Для людини не так просто відчути підвищений або знижений артеріальний тиск, як високу температуру. Тим часом, саме постійний контроль тиску допомагає вчасно виявити такі розлади, як гіпертонія і гіпотонія, а також запобігти інфарктам, інсультам, передчасному зношуванню серцевого м’яза і розладам свідомості. Щоб відразу дізнатися про будь-які порушення артеріального тиску, рекомендується регулярно вимірювати його за допомогою тонометра. Питання тільки в тому, який тонометр краще?

У чому переваги автоматичних тонометрів?

Автоматичні і напівавтоматичні тонометри для вимірювання тиску сьогодні застосовуються усюди, але деякі лікарі до цих пір користуються механічними приладами, особливо в державних поліклініках. Через що?

В основному через низьку вартість механічного варіанту, хоча його ціна може бути практично рівною ціні автоматичного тонометра. Здебільшого різниця приблизно в два рази, але переплата окупається простотою у використанні і відсутністю необхідності спеціальних навиків в користувача.

Також використання механічних тонометрів – це скоріше данина традиції. Лікарі «старої закалки» вважають за краще користуватися перевіреним методом, до якого вони звикли за десятки років. Що стосується того, які тонометри найточніші і надійні, то тут складно сказати точно. Сучасні автоматичні апарати не відрізняються за точністю від механічних, дають той же результат, до того ж не вимагають хорошого зору і слуху (а проблеми з цим органами почуттів не рідкість серед хворих на гіпертонію і в людей похилого віку). Мінус механічних приладів полягає ще й в тому, що ідеально точно отримати з них показники може тільки досвідчений лікар.

Тонометр автоматичний нагнітає повітря в манжету самостійно, вимірює верхній і нижній артеріальний тиск і демонструє значення на дисплеї.

Достатньо одягнути манжету і натиснути одну кнопку, інше зробить прилад. Більшість моделей мають вбудований пульсометр і індикатор аритмії, дозволяючи дати повнішу картину стану пацієнта, а також володіють пам’яттю на 20-50 вимірів, в тому числі для декількох членів сім’ї окремо.

Кращі автоматичні тонометри можуть: визначати, наскільки сильно потрібно накачати повітря в манжету; запам’ятовувати дані навіть тоді, коли розрядилася батарейка; Обчислити середнє значення для пацієнтів з нестабільним пульсом і т.д.

Крім автоматичних, бувають і напівавтоматичні тонометри. Вони представляють собою щось середнє – показники зчитуються приладом, але повітря в манжету потрібно нагнітати за допомогою груші. Слід пам’ятати, що груша при частому використанні зношується досить швидко (за 2-3 роки), і її потрібно буде міняти.

Який тонометр краще: зап’ястний або плечовий?

Які ще бувають тонометри для вимірювання тиску? Вони можуть кріпитися на різні частини руки при вимірюванні. Найчастіше зустрічаються варіанти з плечовою манжетою: ті, до яких ми звикли. Більш компактний і мобільний варіант – зап’ястний тонометр. Він, як випливає з назви, вимірює тиск на зап’ясті, і його дисплей кріпиться просто на манжету. Ну і зовсім екзотичний вид: тонометр, що одягається на палець.

Здавалося б, чим менший прилад, тим зручніше. Але судини на зап’ясті, і вже тим більше на пальці, занадто тонкі, пульсова хвиля меншої амплітуди, тому ніхто не може гарантувати такої точності вимірювань, як з манжетою на передпліччі. Зап’ястні тонометри підійдуть для спортсменів та інших людей, які хочуть слідкувати за своїм артеріальним тиском в різному стані і в різних місцях аж до бігової доріжки. Але сильно покладатися на такі вимірювання не варто.

Людям, яким потрібно контролювати своє здоров’я, особливо при наявності серцево-судинних захворювань, більше підійде плечовий тонометр – він дає більш точні свідчення і не помиляється при правильному використанні.

Що стосується «іграшкових» апаратів, що кріпляться на палець, то їх часто використовують спортсмени (як професіонали, так і любителі) для контролю навантажень під час тренувань. Але не слід використовувати пальцеві тонометри, якщо мова йде про вимірювання тиску у людини похилого віку, коли рух крові в капілярах ускладнений в силу склеротичних змін. І тим більше для контролю перебігу захворювань, коли потрібні точні свідчення.

Що врахувати при виборі автоматичного тонометра?

Сьогодні можна без проблем купити тонометр автоматичний, оскільки ринок пропонує величезний асортимент даного виду товарів для вимірювання тиску від різних виробників, але який вибрати? Не варто купувати перший-ліпший, спочатку зверніть увагу на наступні моменти:

  • Чи чітко видно символи, наскільки вони великі і зрозумілі. Цей параметр особливо важливий, якщо тонометром буде користуватися людина, яка погано бачить. Рідкокристалічний екран з підсвічуванням може забезпечити найкращу читабельність цифр, навіть при поганому освітленні. Також пацієнтам зі слабким зором буде корисний тонометр з мовним виходом. Це означає, що результати будуть проговорюватися вголос через динамік. Важливо, щоб голос також був чітким і досить гучним, щоб не доводилося з зусиллям прислухатися.
  • Габарити пристрою. Якщо пацієнт часто буває поза домом, а тиск потрібно контролювати постійно, слід звернути увагу, яких розмірів тонометр, і чи зручно буде носити його з собою. Тонометр з плечовою манжетою, хоч і більш точний, займає більше місця, але все ж бувають компактні моделі (наприклад, 11х11х6,5 см), які легко вміщаються в сумку, а іноді навіть в кишеню.
  • Тип живлення. Носити з собою зручніше автоматичний тонометр на батарейках або акумуляторах, тобто такий, який здатний працювати не тільки від мережі. Зазвичай тонометри працюють на декількох батарейках ААА.
  • Виробник. Важливо вибрати прилад від хорошого виробника, щоб не сумніватися в його точності і довговічності. Який тонометр якісний – підкаже репутація компанії і особистий огляд в магазині. Слід враховувати і цінову категорію – так, тонометри зарубіжних виробників коштують більше в силу додаткових витрат продавця на доставку і митницю.

Не так уже й складно зрозуміти, як вибрати хороший тонометр, коли на ринку сьогодні багато зручних і практичних моделей. Все більше людей схиляються в сторону автоматичних тонометрів при виборі – особливо тепер, коли всі знають, що вони не менш точні, ніж механічні.