У сучасному світі ми всі систематично піддаємося впливу хронічного стресу. Це призводить до дисбалансу і нестачі важливих біологічно активних сполук, гормонів і амінокислот в організмі. У цій статті мова піде про одну з них – про амінокислоту під назвою триптофан і її активний метаболіт – 5-НТР, подробнее о котором можно узнать по ссылке https://biovit.com.ua/news/Zdorovyiy-obraz-zhizni/5htp-hydroxytryptophan.

Що таке 5-НТР і коли він був відкритий?

5-НТР розшифровується як 5-гідрокситриптофан (5-Hydroxytryptophan). Це біологічно активна сполука, яка служить прямим попередником серотоніну. Ланцюжок виглядає так: триптофан потрапляє в організм, потім перетворюється в гідрокситриптофан. Цей процес біосинтезу відбувається в клітинах печінки і в клітинах нервової тканини при участі вітаміну В6. Далі 5-НТР виноситься в загальний кровотік, проникає через гематоенцефалічний бар’єр в головний мозок і там перетворюється в серотонін. Отже, чим більше 5-НТР в організмі, тим вищий рівень серотоніну. А серотонін, в свою чергу, виступає регуляторним нейромедіатором в центральній нервовій системі. Часто його називають «гормон щастя» оскільки він позитивно впливає на наш емоційний стан.

Триптофан – це незамінна амінокислота. В організмі вона не синтезується, і тому повинна надходити в достатній кількості з їжею. Дефіцит триптофану можна заповнити кількома шляхами: збільшити споживання певних продуктів харчування або застосовувати в формі добавок до їжі.

Честь першого вдалого виділення амінокислоти триптофану належить англійському медику і біохіміку Фредеріку Гоуленду Хопкінсу. У 1901 році він виділив триптофан шляхом гідролізу білка казеїну.

Де використовується і який ефект має на організм?

Брак триптофану, а слідом за ним і серотоніну знижує відчуття задоволення від життя, благополуччя, погіршує якість і тривалість сну. Цей гормон гарантує нам гарний настрій, допомагає тримати під контролем емоції, зокрема гнів або агресію. Інші регуляторні ефекти пов’язані з підтриманням температури тіла, апетиту та обміну речовин на оптимальному рівні. Відзначено також дію на лібідо.

І все б добре, але сам серотонін в чистому вигляді отримати неможливо. Добавки на основі 5-НТР також можуть впливати на багато з зазначених процесів. Адже серотонін синтезується безпосередньо з 5-НТР, і збільшуючи надходження триптофану в організм, можна підвищити рівень серотоніну.

Засоби з триптофаном застосовуються в терапії зайвої ваги, безсоння, для зняття надмірної тривожності, депресії, для полегшення ознак передменструального синдрому (ПМС).

Застосування препаратів з 5-НТР при депресивних і тривожних розладах добре тим, що він має виражені лікувальні властивості (порівнюють з лікуванням антидепресантами), але без побічних ефектів. Цей пункт особливо важливий, так як пацієнти з депресією досить довго лікуються медикаментами, і тому ризик розвитку небажаних ефектів високий. Заповнення дефіциту триптофану нейтралізує такий симптом депресії, як негативне сприйняття навколишнього оточення. Замість нього у людини з’являється оптимістична оцінка світу.

Триптофан добре зарекомендував себе в лікуванні безсоння. У ряді наукових робіт показано, що він скорочує фазу засипання, збільшує тривалість фази глибокого сну при прийомі у вечірні години. Терапія не супроводжується типовими небажаними реакціями на традиційні снодійні препарати: 5-НТР не впливає на розумову працездатність, звикання до нього неможливо.

Інший неочевидний ефект прийому триптофану – зниження ваги. Згідно з деякими клінічними дослідженнями, додатковий прийом 5-НТР знижує тягу до їжі, що містить вуглеводи у людей на низьковуглеводній дієті. Цьому є цікаве пояснення: встановлено, що синтез серотоніну і триптофану запускається споживанням вуглеводів в їжу. Тобто, з’їдаючи що-небудь солодке, ми каталізуємо вироблення «гормону щастя». Зворотний бік цього: якщо штучно обмежувати себе в вуглеводній їжі (наприклад, дотримуватися будь-якої низьковуглеводної дієти), то і синтез серотоніну впаде. А раз так, то проявиться і тривожність, і порушення сну, і перепади настрою. Ось чому людина часто намагається «заїсти стрес» чимось солодким – позначається дефіцит серотоніну і бажання його усунути, для чого і потрібні вуглеводи. Якщо ми вживаємо 5-НТР додатково, то без поїдання солодкого рівень серотоніну підвищується, а зайві калорії ми з їжею не набрали. Звідси і ефект зниження ваги при відмінному настрої.

Одним з «винуватців» нервозності, дратівливості і перепадів настрою при ПМС є брак триптофану. Експериментально було доведено, що прийом препаратів триптофану в певні дні менструального циклу значно згладжує симптоми ПМС.

Брак серотоніну може бути скоректований застосуванням біологічно активної добавки, в складі якої є його прекурсор – 5-гідрокситриптофан. Діючу речовину 5-НТР для синтезу лікарських препаратів отримують з насіння африканського рослини Griffonia Simplicifolia.

Прийом таблетованих форм триптофану дає можливість підняти рівень серотоніну в потрібний момент. А регулярне вживання 5-НТР дозволить підтримати рівень серотоніну на необхідному рівні. Багато препаратів містять одночасно 5-НТР і вітамін В6, який допомагає перетворенню триптофану в серотонін.

Чи корисний триптофан при тренуваннях?

Багато людей, що стежать за своїм здоров’ям і фізичною формою, в певний момент подумують про прийом добавок для підвищення якості тренувань. І зовсім не дивно, що серед розмаїття запропонованих препаратів є склади з 5-НТР.

Деякі дослідники пояснюють вплив прийому триптофану на тренувальний процес так: достатня кількість 5-НТР в організмі притуплює відчуття втоми, що веде до збільшення часу тренування. Препарат підвищує витривалість і працездатність м’язів. А значить, ви тренуєтеся більш продуктивно і з меншою втомою. В одній з наукових робіт було показано, що тривалість інтенсивного тренування після прийому 5-НТР зросла на 49%.

Висновок

Таким чином, триптофан дійсно незамінний. Триптофан – головний постачальник хорошого настрою. Він служить основою для синтезу важливого регуляторного нейропептиду – серотоніну. Як і всі біологічно активні речовини цієї групи, серотонін характеризується багатофункціональністю. Але ключове значення він має в підтримці хорошого настрою і позитивного сприйняття життя.