В основу тайського масажу лягли релігійні переконання тайців про єднання людської душі й природи. Спочатку він був частиною релігійного ритуалу. Але з часом цей вид масажу набув своїх індивідуальних рис і став окремою процедурою, доступною кожному. Хоча певні традиції все ж залишилися його невід’ємною частиною.

Тайський масаж зародився більше двох з половиною тисяч років тому за часів правління монархів. Спочатку він був доступний тільки особам королівських сімей та знатних панів. Його засновником вважається цілитель того часу Джівака Кумар Бхаші, який був особистим лікарем індійського царя. Згодом даний вид масажу перетнув межі Індії та став широко використовуватися в Таїланді.

Суть традиції тайського масажу – від майстра до майстра

Головною традицією тайського масажу залишається пряме навчання мистецтву майстром. Раніше це було необхідно у зв’язку з відсутністю писемності. Згодом знання почали документуватися. Але навчання учня безпосередньо вчителем залишилося однією з головних традицій. Справжній майстер обов’язково проходить навчання в досвідчених гуру і на практиці вивчає всі тонкощі справи.

Храм Ват ПХО в Таїланді, заснований більше чотирьох століть назад, став всесвітнім центром навчання тайської медицини, частиною якої є тайський масаж.

Невід’ємною традицією залишається також омивання ніг перед масажем. Воно має кілька значень. В першу чергу, миття ніг символізує прихильність і близький контакт майстра масажу та пацієнта. Інша мета процедури – розслабити клієнта й налаштувати його на повний релакс. Вода наповнена ароматичними маслами та солями, які сприяють розслабленню організму.

Майстер і пацієнт повинні відчувати повагу один до одного та повну довіру. Ця традиція несе в собі не тільки культурний характер. Це запорука успіху проведення масажу та досягнення його мети. Під час масажу часто використовуються розтяжки, які просто неможливо зробити, якщо пацієнт відчуває дискомфорт.

Також тайці придумали використання в процесі масажу різних предметів, наприклад, спеціальних паличок, мішечків з травами, гарячих каменів, тощо. Такі традиції вподобали багато клієнтів, адже вони несуть масу приємних відчуттів і повне розслаблення тіла.

Мета тайського масажу

Всі традиційні моменти тайського масажу націлені на відновлення життєвої енергії, стимуляцію внутрішньої сили та вивільнення стресів і негативних емоцій. Такий підхід гарантує активізацію прихованих ресурсів людини, досягнення внутрішньої гармонії і отримання насолоди від оточуючого світу.