доньку, щоб врятувати її від рабства. Книга належить до «золотої» класики і включена журналом «Таймс» до списку 100 кращих романів англійською мовою, виданих з 1923 по 2005 роки. Фільм, знятий за книгою, був номінований на Оскар, головну роль у ньому виконала Опра Уїнфрі, зірка американського телебачення.

 

 

Франческа Меландрі. Ева спить. – К.: Нора-Друк, 2017

У цьому романі-епопеї, в якому історія італійської родини розтяглась на два століття – від 1920-х аж до нашого часу – герої живуть у «паралельних» реальностях. За сюжетом, дівчина Ева їде з півночі Італії на південь Італії до колишнього коханого своєї матері, який зателефонував, сказавши, що хворий і скоро помре. Одночасно перед нами розгортається трагічна панорама воєнного часу, яка передувала цій події.

 

 

 

 

Джанет Волз. Срібна зірка. – Л.: Кальварія, 2017

Дія цього роману відбувається на колишньому Дикому Заході, де чоловіки ще й досі розуміють лише мову пана Кольта, а нагорода батька юних героїнь – та сама Срібні зірка – на все життя залишається для дівчат дороговказом на шляху до «американського дорослішання». Їхнє життя минає в умовах брехні, підступів та злоби у світі дорослих. Мати кинула дітей у пошуку кращої долі, тож тікати від опікунської ради їм довелося майже на край світу, де мешкав їх дивакуватий дядько-геолог.

 

 

 

 

Оксана Кісь. Українські жінки у горнилі модернізації. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2017

У цьому дослідженні розглядається роль жінки під час соціальних зрушень і трагедій – сталінських репресій, Голодомору, колективізації. При чому дев’ять авторок розповідають не про міщанський побут, а про діяльність героїчного кшталту. Як поводилися жінки під час арешту чи окупації? Як пережили Голодомор? Чи змагали проти радянського режиму в націоналістичному підпіллі? Відповіді на ці питання допомагають зрозуміти історичну роль жінки у формуванні сьогоднішньої системи цінностей, а також світогляду цілого покоління феміністок.

 

 

 

Автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для Жіночий Світ