Схуднення багатьом людям здається непосильним завданням. І дарма: знаючи більше інформації про їжу, яку ми вживаємо, можна легко та майже без зусиль скинути зайве. Головне – створити дефіцит калорій. Задля цього потрібно подивитися дієтичні рецепти на https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/retsepty, та спробувати ввести в щоденний раціон страви, які відповідають правильному харчуванню.

Головні принципи схуднення

Підрахунок калорій – чи не єдиний здоровий спосіб схуднення. В порівнянні з дієтами, він допомагає збалансувати харчування, підрахувати співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Помічник у харчуванні фіксує все, що було з’їдено протягом дня, і вираховує вживані калорії.

Щоб безболісно схуднути, експерти радять створити 10-20 процентів дефіциту калорій від денної норми. Потрібно брати до уваги рівень фізичної активності і комплектацію. Для чоловіка середнього зросту норма – не більше 2000 калорій, якщо він типовий офісний співробітник. Для жінок трохи менше – 1700 калорій. Багато хто вважає, що вживає за день в межах цієї норми. Люди роблять підрахунки «на око». Даремно, адже приховані калорії є скрізь: починаючи з кавових напоїв з додатками, закінчуючи «корисними» фруктовими перекусами.

Для гарного самопочуття в раціоні повинно бути:

  • 75 г білків;
  • 60 г жирів;
  • 250 г вуглеводів;
  • 30 г волокна.

Вуглеводи дають енергію, жири забезпечують роботу мозку, білки – будову м’язів. Потрібно, щоб меню було різноманітним та смачним. Адже постійний стрес від відчуття голоду і нудьга від прісної їжі не йдуть на користь ні тілу, ні психіці.

Поради, які допоможуть схуднути швидше

Головні рекомендації, які допоможуть стати на шлях правильного харчування та зміни образу життя:

  1. Встановіть на мобільному будь-який лічильник калорій і користуйтесь ним щоденно. Якщо немає смартфону, то багато яких додатків мають веб-інтерфейс – можна заносити дані на звичайному комп’ютері.
  2. Вирахуйте умовну денну норму раціону.
  3. Продумайте свій раціон на наступний день. Відмовтеся від солодкого, жирного, мучного. В якості мотивації за фізичну активність дозвольте собі кілька дольок шоколаду чи фрукта.
  4. Подумайте, яким чином можна підвищити щоденну фізичну активність (велосипед, ходіння, спортзал).
  5. Не впадайте в розпач, якщо переїли. Проаналізуйте, що послужило спусковим механізмом, та постарайтеся в майбутньому не допускати подібних помилок.
  6. Думайте позитивно. Зміна харчових звичок багато в чому залежить від психологічного настрою.
  7. Уникайте простих вуглеводів. Вони смачні, але ними важно наїстися (шлунок буде пустим, а левова частка калорій буде з`їдена).
  8. Пам’ятайте про овочі. Вони містять менше калорій, ніж інші продукти, швидко наповнюють шлунок, мають багато вітамінів, мінералів та поживних речовин.
  9. Не ігноруйте крупи. Вони являються найкращим джерелом складних вуглеводів.
  10. Відмовтеся від фастфуду. Він містить багато консервантів, барвників і ароматизаторів, і не в міру калорійний.

Ознайомившись з рецептами дієтичних справ, можна впевнитись, що схуднення може бути смачним. Дієтологи радять їсти потроху, але часто – варто розбити раціон на 5 прийомів їжі. Бажано їсти в один і той же час. Така система не дозволяє організму голодувати – а значить, не буде переїдань. Дробне харчування при схудненні дуже важливе.

По мірі схуднення норму калорій потрібно перераховувати. Дієтологи не радять різко зменшувати калорійність раціону (більше, ніж на 20%). Це може уповільнити обмін речовин та нашкодити організму.